‘Jamim Mikedem - Orta ve Doğu Avrupa’dan Eski Yahudi Kartpostalları’ sergisi 30 Ekim’de Schneidertempel Sanat Merkezinde açılıyor.
Orta ve Doğu Avrupa Yahudilerinin yaşam izleri, II. Dünya Savaşı’nda neredeyse tamamen yok edildi. Savaş öncesi Yahudi topluluklarının yaşamlarını, yerleşim bölgelerini, gelenek ve göreneklerini günümüze taşıyan en zengin görsel unsur dönemin kartpostallarıdır. Bununla birlikte, Yahudi konulu kartpostalların çoğu maalesef korunmadı. Ancak bu sergi sayesinde 1898’den 1938’e Orta ve Doğu Avrupa Yahudilerinin kayıp dünyaları kartpostallar vasıtasıyla gözler önüne seriliyor. Sergide tek bir özel koleksiyondan yaklaşık 450 kartpostal, 30 tematik grupta sergileniyor. Kartpostalların çoğu, savaş öncesinde kültürel zenginlik bakımından en yoğun Yahudi yerleşimleri olan Orta ve Doğu Avrupa coğrafyasından seçildi. Prag'dan Yahudi motifleri, Bohemya ve Moravya'da az bilinen sinagoglar, Bratislava'daki eski getto ve sinagoglar ile Slovakya ve Ruthenia'daki geleneksel Yahudi topluluklarının yaşam alanları serginin bir bölümünü oluşturuyor.
Serginin bir diğer bölümünde gündelik Yahudi yaşamından çeşitli görüntüler yer alıyor. En ilginç tematik gruplardan biri, Galiçya ve Ruthenia'daki yerleşimleri, gettoları ve Yahudi sokaklarını gösteren kartpostallardır. Yüzyıl önceki Yahudi yaşamından örneklerin yer aldığı bu bölümde, Galiçya'dan Hasidik hahamların ve müritlerinin Karlovy Vary ve Marianske Lazne'ye düzenli ziyaretlerinin görüntülendiği çok ilginç kartpostallar mevcut.
Sergilenen tematik kartpostallar, Prag Yahudi Müzesi tarafından derlendi. Türünün en ilginç örneklerinden biri olan bu kartpostal koleksiyonu František Bányai'ye ait.