Suudi Arabistan’da Ramazan dizisindeki İbranice açılış öfkeye neden oldu

Suudi Arabistan’da yeni yayınlanmaya başlayan TV dizisinin ilk bölümündeki açılış konuşmasında İbranice konuşulması, tartışma başlattı.

Dünya
29 Nisan 2020 Çarşamba

1940'larda Kuveyt'teki Yahudilerle Müslümanlar arasındaki ilişkileri konu alan dizi, Suudi Arabistan'a İsrail'le ilişkilerini normalleştirme suçlamaları getirdi.

Umm Haroun (Aron'un Annesi) adlı dizi, 1940'larda Kuveyt'te yaşayan Müslümanlar ile Yahudilerin ilişkilerini anlatıyor. Dizinin ilk bölümü Ramazan'da yayınlandı. 

Ramazan ayı boyunca insanların oruç tutarken zaman geçirebilmeleri için birçok yeni TV dizisi yayınlanıyor. Bu yıl, birçok program korona virüsü sebebiyle iptal edildi. Umm Haroun dizisi daha önceden çekilmiş olduğu için bu iptallerden etkilenmedi.

Dizide Yahudi bir karakter açılış konuşmasında, “Ayak izlerimiz kaybolmadan ve hayatlarımız hatıralarda yer almadan önce zamana yenik düşeceğiz. Biz, Körfez topraklarında doğan Körfez Yahudileriyiz” diyor.

Umm Horoun, Suudi Arabistan'ın Arap dünyasındaki en popüler TV kanalı olan, devlet kanalı MBC tarafından yapıldı. Dizi,  Aaron'ın titiz annesini oynayan, 71 yaşındaki ünlü Kuveytli aktris Hayat al-Fahd'ın da aralarında bulunduğu, Suudi ve Kuveytli yıldızlarla dolu bir oyuncu kadrosuna sahip. 

Buna rağmen, Arap dünyası dizinin tanıtım görüntülerini, Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye başlaması olarak tanımlayarak, suçladı. Arap dünyasındaki Yahudilerle ilgili programlar öncelikle Mısır ve Suriye'deki Yahudilere odaklanmaktaydı. Kuveyt Yahudileri ve onların Müslüman komşularıyla olan ilişkilerine odaklanmak Arap televizyonu için yeni bir bakış olarak nitelendirildi.

MBC tarafından yayınlanan bir tanıtım videosunda, dizinin 1940'larda Kuveyt'teki Müslümanlar ve Yahudiler arasında hüküm süren sosyal ilişkileri ele aldığını söylendi. Bazı tarihçilere göre, o yıllarda Kuveyt'te yaklaşık 200 Yahudi aile yaşıyordu.

Dizinin ilk tanıtım görüntüleri yayınlandığında, diziye karşı oluşan öfkeleri ifade etmek için, 'Yahudileri bir Arap ülkesinde “adaletsizliklerden” muzdarip olarak tasvir edildiği' şeklinde birçok eleştiri yazısı sosyal medyada yer aldı. "Körfez'de çok sayıda başarılı ve kahraman kadınımız var." “Neden Yahudi bir kadını dizilerimizde bir kahramana dönüştürmemiz gerekiyor?” tepkileri sıkça yer aldı.

**