Dubai doğumlu, babası Filistinli, annesi Lübnanlı Heba Nabil Iskandarani, birçok ülkenin kimliğini alacak bir potansiyele sahipti ancak seyahat etmek için bir pasaportu yoktu.
Birmingham Üniversitesi’nde mimarlık asistanı olan 26 yaşındaki Iskandarani, hayatı boyunca ülkesi olmayan bir dünya vatandaşı olarak yaşamıştı.
Iskandarani’nin şimdiye kadar sadece Lübnan Devleti’nin kendisine verdiği bir seyahat belgesi vardı ve üstünde “Filistinli Mülteci” olduğu yazıyordu.
Ancak genç Iskandarani bir gün Filistinli babasının İspanya’ya kadar uzanan Yahudi kökleri olduğunu keşfetti ve İspanyol vatandaşlığına başvurdu. Iskandarani de böylece İspanya’nın 500 yıl evvel ülkeden kovduğu Yahudilerin, günümüzdeki nesilleri için çıkardığı kanundan faydalanıp hayatının ilk ve AB Birliği pasaportuna sahip oldu.
İspanya’dan sonra Portekiz de geçmişleri ile yüzleşmek adına, engizisyon yıllarında İber Yarımadasından kovulmuş Yahudi vatandaşlarının nesillerine pasaport vermek için 2015’te benzer bir kanun çıkarmıştı.
JTA yayın kuruluşuna konu hakkında konuşan Filistinli Mülteci Iskandarani artık resmen mülteci değil, bir ülkesi olduğunu belirtti. Iskandarani yeni pasaportunun iki sorununu çözdüğünü belirtiyor, birincisi, kim olduğu konusunda artık başkalarının, sorduğu sorulara cevap verebilecek ve kendini daha iyi hissedecek, ikincisi ise seyahat etmesi gerektiğinde bir çok bürokratik engeli artık kolayca aşabilecek.