Rahel Butros: “Biz, Arsuzluyuz, önceliğimiz Arsuz”
Kültür ve tarih konusunda derin bir kimliğe sahip Hatay ilinin yazlık beldesi Arsuz’da bir çöp toplama etkinliğiyle ilk çalışmasına imza atan, ‘Birlikten kuvvet doğar’ mottosuyla çalışan ‘Miss Arsuz’ oluşumu, Rahel Butros ve Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven önderliğinde 19 Temmuz’da, hassasiyetleri ve hedefleri ortak olan 50 gönüllü kadınla yola çıktı.
Bekir Atahan’ın Antakya Gazetesi için Rahel Butros ile yaptığı röportajdan esinlenerek Rahel Butros’a birkaç soru da ben yönelttim.
Sibel Konfino
‘Miss Arsuz’ nedir? Böyle bir oluşuma ön ayak olmak için sizi tetikleyen ne oldu?
24 senedir, yaz aylarında eski adı Rhosus, yani Gül Tepesi olan Arsuz’a geliyorum. Arsuz tarihi dokusu, sokakları, nehri, Amanos Dağları, mutfağı ve insanları ile oldukça özel ve farklı bir yapıya sahip. Ancak maalesef son yıllardaki en başta çevre kirliliği olmak üzere, düzensiz yapılaşma, bitirilmemiş inşaatların çevreye verdiği kirlilik, kırık kaldırımlar ve daha birçok konu beni fazlasıyla üzüyordu. Fakat asıl önemsediğim konu çöpler oldu. Aslında Arsuz sevgisi bazı sorunları çözmek adına beni çok motive etti diyebilirim. Yöredeki esnafın ve halkın yerlere, su kaynaklarına çöp atmaları ve “Atsınlar, toplarlar” zihniyeti çok rahatsız ediciydi. Bunu engellememiz ve sonlandırmamız gerekiyordu. O nedenle bu çöp konusunu Arsuz Belediye Başkanımız Dr. Asaf Güven ile görüşmek üzere yanına gittim. Başkanımızın desteğini aldıktan sonra, 50 kadından oluşan ‘Miss Arsuz’ grubumuzu oluşturduk ve kendisinin de katıldığı toplantıda, “Bir etkinlik yapalım, sesimizi duyuralım, çevreyi temiz tutma konusunda farkındalık yaratalım” dedik ve 19 Temmuz’da bir çöp toplama etkinliği düzenlemeye karar verdik.
İnsanların bu etkinliğe tepkileri nasıl oldu?
Beklediğimizden çok daha büyük ilgi ile karşılaştık. Miss Arsuz ekibi, Arsuz gençleri, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, muhtarlarımız, Arsuz gönüllüleri, İskenderun Rotary Kulübü ekipleri ile etkinliğe başladık. O günlerde şunu gördük ki insanlarda farkındalık vardı. Miss Arsuz etkinliğimiz, basında ve sosyal medyada da büyük ses getirdi. Bölgemizde ilk defa yapılan böylesi bir etkinliğin, esnafı ve Arsuzluları da oldukça memnun ettiğini gözlemledik. Belediye ekibinin ve gönüllülerin desteği ile ilçemizin temizliği için yepyeni bir fırsat doğmuş oldu.
Arsuz’un daha gelişmesi için sizce yapılması gereken başka şeyler de var mı?
Kış aylarında 98 bin nüfuslu olan Arsuz, yazın 300-350 bin gibi bir kalabalığa ulaşabiliyor. En büyük sorunumuz Arsuz’un 2014 yılında ilçe olmasıyla sınırlarının genişlemesi ve dolayısıyla belediyemizin imkânlarının yetmemeye başlaması. Altyapı eksikliği çok. Kanalizasyon ve yol sorunu var. Yollarımız bozuk ve gereken düzende değil. Örneğin Arsuz’da bulunan ikinci köprünün, trafiğin rahatlatılması için bir an önce açılması gerek. Tabela kirliliği de ayrı bir sorun. Levhaları, isteyen istediği yere düzensiz bir şekilde yerleştiriyor. Dereye ve denize çöpler dökülüyor. Kirliliğe bağlı olarak da yazın sinek sorunu oluyor. Çöp arabalarımız ise yetersiz ve eski. Ben, yaz aylarında Büyükada’da büyüdüm. Orada her sabah yıkama arabası sokaklarda tazyikli suyla temizlik yaparlardı. Yollar pırıl pırıl olurdu. Bu bölge de çok sıcak olduğundan tazyikli su arabaları şart.
Miss Arsuz ekibimizle, caydırıcı olması açısından, kanunen çöp atmanın yasak olduğuna işaret eden, cezaya da dikkati çeken levhalar koyduk. Ama cezai işlemi uygulayacak zabıtamız maalesef ki yetersiz.
İlkokullardan başlayarak, çöp attırmamayı ve çevre bilincini öğretmek bence en önemli konulardan biri. Arsuz’da yaşayan tüm insanlara ve esnaf’a tek tek ulaşmak istiyorum ve kendilerine “Sokaklar evimizdir” diyerek, ‘Ev Temiz’ Projesini hayata geçirmek ve bu bağlamda motive etmek en büyük hedefim.
Miss Arsuz oluşumu sizce başka il ve ilçelere de örnek oluşturur mu?
Elbette Miss Arsuz’un örnek olması bizleri çok mutlu eder. Bu oluşumun henüz başındayız. Belediyedeki yetkililerden duyduğuma göre, Arsuz, Seferihisar ile kardeş ilçe seçildi. Seferihisar Belediye Başkanı Sayın İsmail Yetişkin, Arsuz’a gelmiş. Ancak yaşadığımız pandemi sürecinden dolayı henüz bir gelişme olamadı. İlerleyen günlerde, bu etkinliği kardeş ilçemizle de yapabiliriz.
Bizim önceliğimiz her zaman Arsuz. Bu oluşumu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Lütfü Savaş ile de paylaşarak sorunlarımızı iletmek istiyoruz. Kendisinin desteğiyle de, Hatay’ın her köşesine bu etkinliklerin yayılması en büyük dileğimiz. Yetkililerimizin desteğiyle bu projelerimizi geliştirebileceğimize inanıyoruz.
İleriki yıllarda Arsuz’u hayalinizde nasıl canlandırıyorsunuz?
Temiz bir Arsuz’un yanı sıra tarihi dokunun korunduğu, yüksek yapıların olmadığı, inşaatların düzen içerisinde yapıldığı, eski dokuyla uyumlu yapıların olduğu, berrak bir nehri olan, tarihi eserlerin sergilendiği bir bölge hayal ediyorum. Bu eserlerimizin sergilendiği güzel bir müzemiz olsa ne iyi olurdu. Bu konuda eminim projeler vardır. Ayrıca Gözcüler’deki tarihi kilise ya da Sütunlu Liman gibi tarihi yapılarımızı da keşke öne çıkartabilsek. Hayalim, bunların olduğu bir Arsuz. Sosyal medya hesabımda, Arsuz fotoğrafları paylaşınca şehir dışındaki arkadaşlarım “Burası neresi” diye soruyor.
Burası, antik bir şehir yani Arsuz. Bu eşsiz şehri her türlü güzelliğiyle ve en önemlisi turizm ile öne çıkarmalıyız. Sivil gücün de önemli desteğiyle potansiyelini yeteri kadar kullanamayan Arsuz’umuzu hak ettiği yere getireceğiz.
Miss Arsuz’un önündeki diğer hedefleri de paylaşır mısınız?
Birlikten kuvvet doğar diyerek başlayan, aynı amaç için çalışan, ortak hedefleri ve hassasiyetleri olan oldukça yeni bir grubuz. İnandıklarımız doğrultusunda birbirimize destek verdik. Tertemiz, plastik ve atık madde kullanımında çevre dostu bir Arsuz yaratmak için insanlarda farkındalık yaratmak adına yola çıktık.
En büyük arzumuz eksiklerimizi ve taleplerimizi Büyükşehir Belediye Başkanımıza duyurmak, sorunlarımızı paylaşmak ve gereksinimlerimizi tedarik ederek Arsuz’umuzu hak ettiği temizliğe kavuşturmak.
Önümüzdeki sene Şadan Kaptanoğlu başkanlığında, Turmepa / Deniz Temiz Derneği ve Uğur Bayar’ın başkanlığını yaptığı WWF Dünya Koruma Vakfı ile ortak bir etkinlik yapmayı hedefliyoruz.
Turizm açısından da bir şehrin, bir bölgenin temizliğinin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Örneğin Höyük, Meryem Ana Suyu Göleti gibi yerler maalesef yeteri kadar temiz değil. Eski Arsuz’un ara sokakları o kadar güzel ki, korumamız şart. Ancak bu konu hakkında bir komite kurulduğunu duydum ve çok mutlu oldum.
Burası Çeşme, Marmaris değil, olmasını da istemiyoruz zaten. Arsuz o kadar özel bir yer ki. Biz, Miss Arsuz olarak bir kıvılcım yaktık. Kadınların gücü ile bu grubu ve faaliyetlerini devam ettirmek istiyoruz. Bu hareketimiz, umarım Arsuz’un diğer sorunlarının da giderilmesine vesile olur. Buna inanıyoruz.
Son olarak, sizin aracılığınızla Miss Arsuz’a desteklerini esirgemeyen, canla başla yardımcı olmaya çalışan Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven ve ekibine çok teşekkür etmek isterim.