Roş Aşana Mesaji /5766-2005

Sara YANAROCAKBir zamanlar, Tanrı yanına bir melek çağırarak ona, "Bu Roş Aşana için, yeni yılda bana dünyadaki en değerli şeyi bulup getir" dedi. Melek kanatlarını gererek açtı, Tanrı`nın buyruğunu yerine getirmek için yeryüzüne doğru yola çıktı. Her yeri gözlemledi, inceledi. Ormanlara, dağların zirvelerine, yumuşak ve mis koku

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Değerli Dindaşlarım, Aziz Kardeşlerim
Hepimizin iyice bildiği gibi “Roş Aşana”; dinsel metinlerimizdeki tanımıyla “Ayom Arat Olam Ayom Yaamid Bamişpat / Evrenin var kılındığı gün ve yargı önünde durulacak gün”dür. Bu günde geçmişe ilişkin vicdan muhasebemizi yapmak ve geleceğe yönelik olarak yaşamımızı muhteşem Tora’mızın gösterdiği istikamette sürdürme kararımızı yineleyerek maneviyatımızı tazeleriz. Bu aynı zamanda yaşamımızdaki yanlışlardan kaçınma kararlılığını gösterme yani “Teşuva” anlamına gelir ki, bu şekilde de yüce yaratanın hoşnutluğunu kazanırız. Hiç şüphe yoktur ki; Şofar’ın etkileyici sesi bizi kendi içimize döndürecek  ve bugünün gereklerini yerine getirmeye en uygun ortamı sağlayacaktır.
Sevgili dindaşlarım
Yeni bir yıla girerken bazı duygu ve düşünceleremi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Geçen bir yıla baktığımızda, toplum olarak önemli ölçüde toparlandığımızı görmekten memnuniyet duymaktayım. Sinagoglarımız, kurumlarımız, kuruluşlarımız büyük bir düzen ve mümkün olan en üstün güvenlik ortamında faaliyetlerine devam etmektedir. Bu durum sinagoglarımızdaki ibadetlerimize daha büyük bir katılım gösterebilmemiz için en uygun şartları oluşturmaktadır.
Ancak, özellikle güvenlik konusunda yapılan harcamaların cemaatimiz bütçesinde önemli maddi delikler açtığını da burada belitmem gerekiyor.
Kardeşlerim
Sinagog, kurum ve kuruluşlarımızda bizzat tanığı olduğum düzen ve işlerliğin, cemaatimizin bugünkü durumu ve geleceği adına bana güven verdiğini sizlere bildirmekten onur duyuyorum. Son zamanlarda yurt dışından gelen konuklarımla birlikte yaptığım ziyaretlere duyduğum takdir ve övgü sözlerinin tamamı; siz bu kurumlarımızı ayakta tutan yöneticilerimiz ve yüksek hamiyet sahibi bağışçılarımıza aittir.
Değerli Dostlarım
Aramızda birlik ve beraberlik ruhunu koruyup geliştirdikçe, istisnasız her türlü zorluğu aşabileceğimiz konusunda hiçbir kuşku taşımıyorum. Eminim ki, sizler de bu hislerimi paylaşıyorsunuzdur. Toplumsal uzlaşının kalıcı olmasının temel koşulu iyi niyet ve sorunlara çözüm amaçlı yaklaşımlardır. Bu konuda kimi zaman gerekecek karşılıklı ödünleşmeler birlik ve bütünlüğümüzü pekiştirecektir.
Roş Aşana bu konuda yeni olumlu kararlar verip bunları gerçekleştirme bakımından da elverişli bir başlangıç tarihi olabilir.
Bu duygu ve düşüncelerle eşiğinde olduğumuz yeni yılın hepimize sağlık, ailelerinize mutluluk, refah, bolluk ve bereket getirmesini dilerken, Yüce Tanrı’nın yeni yılda ulusumuz ve dünyamıza barış ve esenlik bağışlamasını diliyorum.
“Tizku Leşanim Rabot Neimot ve Tovot.”
Şana Tova Umetuka

Rav İsak HALEVA
Hahambaşı