Korona sıcak tanımıyor

Yılbaşından beri dünyayı etkisi altına alan korona virüsünün sıcaklarla beraber etkisini kaybedeceği yönündeki umutlar boşa çıktı… Bazı ülkelerde vaka sayısında rekorlar kırılırken, bazı ülkeler de 2. dalganın yasaklarını uygulamaya koydu.

Dünya
15 Temmuz 2020 Çarşamba

Kaliforniya’da yeniden karantina

ABD, COVID-19 salgınının merkezi ve en çok can kaybının yaşandığı ülke olmaya devam ediyor. Günlük vaka ve ölü sayısındaki düşüşe rağmen New York, ABD'de "salgından en fazla etkilenen eyalet" konumunu sürdürüyor.

Vakalarının hızla artmaya başladığı Kaliforniya eyaletinde sıkı karantina tedbirleri yeniden yürürlüğe sokuldu. Son iki haftada vaka artışı yüzde 20’yi bulunca eyalette alışveriş merkezleri, restoranlar ve sinemalar da artan vakalar nedeniyle bir kez daha süresiz olarak kapatıldı.

 

Ortadoğu'da 20 binden fazla can aldı

Agence France-Presse (AFP) haber ajansının geçtiğimiz pazar günü resmi kaynaklara dayalı olarak yaptığı araştırmaya göre, yeni korona virüsü pandemisi, yarısı İran’da olmak üzere Ortadoğu’da 20 binden fazla kişinin ölümüne sebep oldu.

907.736 bildirilmiş COVID-19 vakası ve 20.005 ölüm olmasına rağmen, Ortadoğu tüm dünyada yarım milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olan virüsten nispeten hafif etkilenmiş durumda. 

Rapordaki resmi rakamlara göre, şubat ayında ilk vakaları ilan ettiğinden beri salgını kontrol altına almaya çalışan İran, 257.303 vaka ve 12.829 ölüm olduğu bildirdi. 

80 milyondan fazla nüfusuyla, İran salgından dünyada en kötü etkilenen ülkeler arasında dokuzuncu sırada, bölgede ise en ölümcül salgını yaşayan ülke. İran İslam Cumhuriyetinde mayıs başlarından beri vakaların yükselişte olmasından dolayı, yetkililer halka açık kapalı alanlarda maske takılmasını zorunlu hale getirdi. Geçtiğimiz pazar günü ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney salgının tekrar güçlenmesini ‘gerçekten trajik’ olarak nitelendirerek vatandaşları hastalığı dizginlemeye çağırdı. 

Kuzeyi ve doğusu İran ile kaplı, batıda İsrail’in ve güneyde Yemen’in bulunduğu bölgede, diğer en kötü etkilenen ülkeler Irak, komşusu Kuveyt, bölgenin etkin gücü Suudi Arabistan ve savaş yorgunu Yemen. 

Ortadoğu’da 3.055 ölüm ve 75.194 vaka ile en çok etkilenen ikinci ülke olan Irak’ı, 2.181 ölüm ve 229.480 vaka ile Suudi Arabistan izliyor. 

Kuveyt’te onaylanmış 386 ölüm ve 54.058 vaka bulunurken, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Yemen’de 464 ölüm ve 1.380 vaka tespit edildi. 

İran kişi başına düşen ölüm sayısı bazında da milyonda 153 ölümle bölgenin en kötü etkilenen ülkesi olurken, onu milyonda 90 ölümle Kuveyt ve 63 ölümle Suudi Arabistan izliyor.

AFP’nin araştırmasına göre, bölgedeki ortalama ölüm oranı milyonda 43 iken dünya ortalaması 70 civarında. 

Ortadoğu tüm dünyadaki ölümlerde temsil ettiği yaklaşık yüzde 3,5 oran ile Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Karayipler’in çok gerisinde.

 

İsrail’de 2. dalgada vaka rekoru

İsrail'de hafta başında 4 saatte 1681 kişide daha korona virüsü tespit edilmesiyle, şimdiye kadar görülen en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi. Salgında ikinci dalganın etkili olduğu ülkede mayıs ayında 2 binin altına düşen aktif vaka sayısı da son günlerdeki sert yükselişle 21 bine ulaştı. Vaka sayılarındaki yükseliş nedeniyle İsrail yönetimi, aralarında spor salonları ve gece kulüplerinin de yer aldığı mekânların yeniden kapatılması kararı aldı.


İsrail’de ultra-Ortodokslardan korona yasaklarına protesto 

Kudüs'te yaşayan yüzlerce ultra-Ortodoks, korona virüsü vakalarındaki sert yükselişten sonra mahallelerine uygulanan sokağa çıkma yasağına karşı pazar günü gösteri yaptı.

 

Protestocular, etraflarındaki bariyerleri aşmaya çalışırken polisle çatıştı. Emniyet güçlerine “Naziler ve antisemitler” diye bağıran göstericiler kendilerine ABD’de Afrikalı-Amerikalılara davranıldığı gibi davrandıklarını iddia etti.  

Göstericilerin bir kısmı, Knesset’deki ve hükümetteki Ortodoks partileri kendilerine sırt çevirdiği yönünde eleştirilerini dile getirirken, Başbakan Netanyahu'yu istifaya çağırdı. Bazı göstericiler ise, mali kriz sebebiyle ailelerin açlıkla karşı karşıya kaldığını, bu durumun virüsün öldürme riskinden daha kötü olduğunu dile getirdi.

Pazartesi günü ise Başbakan Netanyahu, ultra-Ortodoks partilerin liderleri ile bir araya geldi. Netanyahu, virüs tedbirleri kapsamında dindar mahallelerde uygulanacak yasaklarla ilgili herhangi bir karar almadan önce topluluk temsilcilerine danışılacağı konusunda anlaşmaya vardı. Ayrıca ultra-Ortodoks topluluklarının da kendi yerel ‘korona merkezleri’ açmasına karar verildi.

Görüşmede Şas Partisi temsilcileri, polisin korona tedbirleri uygulamalarında seçici davrandığını iddia etti. Şas Milletvekili Michael Michaeli, “Betar’da maskesiz bir kadın 2000 şekel ceza alıyor, Tel Aviv’de ise polis maske dağıtıyor. Halkımız, zulme uğruyor” dedi.