Günümüzde Hollywood’un en ünlü ve başarılı yönetmenlerinden biri sayılan Taika Waititi, geçtiğimiz senelerde farklı bir projeye imza attı. ‘Next Goal Wins / Bir Sonraki Golü Atan Kazanır’ filminin gelecek yıl içinde vizyona girmesi planlanıyor. Film, dünyanın en kötü milli takımı olan Amerikan Samoası’nın Dünya Kupası elemeleri macerasını anlatacak.
Tam adı Taika David Cohen olan Yeni Zelandalı yönetmen, yönettiği Jojo Rabbit ve Thor: Ragnarok gibi filmler sayesinde kendini Hollywood piyasasının gözde isimlerinden biri haline getirmeyi başardı. Farklı sanat dallarına ilgisi ve karizmatik kişiliği ile ülkesini başarıyla temsil eden Waititi, Yeni Zelanda Liyakat Nişanına layık görüldü.
2014’te çekilmiş olan ‘Next Goal Wins / Bir Sonraki Golü Atan Kazanır’ belgeselini uyarladığı filmi ise gelecek sene içinde vizyona sürmeyi planlıyor. Film, dünyanın en kötü milli takımı olan Amerikan Samoası’nın Dünya Kupası elemeleri macerasını anlatacak.
Amerika Birleşik Devletleri’nin ait bir bölge olan, kısmi bağımsızlığa sahip Amerikan Samoası, Polinezya’da bulunan bir ada ülkesidir. 1998’de bölge adına kurulan futbol takımı, 2014’e kadar FIFA tarafından onaylanan 29 resmi maça çıktı. 29 maçın 29’unu mağlubiyet ile bitirdi. Bu maçlar arasında takımı en çok etkileyen maç 11 Nisan 2001’de Avustralya Milli Takımına karşı oynandı. Bir önceki maçı Amerikan Samoası, Fiji’ye karşı 13-0 kaybetmiş, rakipleri Avustralya ise Tonga karşısında aldıkları 22-0’lık galibiyet ile uluslararası bir rekora imza atmıştı. Fiji karşısındaki mağlubiyetlerinin ardından FIFA tarafından yapılan bir soruşturma sonrası Amerikan Samoası Milli Takımı oyuncularının çoğunun Samoa ülkesi vatandaşı olduğu ortaya çıkmış ve takımın neredeyse tamamının değişmesi gerekmişti. İlk 11 oynayan ve takımda değişmeyen tek oyuncu Fiji karşısında 13 gol yiyen kaleci Nicky Salapu idi.
Rekor mağlubiyet
11 Nisan 2001, Salapu ve takımdaki oyuncu eksikliğini kapamak için oynayan genç oyuncular için bir kâbus gibi geçti. Avustralya karşısında Amerika Samoası, günümüzde de geçerli olan, rekor bir mağlubiyete imza attı. Maç 31-0 bitti. Takım moralini kaybetmiş, Teknik Direktör Tunoa Lui iki ay sonra kovulmuştu. Takım, 2011’e kadar o maçın izlerini silmeyi başaramadı.
2011’de takımın başına Hollandalı Teknik Direktör Thomas Rongen geldi. Önceki beş yıl boyunca ABD U20 takımını çalıştıran teknik adam, takımın tarihini değiştirdi. Rongen takımın başına geldiğinde futbolcular motivasyonsuz ve umutsuzdu. Brezilya’da gerçekleşecek Dünya Kupası öncesi eleme maçlarına çıkacak olan Amerikan Samoası, tarihinde maç kazanmamıştı ve FIFA sıralamasına göre dünyanın en kötü milli takımıydı. Oyuncuların çoğunun mesleği farklıydı ve futbolu ciddiye almıyor, maç öncesi abur cubur yiyorlardı. Takımın en kötü durumda olan oyuncularından biri ise, 2001’deki mağlubiyetin ardından takımdan ayrılmayan ve takım kaptanı olmuş kaleci Salapu’ydu. İş arkadaşlarının ve etrafındakilerinin baskısı yüzünden Avustralya karşısındaki mağlubiyeti unutamayan Salapu psikolojik sorunlarla uğraşıyordu. Bazı akşamlar, oyun konsolundaki FIFA oyununda rakibini Avustralya olarak seçip, ikinci kumandayı boş bir koltuğa koyup, oynamayan rakibi Avustralya’yı 50-0 yeniyordu. Takımda bulunan diğer bir renkli kişi ise Jaiyah Saelua’ydı. Saelua, Polinezya kültüründe kabul edilen Fa’afafine cinsiyetine mensup görülüyordu. FIFA adına oynanan bir uluslararası maçta oynayan ilk transseksüel erkek olarak adını tarihe yazmayı başardı.
Yeni teknik direktör, yeni dönem
Thomas Rongen, farklı kişilikler ve travmalardan oluşan Amerikan Samoası takımını sıkı bir eğitim kampına soktu. Sahip olduğu katı Avrupa spor ekolü ve U20 yönetimi deneyimi sayesinde kazandığı insan yönetebilme yetenekleri ile takımın kendine güvenmesini sağladı. Amerikan Samoası takımı, Dünya Kupası elemelerinde ilk rakipleri Tonga karşısında kendi sahaları JS Blatter Complex’te maça çıktı. Maçın 15. dakikasında takım tarihinde bir ilk yaşandı. Bir Amerikan askeri olan Ramin Ott’un, santrafor olarak çıktığı maçın ilk golü sayesinde Amerikan Samoası ilk defa bir maçta öne geçti. 90 dakikanın ardından maçı 2-1 kazanan Amerikan Samoası takımının kaptanı Salapu mutluluk göz yaşlarına hakim olamadı. Sahaya koşan takım kutlamak için geleneksel Siva Tau dansını yaptılar. Maçın adamı ise Jaiyah Saelua olarak seçildi.
Bir sonraki maçlarını Cook Adalarına karşı oynayıp 1-1 berabere gelen takım tarihlerinin ilk beraberliklerini yaşadı. Eleme turunun son maçında Amerikan Samoası, Tunoa Lui (Avustralya maçında takımlarını yöneten teknik adam) tarafından yönetilen Samoa ile karşı karşıya gelecekti. Kazanan takım bir sonraki eleme turuna çıkmaya hak kazanacaktı. Maç golsüz bir beraberlikle devam etmesine rağmen Rongen yedekten forvet oyuncuları oyuna sokuyor ve oyuncularına ileri gitmelerini söylüyordu, oyuncular ise istek ve motivasyonla atağa çıkıyordu. Maç daha bitmemişti ama Hollandalı teknik adam çoktan hedefine ulaşmıştı, Amerikan Samoası takımı tarihinde ilk defa kendilerine inanıyordu. 88. dakikada Amerikan Samoası’nın direkten seken topu takımı bozmuş, 91’de yedikleri gol ise bitirmişti. Amerikan Samoası, maçı ve Dünya Kupasına gitme şansını kaybetmişti, ama çok daha fazlasını kazanmıştı. Maçın ardından gelen yağmurla beraber Rongen takımına son bir konuşma yaptı. Takım ise sahadan son bir Siva Tau ile ayrıldılar. Kaptan Nicky Salapu ve takım arkadaşları artık yıllardır süren kâbuslarını unutabilmişlerdi.
Adeta kanatları bir kuş gibi, Amerikan Samoası takımı artık uçabilecekti. Belki 2011’de, o gün başaramamışlardı ama artık nasıl başaracaklarını biliyorlardı. Disiplin, inanç ve doğru çalışma ile her şeyin mümkün olduğu bir kez daha futbol sahasında kanıtlanmış oldu. Umuyorum ki Taika Waititi’nin önümüzdeki sene vizyona girmesi beklenen filmi Amerikan Samoası’nın vermiş olduğu mesajı bütün dünyaya iletebilir.