Kindertransport

Bu isim 1938 ile 1940 yılları arasında, on binlerce mülteci Yahudi çocuğunu Nazilerden aileleri olmadan İngiltere’de güvenli bir ortama kurtarmanın resmi olmayan adıydı.

Ferhat ATİK Toplum
21 Ekim 2020 Çarşamba

Yahudi olmayan bazı aileler Yahudi çocukları ve bazen de ailelerini sakladı. Anne Frank bu konudaki örneklerdendir. Fransada ise hemen hemen bütün Protestanlar ve birçok Katolik papaz ile rahibe Yahudi çocukları köylerinde sakladı. İtalya ve Belçikada benzer durumlar olmuştu.

Naziler önce ‘yararsız yiyiciler’ ismini taktıkları engelli çocukları hedef almışlardı. Onları sadece öldürmüyor, denek olarak da kullanıyorlardı.

Çocuklar genel olarak ya toplama kamplarına ve öldürme merkezlerine vardıkları anda, ya doğumdan hemen sonra öldürülüyordu. Hayatta kalanlar ise ölüm kamplarında doğup hayatta kalmayı başaranlardı.

Polonya işgalinin hemen ardından, Yahudi erkekler, kadınlar ve çocuklar yakalanıp Almanların kurduğu gettolarda yaşamaya zorlandılar. Birçoğu açlıktan ve hastalıktan öldü. İki yıl sonra bu merkezlere henüz alınamayanlar da Einsatzgruppen (işlem grupları) adını verdikleri ekiplerce köylerinde bulunarak öldürüldü.

Aralık 1941’den itibaren ise Almanlar 'Son Çözüm’ adını verdikleri işleme başladı. Bu son çözümleri, tüm Yahudileri ölüm kamplarına toplayıp gaz odalarında öldürmekti.

Ardından aryan ırkın güçlendirilmesi adımları atıldı. Buna göre Alman kökenli çocuklar özel yetiştirme için kaçırılmaya başlandı. Yine sağlıklı Alman erkeklerle Rus kadınlar zorla çiftleştirilip, çocuk sağlıklı büyümekteyse doğum sonrası annesi öldürülüp çocuklar alındı, sağlıklı gelişim olmadıysa anne ve çocuk öldürüldü.

***

Avrupada 1,5 milyondan fazla çocuk Nazi rejimi altında feci şekilde öldürüldü. Bu sayının içinde 1,2 milyondan fazla Yahudi çocuğu, on binlerce Çingene çocuğu ve kurumlardan gelen binlerce engelli çocuk vardı.

'Biyolojik olarak saf’ bir ‘Aryan’ toplum yaratmakla takıntılı Naziler Avrupada yeni bir Yahudi neslinin yetişmesini önlemek için Yahudi çocukları özellikle hedef aldılar. Tehlike altındaki bazı çocuklar ahırlarda, tavan aralarında ve bodrumlarda saklanarak veya sahte kimlik taşıyarak Nazilerden yıllarca saklandı. Buna karşın bazı direniş örgütleri ise özellikle çocukları korumak için büyük mücadele verdiler.

Örneğin, Belçikalı Papaz Joseph Andre, Yahudileri Koruma Derneği ile birlikte çalışarak, yüzlerce Yahudi çocuğun manastırlarda ve özel evlerde saklanmasını sağlayarak hayatlarını kurtardı.  

Savaşın sonunda kamplardan sağ olarak kurtulan sadece birkaç bin Yahudi çocuk kalmıştı.

Naziler o gün tarih sahnesinden silinirlerken bile, nesiller boyunca hiç bitmeyecek acılar bırakırlar.

O kadar ki, bugün bile Nazilerden arınıp arınmadığımız sorusunun cevabı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak her an bir yerde Nazi ruhunun aynı barbarlıkla uyanması endişesi kesindir.