Gazze`ye Şerit çekildi

İsrail`in Geri Çekilme Operasyonu sona erdi. Sekiz gün içinde Gazze`deki 21 ve Batı Şeria`daki dört yerleşim boşaltıldı, 1,5 milyon Filistinlinin ortasında yaşayan 8 bin İsrailli bölgeden çıkartıldı. İsrail Ordusu kimsenin bölgeye girmesine izin vermiyor.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail’in geri çekilme operasyonu sona erdi. Sekiz gün içinde Gazze’deki 21 ve Batı ªeria’daki 4 yerleºim boºaltıldı, 1.5 milyon Filistinlinin ortasında yaºayan 8000 İsrailli bölgeden çıkartıldı. İsrail Ordusu  kimsenin bölgeye girmesine izin vermiyor
Geçtiğimiz pazartesi günü Netzarim yerleºim bölgesinin boºaltılmasının ardından İsrail’in Gazze’deki 35 yıllık varlığı resmen sona erdi.

Yerleºimci direniºinin son noktası olarak adlandırılan Netzarim neredeyse hiçbir direniº yaºanmadan boºaltıldı.
İsrailli yetkililer, Gazze bölgesinde yaºayan tüm sivil İsraillilerin bölgeyi terk ettiğini belirtirken, İsrail Ordusu’nun sekizinci gününe giren operasyonunun baºından beri kaçmayı baºaran 150 kiºilik bir genç topluluğunun hala Guº Katif bölgesinde bulundukları açıkladı.
Büyük bölümünün Guº Katif’te yaºamadığı belirtilen gençlerin Atzmona yakınlarındaki Gadid ve Neve Dekalim’deki seralarda saklandıkları tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz cuma akºamı ªabat nedeniyle operasyonlara ara verildiği sure içinde bölgede kalanların büyük bir ªabat yemeği düzenlediği ve çoğu İsrail’den gelmiº bu gençlerin ve bölgedeki yetkililerin katılımıyla yemekte 300녘 kiºiyi bulduğu belirtiliyor.
Netzarim yerleºiminde yaºayan son Yahudilerin de evlerini kapatarak otobüsler eºliğinde bölgeyi terk etmesi duygusal anların yaºanmasına neden oldu. Boºaltılan bu son yerleºim, yıllar içinde Filistin tarafından gerçekleºtirilen terör saldırılarından en fazla etkilenen bölge olarak akıllarda kalmıºtı. Netzarim yine birçok İsraillinin beklentisinden çok daha kısa bir sürede ve hiç direniºsiz boºaltıldı.
Netzarim’de yaºayanlar evlerini terk etmeden son kez günlük dualarını yerine getirmek için bir araya geldiler.
Daha sonra yerleºimcilerin büyük bölümü otobüslerle bölgeyi terk etti. Yetkililer yerleºimcilerin Kudüs’e doğru gittiklerini söyledi. Boºaltılma iºlemi sırasında bölgede 100 aile ve toplam 500 İsrailli yaºıyordu.
Çekilme operasyonunun sona ermesinin ardından İsrail Ordusu Gazze’ye giriºlere oldukça sert sınırlamalar getirdi. Guº Katif bölgesi boºaltılırken Gazze’ye giriº yapmaya yetkisi olan görevlilerin bile bu izinleri iptal edildi. Bölgeye giriº yapabilme hakkına sahip olanlar da sadece otobüs kullanabilecek. Gazze’ye girmeye izni olan kiºilerin büyük bir bölümünü bölgedeki tarımsal alanları ve seraları sökmekle görevli olanlar oluºturuyor.