Modern Geriatri Binasi önemli bir ihtiyaca cevap verecek

Dr. Vedat MİZRAHİ107 yıllık deneyimiyle Or-Ahayim Hastanesi, uzmanlık dalı olan Geriatri`de dev bir adım attı. Her biri 500 m2`lik 4 katta eksikliği hissedilen Geriatri alanında sağlık hizmeti vermeyi sürdürecek. Bu yazıda Or-Ahayim Hastanesi Başhekimi Dr. Vedat Mizrahi`nin bu konudaki düşüncelerini okuyacaksınız

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Tıpta Geriatri; hayatın ilerleyen yıllarında, kişilerin sağlığının korunması, hastalıklarının önlenmesi, toplumdan soyutlanmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri ve çok yönlü değerlendirmelere dayalı tedaviyi hedef alan bilimsel uygulamaları içeren bilim dalıdır.
Yaşlı bireyler, birbiri ile etkileşim gösteren birçok faktörün etkilerinin yoğun olarak hissedildiği kişilerdir. Bu yaş grubuna yaklaşım, diğer branşlardan biraz daha farklı olarak, sadece tıbbi değil, aynı zamanda psikolojik, sosyoekonomik, çevresel, ailesel değerlendirmeleri de gerekli kılar. Bu nedenledir ki geriatri, birçok branşın birlikte çalışmasını gerektiren bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Geriatri ekibinde, ekibin lideri, yaşlı bireylerin karmaşık sağlık sorunlarını önleme ve tedavi etme konusunda uzmanlaşmış tıp doktoru olan "Geriatrist"tir. Ekibin diğer elemanlarını; Hemşire, Sosyal Hizmet Uzmanı, Fizyoterapist, İş Uğraşı Terapisti, Diyetisyen, Psikoterapist ve Farmakolog gibi uzman elemanlar oluşturur. Yaşlı bireyin sağlıklı karar verebilme yetisine sahip olmaması halinde, ailesinin de ekibin değişmez parçası olduğunu hatırlamak gerekir. Yaşlılığın çeşitli tanımları söz konusudur. Bunların içinde sosyal anlamda yaşlılık, kültürel duruma ve sosyal özelliklere göre toplumdan topluma değişen bir tanım olarak karşımıza çıkmaktadır. Modern anlamda yaşlılık kişinin aktif çalışma dönemini tamamlayarak, sosyal güvence sisteminin katkısıyla ya da kişisel birikimleri ile yaşamını sürdürdüğü emeklilik dönemidir. Bir kısım yaşlının hiçbir problemi yokken, diğer bir kısmında ciddi sağlık sorunları izlenebilmektedir.
Geriatri branşında tıbbi hizmetin ülkemizde çok yaygın olmadığını hepimiz biliyoruz. Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insan ömrü uzamaktadır. Bu ihtiyacı gözönünde bulunduran hastanemiz geriatri binasını yenilemiştir. Artık bu hastalara modern tıp olanakları ile sevgi, saygı, ilgi, sabır ve şefkati harmanlayarak en iyi hizmeti vereceğiz. Hastalarımız burada evlerindeki ortamın bir benzerini bulacaklar, sağlıklarına kavuşur ve korurken ayrıca belki de sosyal ve manevi açıdan daha mutlu olacaklardır.
Yeni binamızda hasta odalarımız tek ve çift kişiliktir. Gerekli tüm tıbbi altyapıları vardır. Burada tedavi görecek hastalarımız uzman doktor ve hemşilerin yanısıra fizyoterapist, sosyal çalışmacı, beslenme uzmanı gibi profesyonel ve gönüllü diğer çalışanlarca da desteklenecektir. Katlarda birer tane çok amaçlı salon mevcuttur. Burada uğraşı ve konuşma terapileri yapılacaktır. Ayrıca yemek, dinlenme ve televizyon izleme gibi diğer faaliyetler de aynı mekanlarda yapılabilecektir. Binanın yeniden yapım aşamasında yurtdışından ve ülkemizden çeşitli merkezler araştırılmış, uzmanların görüşleri alınmıştır. Bu konuda varolan tecrübemiz zenginleştirilmiştir. Uzun süre hastanede kalabilmesi gerekebilecek geriatrik hastaların günlük hayatlarında konforun yanısıra kullanım kolaylığı da sağlanmıştır. Tedavi olmak üzere yatıracağımız geriatrik hastalarımız buradaki şartlarda yaşadıktan sonra iyileştiklerinde evlerine dönmek konusunda çok istekli olmazlarsa da şaşırmayacağız.
Geriatrinin yanında tabii ki diğer tıp branşlarındaki hizmetlerimiz de tüm hızıyla devam edecektir.
Son yıllarda hastanemiz büyük bir değişim yaşamış, uzman sağlık personeli, altyapı ve çağdaş tıp donanımları konusunda çok önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Buna paralel olarak poliklinik ve ameliyat hasta sayımız son beş yıl içerisinde yaklaşık on kat artmıştır. Artan hasta talebine eski polikliniğimiz cevap veremediğinden geriatri binamızın alt katında çağdaş ve geniş bir poliklinik katı planlanmıştır. Tüm projenin sonuçlanmasıyla beraber ayrıca yeni ameliyathanelerimiz, yoğun bakımımız hizmete girecektir. Yine tamamen yenilenen laboratuarlarımız, rontgenimiz, yeni mamografimiz ve diğer teşhis ve tedavi ünitelerimiz halkımızın hizmetinde olacaktır. Gerek çevremizden, gerekse İstanbul’un diğer bölgelerinden hastanemize artan hasta talebine çağdaş, güvenli, kaliteli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti sunmak daima hedefimizdir.
Kurumlar da insanlar gibi doğarlar, gelişirler, büyürler. Fakat sadece hedeflerini doğru belirleyen ve o hedefe doğru uygun şekilde yönetilen kurumlar, insan hayatından çok daha uzun süreler devamlılıklarını sürdürebilirler. Hastanemizin gelişmesine maddi, manevi katkıda bulunan, hastanemizde gönüllü veya profesyonel olarak çalışan tüm mesai arkadaşlarımızın amacı da budur.
Hayatın ışığı anlamına gelen Or-Ahayim Hastanesi, varlığını çok uzun yıllar sürdürecek, gençlere olduğu kadar ileri yaştakilere de her zaman ismi gibi canlı ve parlak sağlık hizmeti verecektir.

OR-AHAYİM’İN ONURSAL BAŞKANININ KALEMİNDEN GERİATRİ BİNASI    
N. İzidor BAROUH

Yaklaşık 35 yıl önce hastaneye ilk girdiğimde, bugün geriatri kliniğinin bulunduğu binanın durumu deyim yerindeyse içler acısı haldeydi. Her tarafı yıkılmış, hiç kimsenin barınamayacağı metruk bir harabeyi andırıyordu. En büyük sorun da binanın temelini tehdit eden, yer altından gelen sulardı. Onarım işlemleri için kolları sıvamaya karar verdiğimizde ilk önce bu büyük sorundan başladık ve temelden gelen suyun kaynağını bularak denize akmasını sağladık.
Daha sonra binanın çatı onarımına giriştik. Sayın Nükhet Antebi’nin merhum babası Sami Kohen’den bize çinko temin edip edemeyeceğini sorduk; hemen kabul edip bize çatı onarımı için gerekli malzemeyi gönderdi.
Binanın içinin temizliği ve onarım için o dönemler Kuzguncuk sinagoglarını ihya eden Sayın Edmond Benkohen’den yardım istedik. Kendisi yardım talebimizi kabul ettiği gibi, tüm temizlik ve onarım işleri için gereken parayı temin etmemiz için çok güzel bir yol önerdi. Binadaki 12 oda belirlenecek belli bir rakamı bağışlayan herkesin adına bir plaket yapılacak ve hastanenin her bir odasına bu plaketlerden biri asılacaktı. Bu öneriyi hemen işleme koymayı kabul ettik bağış yapan herkesin adının yer aldığı plaketi, hastanenin her odasına ayrı ayrı koymaya karar verdik. Edmond Benkohen öneriyi yapmakla kalmadı; üç çocuğu ve kendi adına toplam dört kişilik bağışı birden yaparak bize çok önemli bir kaynak sağladı. Bunun dışında çalıştığı pek çok şirketin sahibini arayarak bağışlarıyla bize yardımcı olmaları için talepte bulundu. Cemaatteki yardımsever insanlar sayesinde çok kısa sürede bütün odalar için bağış toplamıştık.
Yalnız o dönem Şişhane’de yaşayan yaşlı bir karı-kocadan çok farklı bir teklif geldi. Bu karı-koca, Şişhane’de yaşadıkları dairenin tapusunu bize vermeleri karşılığında, kendilerine ölene kadar hastanede bakılmasını teklif ettiler; biz de kabul ettik. Şişhane’deki bu daire, hala Or-Ahayim’in irtibat bürosu olarak kullanılmaktadır.
O dönem iki katlı olan binanın üst katını tamamen hastalara ayırdık. Giriş katının sağ tarafındaki büyük odayı toplantı salonu, sol taraftaki küçük odayı ise yönetim kurulu toplantı odası olarak düzenledik. Merdivenlerin darlığı yüzünden hastaların yukarı çıkmasının zor olduğunu düşünerek, binanın dışından işleyen tek kişilik bir asansör de inşa ettirdik.
Hastanede bulunan 12 odadan bir kısmı tek kişilik, bir kısmı çift kişilik odalardı. Çift kişilik odaların bir tanesini Şişhane’de yaşayan yaşlı çifte ayırmıştık.
Bu bina birkaç yıl öncesine kadar kullanıldı. Ancak bina çok eski olduğu için de elde edilen verim yeterli derecede değildi. Sonuçta bizlerin yaptığımız işlem eski binayı tamir ederek onun ömrünü uzatmaya çalışmaktı. Sayın Rafael Torel’in işi ele almasıyla bugün yepyeni bir şahaser yaratıldı. İki katlı eski bina tamamen yıkılarak gereken tüm donanımı bünyesinde barındırabilecek üç katlı yeni bina inşa edildi. Her şey en ufak detayına kadar düşünüldü. Giriş katı farklı dallarda poliklinik odaları, üst katlar ise hasta odaları olarak düzenlendi. Planların da üzerinde harcama yapılarak, açılışta binayı gören herkesi imrendirecek güzellikte gerçek bir eser ortaya çıktı. Pazar günkü açılışta gördük ki, Or-Ahayim Hastanesi Alegra Torel Geriatri Bölümü Binası; giriş katındaki polikliniklerinde çalışacak, kendi dallarında uzmanlaşmış doktorları ve profesyonel kadrosuyla dört dörtlük hizmet vermeye hazırdır. Pembe Melekler ve ibadet aşkıyla bağışta bulunan ve hizmet eden pek çok insan sayesinde, bu binada Musevi cemaatinden birçok yaşlı insan bakım ve tedavi görecektir.
Hastanenin açılışında vakıf başkanının, Sayın Silvyo Ovadya’nın, Türkiye Cumhuriyeti Hahambaşısı’nın ve Sayın Rafael Torel’in yaptığı konuşmalarla, çalışanlara verilen plaketlerle ve mezuza çakılmasıyla unutulmaz bir tören gerçekleşti. Başta Rafael Torel ve ekibi olmak üzere, binanın bu modern hale getirilmesinde emeği geçenleri yürekten tebrik eder, herkese teşekkürlerimi sunarım.

Geriatri nedir?

Tıp dilinde Geriatri sözcüğü "Yaşlı Tıbbı" anlamına gelir. Tüm dünyada, yaşlı sağlığı konusunu da içeren, yaşlılık birimi olarak anılır.
Kimin geriatrik değerlendirmeye ihtiyacı vardır?
Uygun sağlık hizmetinin sağlanması açısından yaşlanma ve hastalıkların bireyin fiziksel, ruhsal ve sosyal fonksiyonlarını nasıl etkilediğinin değerlendirilmesi önem taşır. Yaşlılığın çeşitli tanımları söz konusudur. Bunların içinde sosyal anlamda yaşlılık, kültürel duruma ve sosyal özelliklere göre toplumdan topluma değişen tanım olarak karşımıza çıkmaktadır. Modern anlamda kişinin aktif çalışma dönemini tamamlayarak, sosyal güvence sisteminin katkısıyla ya da birikimleri ile yaşamını sürdürdüğü emeklilik dönemine verilen addır. Bu tanıma göre her ne kadar yaşlanma açısından kesin bir sınır teşkil etmese de, birçok batı ülkesinde 65 yaş, geriatrik yaş sınırı olarak kabul edilmektedir. Bu yaş sınırına ulaşmış bireylerde değişik derecelerde kronik hastalıklar ve bunların sonucunda gelişen fonksiyonel kayıplar söz konusu olabilmektedir. Bir kısım yaşlının hiçbir problemi yokken, diğer bir kısmında ciddi sağlık sorunları izlenebilmektedir.
Geriatri bilimin hedefi yaşlının mevcut sağlıklılık halinin ve fonksiyonel durumunun korunmasıdır. Buna göre, geriatrik değerlendirme uygulaması, sağlıklı yaşlı bireylerde bile, bu sağlıklılık hallerinin korunması açısından faydalıdır. Öte yandan özellikle kronik hastalıkları olup, bunlara bağlı değişik derecelerde fonksiyonel kayıpları söz konusu olan ve genellikle bağımlı yaşlı olarak ifade ettiğimiz yatalak hasta grubu, geriatrik değerlendirmeden sıklıkla en fazla fayda gören grubu oluşturmaktadır. Bu grup, genellikle 75 yaş üstü, günlük yaşam aktivitelerinde değişik derecelerde başkasının yardımına gereksinim duyan, gerek fiziksel gerek zihinsel fonksiyonel kayıplarınsöz konusu olduğu bireylerdir. Sonuç olarak, gerek koruyucu, gerekse tedavi edici yönleriyle geriatrik değerlendirmelerden tüm yaşlıların değişik derecede faydalanabileceğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

Kaynak: Türk Geriatri Vakfı internet sayfası