2 Ekim`deki Saron- Abbas zirvesi iptal edildi

İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin Lideri Mahmud Abbas`ın 2 Ekim`de planladığı zirve, yeterli hazırlıklar yapılmadığı gerekçesiyle iptal edildi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail yetkilileri pazar günü İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Filistin Hükümeti Başkanı Mahmud Abbas’ın 2 Ekim’de gerçekleşecek olan görüşmesinin iptal edildiğini açıkladı.
Şaron - Abbas zirvesinin iptalinden sonra İsrail, Abbas zirvesinin temelini atmak amacıyla yapılacak olan, Filistinli baş müzakereci Saeb Erkat ile Şaron’un yardımcılarından Dov Weissglas’ın görüşmesini de iptal etti.
Abbas, görüşmeler için daha fazla hazırlık yapılmasını gerektiğini belirtti. Abbas konuyla ilgili olarak, "Başarılı bir görüşme olmasını istiyorsak, bunun için hazırlanmalıyız. Gerekli hazırlık yapıldıktan sonra görüşmeye mani olacak hiçbir şey kalmaz" şeklinde konuştu.
Yetkililer aynı zamanda,  Filistin parlamentosunun, Filistin ve İsrail arasında geçen şiddetli olaylardan dolayı geçtiğimiz pazartesi Filistin Başbakanı Ahmed Kurey hükümetine vereceği güvensizlik oyunu ertelediğini açıkladı.
Bu durum Filistin Adalet Kurulu’nun 16 üyesi tarafından da onaylandı. Üyeler Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki yasal olmayan ortamı engelleyemediği için Filistin Hükümeti’ni protesto etti.
Adalet Komisyonu Başkanı Azal al-Ahmad ertelemenin, Gazze eylemcilerinin İsrail’e füze fırlatmasından kaynaklandığını belirtti. Yetkililer ise oy için henüz yeni bir tarihin kararlaştırılmadığını açıkladı.
Şaron,  Hamas’ın açtığı roket ateşine karşılık bu eylemleri sonlandırmak amacıyla İsrail Güvenlik Güçleri’ne Gazze Şeridi’ni ağır top ateşine tutmalarını emretti.
Eğer güvensizlik oyu onaylanırsa, Filistin Lideri Mahmud Abbas yeni bir hükümet kuracak.
Gazze’de giderek genişleyen  ve silahlı grupların çoğalmasına sebep olan kanunsuzluk büyük bir sorun. Abbas eylemcileri uyararak, silahlı grupları hoş görmeyeceğini yinelerken, henüz bu sorunla başa çıkmanın yolunu bulamadı.

Ürdün Kralı Abdullah’ın
İsrail ziyareti ertelendi
Ürdünlü yetkililerin pazartesi günü Jerusalem Post Gazetesi’ne verdiği habere göre, Kral Abdullah bu hafta planladığı İsrail ve Filistin ziyaretini erteledi.
Bazı haber kaynaklarına göre, Kral Abdullah ziyaretini henüz kesinleşmeyen bir tarihe erteledi.
Görüşmenin iptal edilmesinin sebebi ise henüz belli değil. İptalin arkasındaki nedenin geçen hafta İsrail ve Filistin arasında yaşanan şiddetli olaylar olduğu düşünülüyor.
Geçen hafta perşembe günü ABD Başkanı George Bush ile görüşen Kral Abdullah, geri çekilmenin ardından barış görüşmeleri yapmak için ziyaretlerde bulunacağını belirtmişti.
Bush, Kral Abdullah’ı İsrail Başbakanı Ariel Şaron’u ve Filistin lideri Mahmud Abbas’ı ziyaret ederek Ortadoğu’daki barış sürecine vesile olacağı için tebrik etti.
Ürdün, ABD’yi ve diplomatik ortaklarını, Filistin’in bir devlet olması yolunda adım atmaları konusunda teşvik etti.
Kral Abdullah aynı zamanda Filistin’in çökmüş ve İsrail ile uyuşmayan ekonomisini de kurtarmak amacıyla bir plan yapılmasını önererek, "İsraillilerin ve Filistinlilerin barış içinde yaşamaları için bir çözüm bulmak istediğinizi biliyorum. Size bu konuda yardım edebilirsek, bizim için büyük bir onur olacak" şeklinde konuştu.