Koronavirüs aşısı geliştiren Pfizer´ın Medikal Başkanı, önemli bilimsel atılımlarda Amerika´nın rolüne dikkat çekiyor.
Pfizer'ın bilim ekibinin başındaki, Yahudi asıllı İsveç göçmeni Mikael Dolsten, geliştirilmesine yardımcı olduğu COVID-19 aşısının % 90'ın üzerinde etkili olduğu haberini aldığında çok mutlu oldu. Dolsten gelişme üzerine düşünmek için zaman ayırdığında, bunun kendisi gibi Amerikan bilimsel gelişmelerine katkıda bulunan Yahudi göçmenler için de gurur verici bir an olduğunu belirtti. Albert Einstein ve diğer göçmen bilim adamlarını örnek göstererek, "Amerika'daki büyük atılımların çoğu göç eden insanlardan geldi. İnsanlığa katkıda bulunma konusunda güçlü bir Yahudi geleneği var" dedi.
2004 yılında İsveç'ten New York’a taşınan Dolsten, kendi alanındaki tek Yahudi göçmen değil. Aslında, Pfizer CEO'su Albert Bourla da Yunanistan'ın Selanik kentinden bir Yahudi. Pazartesi günü buldukları COVID-19 aşısının neredeyse % 95 etkili olduğunu açıklayan rakip ilaç üreticisi Moderna'nın Medikal Direktörü Tal Zaks da İsrailli bir göçmen.
Pfizer'ın aşıyı geliştirmek için ortaklık kurduğu Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech de Türkiye göçmenleri Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından yönetiliyor. Şahin, The New York Times'a verdiği demeçte, kendisinin ve Bourla'nın ‘bilim insanları ve göçmenler olarak ortak geçmişleri’ üzerinden bağlandıklarını belitti. Yeni Pfizer COVID-19 aşısı, pazartesi duyurulan Moderna aşısı gibi, Dolsten'in gelecekte şirketlerin pandemilerle daha hızlı ve etkili bir şekilde mücadele etmesini sağlayacak yeni bir teknoloji olan mRNA'dan yapıldı.
Dolsten, büyüdüğü dönemde İsveç'te fırsat ve güvenliğin herkes için garanti edildiğini, ABD'nin de dünyayı değiştiren yenilikler yapmak isteyen göçmenler için ideal yer olduğunu belirtti. Ancak Dolsten günümüzde artık her iki ülkenin de bu gelenekleri tehdit eden siyasi ve sosyal gerilimlerle karşı karşıya olduğunu ifade etti. "Şimdiki ABD'yi izole olarak gören Avrupalılardan ABD'yi eski zamanlardaki gibi gösterişli görmeyi özlediklerini duyuyorum" dedi.