Çetin günlerden geçiyoruz… Pandemi tüm etkisiyle devam ederken birçoğumuz sosyal yaşamdan elini ayağını çekti, sevdikleriyle doya doya görüşemez oldu. Moral bozukluğu yaşadığımız bu süreçte sanat, her zaman olduğu gibi imdadımıza yetişiyor.
Her türlü önlemi alarak yeni sergilere kapılarını açan sanat galerileri, seçkin müzisyenlere ev sahipliği yapan konser salonları, birbirinden ilginç oyunları ağırlayan tiyatro sahneleri izleyenlerini umut ve sabırsızlıkla bekliyor. Unutmayın ki, maske, mesafe ve tedbiri unutmadan bağışıklığımızı güçlendirmek için sanata sığınabilir, onun sağaltıcı gücünden yararlanabiliriz.
5. İstanbul Tasarım Bienali başladı
İKSV tarafından düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali, 15 Ekim’de başladı. Küratörlüğünü Mariana Pestana’nın Sumitra Upham ve Billie Muraben ile birlikte yürüttüğü, ‘Empatiye Dönüş: Birden Fazlası İçin Tasarım’ başlıklı bienal, sergi mekânlarında, İstanbul sokaklarında ve dijital ortamda farklı ülkelerden ve farklı disiplinlerden katılımcıların projelerine ev sahipliği yapıyor. Bir ay boyunca bienal mekânlarında ziyaret edilebilecek sergilerin yanı sıra açık hava yerleştirmeleriyle şehrin farklı noktalarına yayılan etkinlik, dijital projeleriyle de dünyanın her yerinden takip edilebiliyor.
Bienal kapsamında Pera Müzesinde yer alan müdahaleler ve ARK Kültür’de ziyaret edilebilen araştırma projeleri arşivi, 15 Kasım tarihine kadar açık. İstanbul sokaklarına yayılan müdahaleler, araştırma projeleri ve video serileri ise 30 Nisan 2021’e kadar gelişerek devam edecek. Araştırma projeleri ve dijital projeler altı ay boyunca dünyanın her yerinden takip edilebilecek
Perşembe Sineması ‘EVDE’ müdavimlerini bekliyor
SALT’ta ‘Perşembe Sineması ‘EVDE’ kasım ayında da devam ediyor. Sokak kültürünün günümüz şehirlerindeki ‘normal anlayışı’nı nasıl altüst ettiğine bakan filmler, saltonline.org adresinden ücretsiz olarak izlenebilir. Kurgu ve belgesel on filmden oluşan ‘Evde’, yoğun kentleşmenin vurduğu mahallelerdeki değişim rüzgârlarını, hakkaniyetli bir gelecek talebini, bireysel ve toplumsal varoluş çabalarını ve her kesimden insanı buluşturan sokaklardan doğan yeni anlatıları konu ediyor.
Filmler orijinal dilinde, Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecek.
29 Ekim-1 Kasım: Martha: A Picture Story (Martha: Bir Fotoğraf Öyküsü)
5-8 Kasım: This Ain’t California (Burası Kaliforniya Değil)
12-15 Kasım: Many Undulating Things (İnişli Çıkışlı Birçok Şey)
19-22 Kasım: I Love Kuduro (Kuduro’yu Seviyorum),
26-29 Kasım: Cranks (Sersemler)
MAMUT ART PROJECT 2020 BU KEZ İKİ AYRI PLATFORMDA
Seren- Ekin Kohen Kardeşler tarafından kurulan Mamut Art Project’in 2020 edisyonu, fiziksel ve çevrimiçi olmak üzere, 27 Ekim–8 Kasım tarihleri arasında, iki farklı platformda sanatseverlerle buluşuyor.
Mamut Art Project, 27 Ekim günü çevrimiçi platformunda (mamutartproject.com) ve yeni mekânı Yapı Kredi bomontiada’da eş zamanlı olarak başlıyor. Etkinlikte bu yıl, bu zamana kadar ulaşılan en yüksek sayı olan 1.500 başvuru arasından seçilen 49 sanatçının 400’ye yakın yapıtı sergilenecek. Bu işler arasında seramik, heykel, ahşap gibi üç boyutlu çalışmalar, video, animasyon, illüstrasyon, dijital, fotoğraf, kolaj, yerleştirme, sokak sanatı ve resim dahil olmak üzere birçok alanda üretimler yer alıyor. Sanatseverler bu sene Mamut’un 8. edisyonunda değişen dünya koşulları, ekoloji, yeni form ve yapı arayışının ışığında; ses algısı, küresel sorunlar odağında insan gibi güncel konuların özgün yorumlarını deneyimleyebilecek. Bomontiada’yı ziyaret etmek isteyenler randevu alarak eserleri ücretsiz izleyebilecek. mamutartproject.com
GALATA KULESİ ARTIK MÜZE
İstanbul’un simgelerinden Galata Kulesinin restorasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığınca tamamlandı. Yüz gün gibi kısa bir sürede tamamlanan restorasyonda, yapı aslına uygun malzeme ve örgü tekniğiyle tamamlandı. İstanbul’un panoramik izlenebilinmesi için seyir terası oluşturuldu. Restorasyonda bilim kurulunun yönlendirdiği 16 mimar çalıştı. Kulenin içinde arkeolojik eserlerin yer aldığı geçici sergi mekânı da oluşturuldu. Ziyarete açılan 15 asırlık kule, ticari faaliyetlerden, tarihi özelliği ile uyuşmayan kısımlarından arındırılarak geçmişine yakışır bir müze haline getirildi.
Turkcell Platinum İstanbul Night Flight Konserleri Ocak 2021’de Başlıyor
Müzikseverlerin dünya starlarıyla unutulmaz bir deneyim yaşadığı ‘Turkcell Platinum İstanbul Night Flight’ konser serisinin takvimi, pandemi koşulları göz önüne alınarak yeniden düzenlendi. Yeni takvime göre konserler 15 Ocak 2021’de Berlin Symphony Chamber Orchestra ile Volkswagen Arena’da başlayacak.
7 Mart tarihine kadar devam edecek konserlerin tümü Volkswagen Arena’da gerçekleşecek Konser serileri kapsamında müzikseverler; Berlin Symphony Chamber Orchestra, An Epic Symphony & Hayko Cepkin, An Epic Symphony § Manga & Yurdaer Okur, An Epic Symphony & Funda Arar dünyaca ünlü Şef Jürgen Bruns yönetiminde, her zamanki gibi özel kuartet ekibiyle Karsu, Salzburg Symphony Chamber Orchestra ve Grammy sahibi ve otoritelerce enstrümanında en iyisi olarak nitelendirilen Yo-Yo Maile buluşacaklar.
ARTWEEKS@AKARETLER SANATSEVERLERİ AĞIRLAMAYA HAZIR
Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek ‘Artweeks@Akaretler’, 28 Ekim-8 Kasım tarihleri arasında Akaretler Sıraevler’in 25-27, 35, 37-39 ve 55 numaralı binalarında birbirinden sıra dışı işleri sanatseverlerle bir araya getirecek. Farklı disiplinlerden sanat yapıtlarını bir araya getiren ücretsiz etkinliğe Anna Laudel, The Empire Project, Ferda Art Platform, Gama, Martch Art Project, Merkur, Mine Sanat, Pi Artworks, Pilevneli ve x-ist galerileri katılıyor. Ara Güler Müzesi özel bir seçki ile 35 numaralı binada yer alacak. Ekrem Yalçındağ küratörlüğünde Volkan Demirel – Baha Toygar koleksiyonundan bir seçki 37-39 numaralı binada, Şerife Ercantürk Bilgili’nin kişisel sergisi de 55 numarada sanatseverlerle buluşacak.
RUHUN KABUĞU
Galeri 77, Karaköy’deki mekânında, Zeynep Akgün’ün ‘Ruhun Kabuğu’ isimli dördüncü kişisel sergisine 15 Ekim–14 Kasım tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sanatçının yeni serisi insanın beden-ruh dikotomisi (ikileşim) ve bunun toplumdaki yerimizi şekillendirmedeki etkisini ele alıyor. Bu resimler bilinenle bilinmeyeni ve de görülenle görülmeyeni birbirine bağlamak için gerçeklik ve gerçeküstücülük arasında gidip geliyor. Sanatçının insan bedenine odaklandığı bu yeni serisinde yer alan gövdeler ve elbiseler, insanın maddesel olmayan yanını, yani ruhunu kaplayan birer kabuk gibi yer alıyorlar. Kabuk kavramı içeri ile dışarıyı ayıran, sertliğiyle özü dış etkenlere karşı koruyan/kaplayan/çevreleyen bir metafor olarak karşımıza çıkıyor.
İDOB, BEETHOVEN’IN 250. DOĞUM YILINI KUTLUYOR
Müzik tarihine adını altın harflerle yazan, devrimci besteci Ludwig van Beethoven’in 250. doğum yılı bütün dünyada kutlanıyor. Adeta bir ‘Beethoven Çıkartması’ yapacak olan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası kasım, aralık ve ocak ayına yayılmış kutlamalarda; Beethoven’ın her daldaki eserlerinden oluşan bir seçki sunacak. Toplamda on kez perdelerini Beethoven ile açıp kapatacak olan İDOB, kutlamaları Süreyya Operası Sahnesinde gerçekleştirecek. Ayrıca bestecinin ‘kardeşliği’ vurgulayan tek operası ‘Fidelio’ da seslendirilecek.
Konserler, 12-14 ve 17 Kasım’da; Fidelio Operası ise 11-15-17 ve 19 Aralık’ta gerçekleşecek.
Çünkü bu bir oyun!
Ozan Ünal sadece bir kadın ve bir erkek figürden türeterek öykülediği heykellerinden oluşan ‘Çünkü bu bir oyun’ sergisinde; Adem ve Havva’dan beridir kendimize ve birbirimize oynadığımız; belki bazen esneyen gerilen, hatta dönüşen ama hiç değişmeyen oyunları izleyip yorumluyor. Sanatçı, romantizmin çevresinde gezerken; yer yer oyuna dâhil olmaktan, dahası alışkın olduğu tasarım ve üretim disipliniyle oynamaktan; kendi oyununun da keyfini çıkarmaktan geri durmuyor. Çünkü Bu Bir Oyun isimli heykel sergisi, 21 Ekim–21 Kasım tarihleri arasında Galeri Selvin Arnavutköy’de izlenebilir.