Geçtiğimiz aylarda İsrail’in su arıtma sistemlerini kontrol eden bilgisayar ağlarına girmek isteyen İranlı bilgisayar korsanları, suyu dezenfekte eden klor gibi bileşenleri arttırarak suyu zehirlemek istedi.
Her ne kadar İranlı hackerlar dünyanın en iyi güvenlik duvarlarını geliştiren ülkenin bilgisayar ağlarına girmeyi başaramadıysa da girişim İsrail’de endişe yarattı.
İsrailli bilim insanları halihazırda içme suyu havuzlarındaki suyun kalite ve kimyasal yapısını, 7/24 ileri teknoloji ürünü analiz sistemleri ile kontrol ediyor. Ancak şimdi yeni bir kontrol sistemi daha eklendi, balıklar. İsrailli uzmanlar içme suyu havuzlarına farklı balıklar atıyor ve kameralarla balıkları izliyor.
Balıklar insanoğlunun icat ettiği kimyasal analiz cihazlarından çok daha hassas duyargalara sahip, sudaki en ufak moleküler değişimi çok daha erken hissedebiliyor. İsrailli uzmanların belirtiğine göre küçük balıklar, büyüklere göre bu konuda çok daha hassas ve sudaki değişimi daha çabuk hareketlerine yansıtıyor.
İsrail ve İran arasındaki siber savaş devam ediyor. Nisan ayında İranlı hackerların İsrail su arıtma sistemine girme girişiminden sonra, mayıs ayında da İran ekonomisinin can damarı Şahit Rajee Limanında gemi trafiğini idare eden tüm bilgisayara ağları bir anda çöktü. Liman birkaç gün iş yapamaz hale gelirken, İranlılar kimliği belirsiz bir bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradıklarını açıklamakla yetindi.