Danteller ve işlemelerle romantik bir kiş geliyor

Batya KEBUDİYaza veda edip, sonbahara merhaba dediğimiz şu günlerde, mağaza vitrinlerini de yeni sezon modelleri süslemeye başladı. Bu kış nelerin moda olacağını merak edenler için birkaç ipucunu satır aralarında bulabilirsiniz...

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Havaların soğumasıyla birlikte gelen yeni sezon farklı havasıyla moda severleri kendine çekiyor. Yeni sezonda kadınsı detaylar fazlasıyla ön planda…. Farklı detayları, kumaşları ve renkleri bir arada kullanmak bu sezona özgü olacak. Farklı tarzların birlikte kullanılmasından ortaya çıkan karmaşa şimdiden ilgi çekmeye başladı. Yine romantizm var. Tüm kadınları etkisinde tutacak. Bu eğilimin olmazsa olmazları; masum ama kadınsı çizgiler, minik detayları olan sade elbiseler. Danteller, satenler ve işlemelerle romantik bir kış bizi beklese de, sofistike tarzın etkisi de hissediliyor. Sonbahar koleksiyonlarında sıcak renkler var ama bu kış her şey siyah olacak. Yeşilin, bordonun ve mor tonlarının  gardırobunuzu süsleyeceğinin müjdesini veriyorum. Bolero ve aksesuarlarla süslenmiş minik hırkaların, bermuda pantolon, pötikare ve ekoseli her şeyin çok moda olduğunu söyleyebilirim. Bu kış, dantel çorap, karpuz kollu üst, siyah asker ceket, şeffaf dantelli bluz ve kürklü şapkalar,  sezonun olmazsa olmazları.
Bu sezon en çok göreceğimiz krokodil dokusunu çantalarda, upuzun çizmelerde ve kalın topuklu-platformlu ayakkabılarda sıkça görülüyor. Ayrıca bu doku bazı kıyafetlerin cep ve yaka kenarı gibi detaylarında da var. Özellikle vücuda oturan kalın kemerli manto ve ceket kalıplarında kullanılan krokodil derisi çok kadınsı ve hoş silüetler ortaya çıkarıyor.
Klasikler arasında yer alan içi yünlü süet ceketler ise bu kış çok daha farklı kesimlere sahip. Bunlar ayrıca saten ve şifon gibi kumaşlardan tasarlanmış uçuşan elbiseler gibi çok farklı parçalarla da kombin edilmiş. Bu sezon, spor kesime sahip uzun paltolar, 50'li yılların kesimlerini anımsatan içi yünlü-kürklü süet ceketler, kasketler ve çizmeler de var. Sezon koleksiyonlarında dikkatimi çeken bir diğer ayrıntı ise Doğu kültürünün etkileri... Doğu kültürü, gerçekten çok karışık ve renkli. Desen, renk kombinleri, aksesuar ve detaylarda; Rus kültüründen de yansımalar var.
Modanın gündeminde nakışlar var. Sezonda modacılar, solgun görünümlü kumaşları, rengarenk işlemelerle buluşturuyor. Tekstil dokuma ve hazır giyim sektörleri bu yıl nakışların cazibesine kapılıyor.
Bizler de şimdiden bu nakış işlemeli kıyafetleri hayatımıza geçirdik. Kumaşlar üzerinde rengarenk çiçekler, bitkiler ve soyut desenler rengarenk iplerlerle işlenmiş bir halde karşımıza çıkıyor. El dokuması gibi görünen naturel kumaşlarda abartılı büyüklüklerde işlemeler dikkat çekiyor.Üstelik nakışlı tasarımlar sadece abiye koleksiyonlarda da yer almıyor. Jean'ler,  çanta ve ayakkabı koleksiyonları da bu trendin etkisi altında hazırlanıyor.
Nakışlar tek renk ve çok renkli kumaşların üzerine uygulanıyor. Baskılı kumaşlar üzerine uygulanan nakışlarda ise payet ve boncuk işlemeleri sıkça kullanılıyor.
Manşetleri ve yakası işli, nakışlı, pullu, canlı renklerde ince hırkalar çok popüler. Değişken havalarda çok işinize yarayacak. Petrol yeşili, parlak sarı, mor, kahve ve turuncu olanları tercih edin. Diz altı eteklerle birlikte giyip, romantik tarza uyum sağlayabilirsiniz.


BU KIŞ SEZONDA BİZİ
NELER BEKLİYOR?

• Etekler bu kış altın çağını yaşayacak. Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez rengi yine asil ve durgun siyah olacak. Bir çok marka kış koleksiyonunda  yeşil, petrol, kiremit ve vişne renklerinin yanında mor ve mürdüm tonlarını kullandı.
• Bu sezon tasarımlarda işlemeyi çok kullanılıyor. Pırıltılı bir koleksiyonlarda yumuşacık kürkler, çeşitli renk ve formdaki düğmeler de sıkça kullanılacak detaylardan.
• Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez rengi yine asil ve durgun siyah olacak. Kumaş olarak en çok kadife, uçuşan ipekler ve saten göze çarpıyor. Ayrıca yünlü kumaşlardan hazırlanmış tasarımlar göze çarpıyor.Yünlü ekoseler, düz kadifeler, saten lycralar, ipek şifonlar, bakır ve altın renginde jakarlı kumaşlar dikkat çekiyor.
• Bu sezon bayanlar etekten vazgeçemeyecek. Çünkü etek altın çağını yaşıyor. Vücuda oturan mini ceketler, cepkenler, kürk paltolar bu kış modasının ana hatlarını oluşturuyor.
• Bu sezon bileklik, küpe, kolye gibi takıların yanında kemer ve broşlara da var. Takılar genelde çok büyük ve abartılı. Bilezikler çok kalın ve kahve, yeşil tonlarındaki derilerle kaplı. Broşlarda ise örgü detaylarına rastlamak mümkün. Küpeler, avize havasında... Çok büyük ve parlak taşlarla süslü. Uzun kolyeler ve iri yüzükler de bu kış çok kullanılacak.
• Yaza damgasını vuran saten kış aylarının da vazgeçilmez kumaşlarından olacak. Gece elbisesinden tutun da  spor bir ceketle veya kazaklarla giymeye kadar saten her yerde olacak.
• Kadifeler bu sezon ceketlere, pantalonlara, hatta ayakkabılara kadar birçok yerde kullanıldı. Spor giyim sevenler gardıroplarında en azından kadife bir parça bulundurmalı.
• Bu kış her yerde timsah derisi baskıları göreceğiz. Asil ve şık görünüşlü timsah baskıları ayakkabılardan çantalara ve kemerlere kadar tamamlayacak bir aksesuar olacak.