Basında havaların ısınması ile korona virüsü salgınının hafifleyeceği yönünde haberler çıkarken, gerçekten sıcak, virüsün yaşama kabiliyetini olumsuz etkileyebilir mi?
Bu soruya basit cevap, bu yönde kesin bilimsel bir açıklama olmaması.
Ancak geçmiş tecrübeler ve istatistikler bu tip virüslerin sıcaklarla birlikte yayılma kabiliyetinin azaldığı. Bu ampirik (gözlemsel) olarak elde edilmiş bir sonuç.
Araştırmacılar diğer benzer virüslerin davranışlarını incelediğinde, yaz aylarında sıcağın dışında, insan davranışlarının ve virüse karşı değişime uğrayan insan bağışıklık sisteminin de bunda rolü olduğunu belirtiyor.
Yazın insanların hayat tarzı değişir, daha az kapalı ortamlarda, daha fazla açık ortamlarda vakit geçirir. Bu da yayılımı azaltabilir.
Çin’de ve virüsün etkilediği ülkelerde yapılan bir araştırmada, sıcaklık, nem ve UV ışımasının COVID-19’u etkilediği belirtildi. Buna göre sıcaklık ve UV’nin negatif rol oynadığı açıklandı. Ancak araştırmacılar iklimin burada tek etken olmadığı konusunda uyarıyor.
Bağışıklık sistemi açısından bakıldığında ise yeni bir virüse karşı çok az kişinin bağışıklığı olduğundan virüs daha fazla kişide çoğalarak yayılımını arttırır. Ancak tedavi edilen ve hastalığı hafif geçirenlerin sayısı arttıkça da virüs her girdiği vücutta antikorlarla yok edilmekte, yayılımı azalmaktadır.