Modern Geriatri Binasi hizmete giriyor

Sibel KONFİNO"Alegra Torel Geriatri Pavyonu" büyük bir eksiklik ve ihtiyaca cevap verecek107 yıllık deneyimiyle Or-Ahayim Hastanesi, uzmanlık dalı olan Geriatri`de dev bir adım attı. Yeni inşa edilen ek binasında, Or-Ahayim cemaatimizin önemli ihtiyaçlarından biri olan Geriatri alanında sağlık hizmeti vermeyi sürdürecek. Bu yazıda Yönetim Kurulu Başkanı Jojo

Röportaj
9 Ocak 2008 Çarşamba
Or-Ahayim Hastanesi, 107 yıllık deneyimiyle, uzmanlık dalı olan Geriatri’de dev bir adım attı. Her biri 500 m2’lik bodrum-zemin ve 2 kattan oluşan bir bina inşa etti.
Gittikçe yaşlanan cemaatimizin en büyük ihtiyaçlarından biri olan Geriatri konusunda bu modern bina ihtiyaca cevap vermeye çalışacak.
Or-Ahayim Hastanesi’ne 1961񮖄 yılları arasında başkanlık eden, değerli hayırsever Rafael Torel’in büyük katkılarıyla, 2002 yılında geliştirilen proje, 3 yıl sonra meyvelerini verdi.
Açılışına birkaç gün kala, "Alegra Torel Geriatri Pavyonu”nda hummalı bir faaliyet göze çarpıyor. 31 oda ve 51 yataklık kapasitesiyle hizmet verecek Yeni Geriatri Binası, açılış töreni için eksikliklerini tamamlamaya çalışıyor.
Yaşlı ve bakıma muhtaç insanların barındırılması amacıyla geliştirilen projeye İsrail ve Amerika’dan gelen uzmanlar destek verdi. Dış cephe orijinaline uygun olarak projelendirilip, eski eser standartlarına uygun malzeme ve teknikle oluşturuldu. İnşaat 20 ayda tamamlandı.
Şimdi sözü Or-Ahayim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Jojo İllel’e bırakıyoruz.
Or-Ahayim Başkanlığında ilk sekiz ayı tamamladınız. Çok yakında üzerinde çok uğraştığınız Geriatri binasını faaliyete geçireceksiniz. İlk sekiz ay için bize söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Dediğiniz gibi yeni yönetim kurulu 20 üye ile Ocak 2005’te göreve başladı. Kurulun yarısı cemaatimiz kurumlarında çalışmayan kişilerden oluştu. Bunu şunun için söylüyorum. Geçtiğimiz aylar, adaptasyon ve yeni bina hazırlıkları ile geçti ve daha tasarladığımız birçok projeyi hayata geçirme fırsatımız olmadı…
Kolaylıklar diliyorum. Şimdi isterseniz bu görüşmemizde yoğun bir şekilde Geriatri binasını konuşalım. Bize bina hakkında biraz ayrıntı verebilir misiniz?
Tamamen eski mimarisine bağlı kalınarak yenilenen Geriatri binamızda 52 yatağımız bulunmaktadır. Bunların bazıları iki kişilik odalarda, diğerleri süit ve normal olmak üzere tek kişilik odalarda yer almaktadır. Yatak düzenleri ve banyolar yaşları ilerlemiş insanların kullanma kolaylıkları düşünülerek özel yapılmıştır.
Yurtdışından davet edilen geriatri uzmanlarının önerileri doğrultusunda terapi salonları inşa edilmiş, oda düzenleri yine aynı kişilerin tavsiyeleri göz önünde tutularak planlanmış ve tasarlanmıştır. Bu arada çok önemli bir noktayı da vurgulamak isterim. Bu binadaki odalar, normal bir hastanın ihtiyaç duyacağı tıbbı teçhizatıda içermektedir. Buradan çıkarılacak sonuç şudur ki, bina lüzumlu olduğu hallerde rahatlıkla bir hastaneye dönüştürülebilecektir.
Neden Geriatri de başka bir branş değil?
Bu sorunuzun birden fazla cevabı var. bu cevaplara geçmeden önce, büyük katkılarından dolayı değerli hayırsever Sayın Rafael Torel’e teşekkür borcumuzu burada da dile getirmem gerektiğini düşünüyorum…Sayın Torel ile bu projeye başlarken yaptığımız sohbetlerde Alegra Torel adına inşa edilen bu binanın Geriatri Merkezi olması konusunda fikir birliğine varmıştık. Diğer yandan İstanbul gibi bir metropolde Geriatri konusunda büyük bir eksiklik ve ihtiyaç bulunmaktadır. Bu konuda bildiğiniz gibi oldukça tecrübesi olan bir sağlık kurumuyuz.
Bütün bunların dışında, geriatri modern tıp gereksinimi en düşük olan branşlardan biridir. Takdir edersiniz ki günümüz tıbbında teşhis neredeyse tamamen çok modern cihazlarının yardımıyla yapılmaktadır ve çok doğaldır ki bu cihazlar çok pahalıdır. Yukarıda sizlere açıkladığım çeşitli neadenler sonucu bizler bu yeni binada Geriatri konusunda hizmet vermeyi kararlaştırdık. En azından yapacağımız hizmeti iyi yapabiliriz diye düşünüyoruz.
Bazı sivil toplum örgütleriyle de temasta olduğunuzu biliyoruz. Bu konuda da biraz bilgi verebilir misiniz?
Elbette. Öncelikle hemen şunu söyleyeyim Dünya Alzheimer Kongresi, Eylül ayında son günlerinde Türk Alzheimer Vakfının öncülüğünde İstanbul’da yapılacak. Bu kongreye dünyanın en tanınmış nörologları gelecekler. Or-Ahayim Hastanesinin, bu kongrede bir standı yer alacak ve geriatri binamızı bütün dünyaya tanıtmış olacağız. Şu anda hayal gibi gelebilir ama yurtdışından gelen hastalar için, uygun fiyatla hizmet veren bir hastane olarak ülkemize faydalı olabiliriz. Bildiğiniz gibi kosher mutfağımız ve 3dž dil konuşan Pembe Meleklerimiz ve yurtdışına göre çok uygun fiyatlarımızla uluslararası bir geriatri kliniği konumuna girebiliriz.
Geriatri konusunda hizmet veren diğer dernek ve vakıflarla da temas halindeyiz. Amacımız çok özenerek açacağımız bu kiliniğimizi tam doluluk ile çalıştırarak asıl ve temel amacımız olan yardıma gereksinim duyan hasta ve yaşlılarımıza mükemmel bir hizmeti sunma olanaklarını yakalamaktır.
Geriatri binanızın alt katında yaptığınız poliklinikte de iddialı olduğunuzu biliyorum. Bu konuda da biraz fikir verebilir misiniz?
Gerçekten de hastanemiz çok güzel bir poliklinik kazandı bu bina ile birlikte. Konuşmanın başında da belirttiğim gibi çeşitli sağlık paketleriyle Cemaat üyelerimizi önümüzdeki günlerde bu bölümümüze bekleyeceğiz. Sağlığın çok pahalı olduğu günümüzde erken teşhisin ne kadar önemli ve ucuz olduğunu sözü gelmişken bir kere daha vurgulamak isterim.
Jojo İllel, çok teşekkür ederim ve size başarılar dilerim. Demin de dediğiniz gibi sağlık her geçen gün ulaşılması zor  rakkamlara doğru gidiyor. Or-Ahayimin güçlü olması cemaatimiz için çok önemli diye düşünüyorum. Yeni Geriatri binanız hayırlı olsun.
Teşekkür ederim. Herkese sağlık ve huzur dolu günler dilerim.
21. yüzyıl  teknolojisiyle donatılan "Alegra Torel Geriatri Pavyonu"nun cemaatimize ve sağlık sektörüne hayırlı olmasını temenni ediyoruz.