YKAG katilimcilarinin görüşleri…

• Yüksel Oktay (İnşaat mühendisi/yönetici) Safranbolu doğumluyum; Amerika`da yaşıyorum. Bu nedenle YKAG` ne ilk kez katılıyorum. ABD`de yaşayan kardeşimin eşi Yahudi`dir. Dolayısıyla senelerdir Yahudilerle iç içe yaşamış bir insanım, her türlü kültüre hayranım. Sabah önce Ayasofya Meydanı`ndaki Bab-

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Günün Türk  Yahudilerinin kültürlerini tanıtmaları açısından büyük önem taşıyacağına inanıyorum.  Türkiye Yahudilerinin kültürü zaten biliniyor. Amaç ; Yahudi kültürünü tanıtmaktan ziyade, Türk Yahudilerinin kültürlerini yaşamak. Gelir gelmez ‘yemek ne zaman başlayacak?’ diye sordum. Çok güzel bir girişim. 47 senedir Amerika’da  yaşıyorum. Orada kalabalık bir Türk azınlık var. Maalesef bizlere karşı yapılan antipropagandalara tepki veremiyoruz.  Buna karşılık ABD’deki Yahudi cemaati, oradaki Türklerin en büyük destekçisi diyebilirim.
Bence dünyanın Yahudi kültürünü tanıyarak öğreneceği çok şey var…


Ali Turgutlu
İstanbul’un bu zenginliğini yakından tanımak için geldim. Gün sonuna kadar  bakalım neler göreceğim, neler yaşayacağım.  Az önce İtalyan Sinagogu’ndaydım. Hep önünden geçerdim ilk kez içini görebilme şansını yakaladığım için çok sevindim. Neve Şalom Sinagogu’na ise güvenlik nedeniyle hiç girememiştim. Şimdi girebildim…

Zeynep Erkut
Katılım olursa günün tanıtımda büyük etkisi olacağını düşünüyorum. Tanımak isteyen de tanıyordur diye düşünüyorum. Zaten gerçek İstanbullu Yahudi kültürünü tanır.
Günün en güzel mesajı şu: burada Avrupa’dan daha ileri bir ülke var. Avrupa dışlarken Yahudilere kucak açmış bir ülke var.

Prof. Dr. Celal Şengör
Beni çok memnun eden bir gün. İstanbul’un kültür zenginliğini, İstanbul’un kültürünü anlayabilecek kültür düzeyi tahminimce en yüksek camiası tarafından yaşama getirildiği için çok güzel bir girişim. Günün zenginleşerek devam etmesini, örnek olmasını dilerim.
Ayrıca İstanbul’un dünyaya tanıtılması açısında da çok hoş bir adım.

Engin Arıtan (Enginar Cafe’nin sahibi)
Daha önceki YKAG’ lerinde de hizmet verdik. Yahudi kültürünün tanıtılması açısından önemli bir rol üstlendiğini düşünüyorum. Zaten Galata semtinin konumu itibariyle de böyle bir içeriği var. Bu misyonu paylaşmaktan, bir şekilde katılmaktan büyük keyif alıyor, mutlu oluyoruz.

Bilgin Er
Günün yapılacağı hakkında bilgiyi Moda Deniz Kulübü’nden aldım. Daha sonra Radikal Gazetesi’nde daha bir ayrıntılı olarak  gördüm. Günün ilk  etkinliğe katıldım. Türk müziğine çok yakın buldum. Çok güzel paylaşılmış, kültür örneği şarkılar vardı. İçlerinde Türkçe kelimeler yakaladım. Daha sonra Estreyikas De Estambol  Çocuk Korosu’nu dinledim bu vesileyle Neve Şalom Sinagogu’na da ilk defa girmiş oldum. Özellikle sinagogları bu etkinlik kapsamında ilk defa görme şansına ulaştım. Sadece Karaköy’de müzeye dönüştürülen Zülfaris’e girebilmiştim. Bir İstanbullu olarak tüm bu mekanlara girebilmek beni memnun etti.
Kültürün tanınması açısından da çok olumlu bir girişim. Az önce satılan böreklerden (borekitas) aldım. Yapılışının da gösterilmesi çok hoş. Yemek kitaplarını da inceledim, gün sonuna doğru almayı düşünüyorum. Gün boyunca devam edecek müzik dinletilerini izlemeye çalışacağım.

Kıvanç İnelmen
Daha yeni geldiğimden herhangi bir etkinliği izleyemedim. İstanbul’daki Yahudi kültürünün ve  bir çok yabancının da burayı gelip tanıması  açısından çok önemli bir katkısı olacak. Daha çok duyurulması gerektiğini düşünüyorum.

Bilge Kolukısa İnelmen
İlkine katılmıştık. Bilgi almak ve yakından tanımak için iyi bir fırsat. Ama asıl önemli olan kaç kişinin katılacağı ve ilgi göstereceği…

Ayşe Oral (Klasik Türk Müziği Sanatçısı)
Çok duygulandım, ilk defa katıldım. Basından okudum, görmek istedim. Zaten okuduğum kitaplardan Yahudi kültürü hakkında bilgim vardı. Yahudi müziklerini de çok merak ederdim, dolayısıyla duymak, tanımak için geldim ve çok mutlu oldum. Erensya Sefaradi konserini izledim çok yumuşak bir sesten, çok güzel şarkılar dinledim. İspanyolca bilmiyorum ama çok farklı duyguları bir arada yaşadım, yarısında ağladım, yarısında güldüm.
YKAG’nün her yıl tekrarlanmasını diliyorum, ayrıca her dinin insanları kendilerini tanıtmaya çalışmalı. Bunun büyük bir renk  ve zenginlik olduğunu düşünüyorum. Eskiden beri kutlanmalıydı zaten…

Sami Kohen (Gazeteci)
Bütün Avrupa çapında yapılan bir etkinlik,  artık Türkiye’de bir gelenek haline geldi. Avrupa’da diğer merkezlere oranla burada gerçek bir ruh var diyebilirim. İnsanlar arasında da bir dayanışma var. Çok önem veriliyor, bizler böyle olaylara çok önem veriyoruz.  Şu saatlerde burada gördüğümüz izdihamı, herhalde Viyana veya Amsterdam’da göremeyiz.

Rüstem Batum (Sanatçı)
Çok güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Birkaç sene önce de gelmiş, konserleri izlemiştim. Burada yaşayan insanların kültürlerini tanıtmaları, diğer insanların da bu kültürü tanımaları çok güzel bir girişim. Çok  başarılı bir etkinlik…

Rana Kıroğlu (Doktor)
Henüz pek bir etkinliğe katılamadık ama yediklerimi çok sevdim. Olumlu bir girişim…

Pınar Seval
Gerek müzikleriyle, gerek yemekleriyle Yahudi kültürünü yakından tanımak çok ilginç geldi.
Sergileri de gezdik. Her etkinlik en ince ayrıntısına  kadar düşünülmüş…

Barış Sarıbaş (Ressam)
Şu anda Los Paşaros Sefaradis’ten  çok güzel ezgileri dinliyorum Geç kalmış olmama rağmen  gördüğüm kadarıyla etkinlik,  her kesimden insanı bir araya getirdi. Judeo Espanyol eserlerin ud, kanun ve keman eşliğinde seslendirilmesi de çok güzel…