Ortadoğu’da İsrail-BAE anlaşmasının yankıları sürerken, tarihi imzanın ilk başta basına verilmeyen detayları da ortaya çıkıyor.
Anlaşmanın Batı Şeria ilhakının askıya alınması dışında BAE lehine olan bir şartı da, Veliaht Prens Muhammed Bin Zayed’in dünyanın en ileri savaş uçağı olarak bilinen ABD yapısı F-35’leri satın almak istemesiydi.
ABD şimdiye kadar İsrail dışında bölgede hiçbir ülkeye bu uçağı güvenliği gereği satmıyordu. Ancak İsrail-BAE barış anlaşması Pentagon’un bu politikasının da değişmesine neden oldu. İsrail yönetimi de anlaşma gereği bu tür bir satışa karşı muhalefetlerinden vazgeçti.
İsrail ve Emirlik kaynaklarına göre F35’lerin satışı ile İsrail’in bölgedeki askeri hava üstünlüğü de sona ermiş olacak. Gelen haberlere göre Emirlik ABD’den milyarlarca dolar değerinde F-35 uçakları alacak.
1973 Arap-İsrail savaşında İsrail sürpriz bir saldırıya uğramış, büyük kayıplar verdikten sonra kısa süre sonra toparlanarak savaşı kazanmıştı. Savaşın sonunda zamanın İsrail hükümeti ile Washington arasında yapılan bir anlaşmada, bu tür ileri teknolojik silahların İsrail’in komşuları ve bölgedeki Arap ülkelerine satışı, İsrail’in de onayı olmadan yapılmayacak kararı alınmıştı.
Avcı sınıfı olduğu kadar bir bombardıman uçağı olan F-35, hız, manevra kabiliyeti, radar üstünlüğü ve düşman radarlarına olan görünmezliği ile sınıfının en ileri savaş uçağı olarak niteleniyor.