Teknolojideki işbirliği imkanlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan İsrail Maslahatgüzarı Roey Gilad, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin yüksek teknolojinin katkısıyla 10 milyar dolara çıkabileceğini ifade etti.
Geçtiğimiz hafta İsrail ve Türkiye'nin teknoloji endüstrileri arasındaki işbirliği üzerine bir çevrimiçi konferans yapıldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail özel sermaye firması Catalyst Funds’un yönetici ortağı Lisya Bahar Manoah, Maslahatgüzar Roey Gilad ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) iki ülkedeki yüksek teknolojiyi birleştirme etkinliği düzenledi.
Türk girişimci ve yatırımcıların da katıldığı toplantıda, Lisya Bahar Manoah, İsrail ekosistemine ve işbirliği fırsatlarına dair genel bir sunum yaptı. Teknoloji alanında çalışmalar yapan Cem Leon Menase, Türkiye’deki teknoloji alanındaki gelişmelerden bahsederken, oyun şirketi Peak Games'in 1,8 milyar dolara satışının bu alanda önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Maslahatgüzar Roey Gilad ise Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin, esas olarak düşük teknolojiden oluşmasına rağmen 2019 yılında 7,2 milyar dolara ulaştığı bilgisini verdi. Gilad, buna yüksek teknolojinin de dahil edilerek ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkabileceğini aktardı. Gilad, İsrail Büyükelçiliğinin Türk ve İsrail yüksek teknoloji toplulukları arasında bir köprü kurma vizyonuna bağlılığını vurguladı. Enerjinin son zamanlarda bölgede bir çatışma kaynağı olduğunun altını çizen Gilad, “Belki bugün enerjiyi sadece çatışma değil, dostluk ve ortaklık kaynağı olarak görebiliriz” ifadelerine yer verdi.