İsrail ABD`ye yardim elini uzatiyor

İngiltere`nin yerel yönetiminden bir yetkilinin verdiği habere göre, Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, Yahudi bir gazeteciyi Nazi kamplarında gardiyanlık yapan birine benzettiği gerekçesi ile sorgulanacak

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

New Orleans’ı yerle bir eden Katrina kasırgasının ardından İsrail, ABD’ye yardım önerisinde bulundu; İsrailli tıp, adli tıp uzmanlarının yanı sıra, hahamlar da destek olmak istiyor

İsrail yardım önerisine karşılık ABD’den yanıt bekliyor; İsrail, Washington’a Savunma Kuvvetleri tarafından önerilen alan hastanesi kurma projesinden, adli tıp uzmanlarının kimlik belirleme çalışmalarına kadar her türlü yardımda bulunabileceğini söyledi.  Kudüs’teki yetkililerin ifadesine göre;  İsrailli adli tıp uzmanları, Ocak ayında Tsunami faciasının ardından Tayland’a gönderildiklerinde kurbanların kimliklerini belirleme konusunda derin tecrübe edinmişlerdi.
Tıbbi yardımın yanı sıra, İsrail dua yoluyla da Katrina afetzedelerine yardım etmeyi amaçlıyor.  Pazar günü Dışişleri Bakanlığı’nda yer alan toplantıda Hahambaşı’na ülkedeki bütün sinagoglarda Şabat günü afetzedeler için özel bir dua önerisi getirildi. 
Başbakan Ariel Şaron ise, pazar günü kabinede yaptığı açıklamada savunma ve sağlık bakanlıklarından bir temsilciler kurulunun ABD’ye gideceğini ve yapabilecekleri yardımları konuşacaklarını belirtti.  Toplantıyı afetzedelere başsağlığı dileyerek açan Şaron, "ABD hayatımızın en zor günlerinde yanımızda oldu, yardım edebileceğimiz alanlarda ABD’ye yardım etmek bizim görevimizdir" dedi.
Kudüs’teki yetkililere göre, New Orleans’ta kasırgada yerle bir olan alanların yeniden inşa edilmesi için milyarlarca dolar gerekiyor. ABD pazar günü NATO ve Avrupa Birliği’nden acil yardım istedi.  Kazazedeler için istenenler arasında battaniyeler, tıbbi malzemeler, su ve yiyecek bulunuyor.  
New Orleans’ta 12.000 i aşkın asker ve görevli kurtarma çalışmalarında yer aldı.  Katrina kasırgası ve ardından yayılan selin ardından toplam ölü sayısının 10.000 i geçeceği düşünülüyor.  
New Orleans’taki  Yahudilerin güvende olduğu düşünülüyor
New Orleans Yahudi cemaatinin sayımı mümkün olmamasına rağmen, Yahudi Federasyonu Başkanı Eric Stillman yaptığı açıklamada cemaatin tümünün kurtulduğunu düşündüğünü söyledi.  ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dani Ayalon ise, İsrail Radyosu’nda yaptığı açıklamada kasırgada iki İsraillinin kayıp olduğunu ve onlardan hala haber alınamadığını bildirdi.
9000 kişiden oluşan New Orleans Yahudi cemaatinin yarısı Houston’a giderken, diğer yarısı komşu şehirlere yayıldı.  Cemaat yerle bir olan sinagoglar yüzünden çok üzgün; New Orleans banliyölerinden Metairie’deki Yahudi Cemaat Merkezi sağlam kalmasına rağmen, New Orleans’taki sinagoglar büyük hasar gördü.  Alan hala çok tehlikeli olduğundan, zarar şimdilik tespit edilemedi. 
Yahudi Cemaati liderleri kasırganın uzun dönem etkilerini düşünüyor; yıkılan sinagogların ve binaların yanı sıra bölgede yaşayan Yahudilerin yeni işler bulması, çocuklarını yeni okullara yazdırması, maddi, manevi ve tıbbi yardım görmesi gerekiyor.