Eytan İpeker’in ‘Miss Holokost Survivor’ belgeseli İstanbul Film Festivalinde

Yapımcılığını Yoel Meranda’nın üstlendiği, Eytan İpeker´in yönettiği ‘Miss Holokost Survivor’ adlı belgesel 11-12 Ekim’de İstanbul Film Festivalinde gösterildi. Belgesel, 17-22 Ekim tarihleri arasında festivalin sitesinden online olarak da izlenebilecek. 83 dakikalık film, bir Türkiye-Fransa-İsrail-Almanya ortak yapımı.

Toplum
14 Ekim 2020 Çarşamba

Dünya prömiyerini Avrupa en önemli belgesel festivallerinden Visions du Réel Film Festivalinde yapan ‘Miss Holokost Survivor’ daha sonra Saraybosna, Odesa gibi uluslararası film festivallerinde de gösterildi. Türkiye prömiyeri ise 6 Ekim tarihinde Antalya Film festivalinde gerçekleşti. 

‘Miss Holokost Survivor’ belgeselinin konusu 2011den bu yana her yıl Hayfada Nazi Soykırımından kurtulan kadınlar arasında düzenlenmekte olan bir güzellik yarışması. Seksenine merdiven dayamış yarışmacıların kırmızı halıda yürüyüp kendilerini jüriye beğendirmeye çalıştıkları bu etkinliğin sponsoru İsraildeki sağcı hükümetin politikalarını destekleyen uluslararası bir kurum. 2016da bu yarışmaya katılan Sophie Leibowitzin hikâyesini ele alan Eytan İpeker belgeselde toplumsal belleğin nasıl zaman aşımına uğrayıp siyasi bir gösteriye dönüştüğünü sorguluyor. 

Ayrıca Eytan İpeker’in kurgusunu yaptığı iki belgesel daha İstanbul Film Festivalinde yer alıyor.

Antalya Film Festivalinde Jüri Özel Ödülü kazanan, elektronik müziğin öncülerinden İlhan Mimaroğlu'nın hayatını konu alan ‘Mimaroğlu' ve Eremya Çelebi Kömürciyan’ın 17. yüzyıl seyahatnamesinin özgün uyarlaması ‘Ah Gözel İstanbul’ belgeselleri de İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışmasında izleyiciyle buluşuyor. 

1981yılında İstanbulda dünyaya gelen Eytan İpeker New York Üniversitesinde eğitim aldı. Deneysel kısa filmleri Toronto, Edinburgh, İstanbul, !f Istanbul ve Antalya gibi festivallerde gösterildi. Şalom gazetesinin sponsorluğunu üstlendiği ‘Dantelacı’ (2005) ve ‘Dağınık Yatak’ (2015) isimli kısalar ve ‘İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi’ (2015) belgeselinden sonra yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi ‘Miss Holokost Survivor’ oldu. 

1981 İstanbul doğumlu Yoel Meranda’nın deneysel videoları Toronto, Edinburgh ve Selanik uluslararası film festivallerinde, video yerleştirmeleri New York White Box Gallery, Yerebatan Sarnıcı, Goethe-Institut, Pera Müzesi gibi kurumlarda yer aldı. 2011 yılında Can Eskinazi ve Eytan İpeker ile birlikte Kamara yapım şirketini kurdu. Yapımcılığını üstlendiği ‘Albüm’ filmi bir Arte France ortak yapımı olarak gerçekleştikten sonra 2016 Cannes Film Festivalinin Eleştirmenlerin Haftası bölümünde Yenilikçilik Ödülü, Saraybosna Film Festivalinde En İyi Film Ödülü, Kudüs Film Festivalinde En İyi İlk Film Ödülü ve Sevilla Film Festivalinin Yeni Dalgalar Bölümünde Jüri Özel Ödülünü kazandı.