Prof. Arditi ve Prof. Bahar’ın beklenen makalesi yayınlandı

Prof. Dr. İvet Bahar ve Prof Dr. Moşe Arditi’nin yaptığı çalışma COVID-19’un bazı hastalarda kontrolden çıkmış enflamasyona nasıl sebep olabileceğini ortaya koydu.

Selin SEVİNDİREN Toplum
30 Eylül 2020 Çarşamba

COVID-19’un bazılarında neden aşırı enflamasyona sebep olduğu sorusunun cevabı nihayet Pittsburgh Üniversitesinden Prof. Dr. İvet Bahar ve Cedars-Sinai Hastanesinden Prof. Dr. Moşe Arditi’nin liderliğinde yürütülen bilimsel çalışmayla su yüzüne çıktı.

‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ adlı dergide yayınlanan makale, SARS-CoV-2 virüsünün dışındaki tutundurucu kolu olan Spike proteinin süper antijen (virüs, bakteri veya parazit) gibi davranarak bağışıklık sisteminin aşırı çalışmasına neden olduğunu bilgisayar modellemesiyle ortaya koyuyor. Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması bakterilerin neden olduğu, ölümcül toksik şok sendromunda da görülüyor.

Çocuk COVID-19 hastalarında ‘Multisystem Inflammatory Syndrome in Children-Çocuklarda Çoklu Sistem Enflamasyon Sendromu (MIS-C)’ adı verilen yeni bir belirti ortaya çıktı. Nadiren de olsa çocuklarda ölümcül olabilen bu sendromun çok benzediği Kawasaki Hastalığı konusunda uzman Prof. Arditi, bu gelişme üzerine bilgisayar ve sistem biyolojisi konusunda uzman Prof. Bahar’la temasa geçti. İkili, virüsünün MIS-C’den sorumlu kısmını aramaya başladı.

Bahar ve ekibi virüsün Spike proteiniyle bağışıklık sisteminin piyadeleri olarak bilinen T-hücreleri arasındaki etkileşimi gösteren bir bilgisayar modeli kurdu. Normalde vücuda bir antijen girdiğinde enfeksiyonla savaşan T-hücreleri, süper antijenle karşılaştıklarında aşırı sayıda türüyor ve enflamasyona neden olan sitokini üretiyor. Modelde Spike proteinin hangi bölgesinin süper antijenik özellikte olduğu ve daha önemlisi bu bölgenin T-hücrelerine yapışmaya çok meyilli olduğu tespit edildi. Bu bölge toksik şok sendromuna neden olan bakterinin proteini ile karşılaştırıldı ve büyük benzerlikler görüldü. Bu benzerlik sayesinde hem sitokin fırtınası yaşayan yetişkinlere hem de MIS-C’den mustarip çocuklara tedavide bir yol açılmış oldu.

Bahar açıklamasında her şeyin bir yap boz gibi mükemmel şekilde oturduğunu söylerken Arditi, toksik şok sendromunun tedavisinde kullanılan damar içi immunoglobulin (antikor serumu) ve steroid gibi tedavilerin COVID-19 kaynaklı bu sendromlarda da etkili olabileceğinin müjdesini verdi. İkilinin laboratuvarları şimdi özel olarak söz konusu bu iki sendroma tedavi için virüsün bu süper antijen kısmıyla spesifik hangi antikorun savaştığını bulmaya çalışacak. 

 

Prof. Arditi ve Prof.Bahar ile yapılan röportajlar için:

https://www.salom.com.tr/haber-114507-covid_asisini_yillarca_bekleme_sansimiz_yok.html

https://www.salom.com.tr/haber-114586-Iyimserim_2020_bitmeden_birden_cok_ilac_bulunacak_.html