3. Ankara Forumu İstanbul`da gerçekleşti

Percy SCHILDFilistin, İsrail ve Türkiye iş dünyası temsilcilerini bir araya getiren Ankara Forumu`nun üçüncü toplantısı geçtiğimiz hafta İstanbul`da gerçekleşti. İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Shraga Brosh`un başkanlığındaki İsrail Heyeti ile Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Başkanı, Ahmet Hashem

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Forum sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, daha önce Erez Sanayi Bölgesi olarak adlandırılan, şu anda Filistin Serbest Sanayi Bölgesi adını alan bölgenin, TOBB’un üstleneceği bir organizasyon tarafından işletilmesi konusunda, gerek İsrail, gerek Filistin tarafından bir mutabakat ortaya konduğunu bildirdi.
Filistin Serbest Sanayi Bölgesi’nde 200 sanayi tesisinin kurulabileceğini, altı bin Filistinli’ye iş imkânı sağlanabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, bütün dünyaca desteklenen bölgenin, gerek Türk yatırımcıların, gerek diğer yatırımcıların bütün dünyaya açılması gibi bir avantaj sağlayacağını kaydetti.
Projenin barışa katkı sağlayacağını ifade eden TOBB Başkanı, Türkiye açısından esas önemin, kendi sınırında olmayan bu bölgede, bu projeyle ortaya çıkarak etkin konuma gelmesi olduğunu vurguladı.
Ankara Forumu’nun ikinci önemli noktasının, turizm alanında olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, İsrail’in Gazze’den çekilmesiyle beraber yeni bir turizm potansiyelinin doğduğuna dikkat çekti.
Hisarcıklıoğlu ayrıca İsrail-Filistin sorunun ekonomik çözümü ve bölgenin yeniden imarı için Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn’un görevlendirildiğini ve konu için yıllık üç milyar dolarlık bir bütçenin ayrıldığını hatırlattı ve ekledi: "Bundan büyük pay alma imkânı var. Bu büyük bir fırsat. Türk işadamlarının bunu iyi değerlendirmesi kazım. Şu anda o sahada olunması, o sahada bizim işadamlarımızın geziyor olması lazım. Bir problem yok. Biz oradayız. Gerekli izinleri alabiliyoruz. Her türlü desteği veriyoruz."
Forumun dördüncü toplantısının, Kasım ayında Tel Aviv’de gerçekleşeceği bildirildi.