Viktor APALAÇİFarklı kültürden gelen iki insanın, İrlanda kökenli bir Amerikalı kadın ile göçmen olarak Londra`da yaşayan Beyrutlu bir Arabın yasak aşkını anlatan film, sınıf ayırımı, iletişimsizlik, sevginin tükenişi, vefasızlık, yalnızlık temaları üzerine özgün şeyler söylüyor. 11 Eylül sonras
Gözlükler tarihe karışıyor
Lazerle göz ameliyatlarındaki en yeni teknoloji olan "T-Cat" (Topolyser
Customized Ablation Treatment) ile ileri derece miyoplarda bile çok yüksek başarı elde ediliyor. Üstelik bu yeni teknolojiyle sadece numara değil kornea yüzeyi hataları da düzeltiliyor
Lazerli miyop tedavisi 80li yıllardan beri gözlüklerden ve lenslerden kurtulmak isteyen pek çok hastanın seçtiği bir yöntem. Hastaya acı vermeyen, anesteziye gerek duyulmayan ve çok kısa süren bu metot özellikle miyobu olan hastalar tarafından tercih ediliyor. Miyopla beraber, hipermetrop ve astigmat sorunları olanlar da artık lazer teknolojiyle gözlükten ve kontak lensten kurtuluyor.
Bu operasyon birçok avantajına karşın bazı dikkat edilmesi gereken noktalar içeriyor. Belirli bir dereceden sonra ameliyat yapılamaması, çok yüksek hipermetroplarda istenilen başarının sınırlı olması lazerle göz ameliyatlarının olumsuz yönleri.
Lazer operasyonlarının bir anlamda kozmetik cerrahi olduğunu söyleyen Acıbadem Göz Medikal Direktörü ve Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bozkurt Şener, bu nedenle emniyet sınırlarının hiçbir zaman keyfin önüne geçmemesini söylüyor. Hasta seçiminde de son derece hassas davranmanın önemine işaret eden Şener, hastayla ilgili kornea ya da genel sağlığı ile ilgili en küçük bir tereddüt varsa operasyonun yapılmaması gerektiğini belirtiyor.
Ancak lazer konusundaki son gelişme olan T-Cat teknolojisi ile lazerle göz ameliyatlarındaki bu dezavantajlar ortadan kalkıyor. Doç. Dr. Şener lazerle göz ameliyatlarındaki T-Cat teknolojisiyle ilgili şunları söylüyor: "Bu yeni teknoloji sayesinde diğer gelişmiş lazer sistemlerinde gerek hekim gerekse hasta açısından yaşanan olumsuzluklar minimuma iniyor."
İleri derece gözlerde yüksek başarı
Uzun yıllardır uygulanan lazer teknolojisinde ameliyatlar lazer ışınının gözün üstünde küçük, hareketli bir nokta halinde dolaşması ile gerçekleştiriliyordu. "Flying Spot" denen bu yöntemde gözün üstünde dolaşarak şekil veren lazer ışığı boyu ne kadar küçükse ameliyat o kadar başarılı oluyor. İşte T-Cat teknolojisinin en önemli avantajı da bu noktada saklı. En gelişmiş cihazlara göre 2 kat daha hızlı bir şekilde gözde tarama yapabiliyor.
Doç. Dr. Şener bu özelliğin avantajlarını şöyle sıralıyor: "Lazerin gözün yüzeyinde tedavi süresi çok kısa olduğu için ameliyat uzun sürmüyor. Çok daha önemlisi bu kadar hızla çalışan sistemde tedavi çapı doktor tarafından gerekli görülen boyuta yükseltilebiliyor. Böylece diğer lazerlerin tedavi ederken kornea yüzeyinde tedavi yaptığı derinliğin çok daha aza inmesi sağlanabiliyor."
Bu özellik sayesinde eskiden 10 dereceye kadar miyop tedavi edilirken şimdi 15 dereceye kadar tedavi yapılıyor. Lazerle göz ameliyatlarının bir diğer olumsuz yönü ise gözün derecesinin yeniden büyüme riski. T-Cat teknolojisinin hız özelliği bu riski tamamen ortadan kaldırmasa da önemli ölçüde azaltıyor.
Işık saçılmalarına son
Gözdeki kusurlar sadece gözün numarası ile sınırlı değil. Gözün üstünde görülmeyen birtakım düzensizlikler var. Hasta her ne kadar bunu hissetmese de özellikle ameliyattan sonra birtakım sorunlar yaşayabiliyor. Doç. Dr. Şener son teknolojinin bu konuda sağladığı avantajlarla ilgili şunları söylüyor: "Lazerde sadece numarayı değil kornea yüzeyi hatalarını da düzeltebiliyoruz. Gözde saptanabilecek her tür detay bozukluk gideriliyor. Bu sayede özellikle geceleri göz bebeği genişlediği zaman sıkça rastlanan gece ışık saçılmaları, parlaklık değişmeleri, farlardan gelen yansımalar gibi etkenler ortadan kalkıyor."
Hipermetrop varsa
Lazerli göz ameliyatlarında yaşanan sorunlardan biri hakiki optik merkezinin bulunamaması. Bu sebeple hastanın gözbebeğinin ortası optik merkez kabul ediliyordu. Oysa her hasta için optik merkez farklı. Özellikle hipermetroplarda gerçek optik merkezin net olarak saptanamaması büyük sorun oluşturuyordu. Doç. Dr. Şener T-Cat teknolojisi ile hakiki optik merkezinin bulunabildiğine dikkat çekerek şöyle konuşuyor:
"Bu durum hipermetroplarda 4LJ derece olan düzeltilebilirlik sınırını 8 Njlara çıkartıyor. Zaten bu teknoloji ile sınırlar daha geniş. Astigmat 4LJ dereceden 6lj derecelere kadar düzeltilebilirken miyopta 15 dereceye kadar çıkıyor. Kısacası T-Cat lazerle hasta göz numarasının yüzde 25 daha fazla düzelme şansı var." sorun yaşanmıyor
T-Cat lazer, ameliyat sırasında da önemli bir avantaj sağlıyor. Ameliyat sırasında gözleri hareket ettirmek gibi hastaları endişelendiren bazı sorunlar bu lazer ile yaşanmıyor. Doç. Dr. Şener konuyla ilgili şunları söylüyor: "Hastanın tedavi sırasında gözünü oynatması problemdir. Bu teknoloji ile sorun kısmen de olsa giderildi. Bu sistem sayesinde hasta gözünü oynatsa bile lazer hastanın gözüyle birlikte hareket ediyor. Bu sistemle hastanın en ufak bir göz hareketi bile kolayca takip ediliyor."
Kime yapılıyor?
Bu yeni lazer teknolojisiyle kornea yeniden şekillendiriliyor. ᆣ dioptriye kadar miyoplar, Lj dioptriye kadar astigmatlar +8 dioptriye kadar hipermetroplar T-Cat lazer tedavisi olabiliyor. 18 yaşını dolduranlar, yapılan muayene ve tetkikler sonucunda göz yapısı ameliyata uygun bulunan kişiler, bu yöntemden yararlanabiliyor. İki gözün operasyon süresi 8ᆞ dakika sürüyor.
İşlem sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmiyor. Operasyon sonrası 1DŽ saat içinde görme yeteneğinin yüzde 70, ertesi gün yüzde yüzü kazanılıyor.
Operasyon sonrası süreç de oldukça önemli. Ertesi gün doktor kontrolüne kadar göze dokunulmaması ve su değdirilmemesi gerekiyor. Bu yeni lazer teknolojisindeki uygulamalarda gözde kontakt lens ya da gözlük takıldığında düzelen kaymalar varsa, tedavi sonrasında da kayma düzelebiliyor. Bu teknolojiyle yapılan lazer tedavisi daha sonra ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalık (örneğin katarakt) tedavisine engel oluşturmuyor.
T-Cat teknolojisinin avantajları
Yeni lazer sisteminde, yüksek numaralı hastalar çok daha başarılı tedavi edilebiliyor.
Miyoplar için 15 derece, hipermetroplar için 8 derece ve astigmatlar için 6 dereceye kadar yüksek başarı şansı var. Özellikle bugüne kadar çok başarılı olunamayan hipermetrop hastalarda numaranın tamamen düzelme şansı çok yüksek.
Birçok teknik özelliğe sahip olan T-Cat lazer, tedavi edilen hastanın göz özelliklerine göre programlanabiliyor.
Gece ışık dağılmaları (gece araba farlarının gözü aşırı kamaştırması gibi) şikayetleri bu teknoloji ile tamamen ortadan kalkabiliyor.
Acıbadem Göz Sağlığı Merkezi
Adres Nispetiye Caddesi Yıldız Çiçeği Sokak No:7 Etiler- İstanbul
Tel: 0212 284 90 90
Doç Dr. Bozkurt ŞENER
1981de İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1984te Göz Hastalıkları Uzmanı oldu. 1992de Türkiyeye lazerli miyop ameliyatlarını getirdi. AcıbademGöz Medikal Direktörü olarak görev yapıyor.