İsrail’in biyo-teknoloji firması CorNeat’in geliştirdiği suni kornea sayesinde organ bağışlarının kısıtlı olduğu durumlardan dolayı ameliyat olamayan milyonlarca görme özürlü yeniden ışığa kavuşacak.
Kornea gözün en ön tabakasında bulunan saydam yüzey ve görevi, ışığın içinden en verimli şekilde geçmesini sağlamak.
CorNeat’ın nanoteknoloji kullanarak geliştirdiği dünyanın ilk suni kornea tabakası hem bu hassas fonksiyonu yerine getiriyor hem de bağlandığı biyolojik dokulara kusursuz bir şekilde entegre oluyor.
Dünyada devrim yaratacağı tahmin edilen suni kornea nakli ameliyatları yakında İsrail’de başlayacak.
ABD’de yılda yaklaşık 44 bin kişiye organ bağışından gelen kornealar sayesine nakil yapılıyor. İstatistiklere göre kan bağışından sonra, kornea en çok yapılan nakil ameliyatı. Ancak doğal kornea her zaman ihtiyacı karşılamadığı gibi bazen uyumsuzluklar da olabiliyor. Son günlerde ise salgın sebebi ile bu tip ameliyatlarda virüsün bulaşma riski de söz konusu.
CorNeat’in geçtiğimiz günlerde klinik testlere başlama izni sayesinde yakında uygun kornea dokusu bulma problemi tarih olacak ve milyonlarca görme özürlü yeniden görebilecek.
Gözün en önde bulunan saydam tabakasını kadavradan alınan kornea ile değiştirme ve gözün yeniden görmesini sağlayan ameliyatlar neredeyse yüz yıldır yapılıyor.