İsrail, Filistinlilerle güvenlik bağlantilarini askiya aldi

Üç İsrailli`nin ölümüne dördünün de yaralanmasına yol açan saldırılara sert tepki veren İsrail, Filistinlilerle olan güvenlik bağlantılarını kesme kararı aldı. Geçen pazar günü gerçekleşen ve saldırıların ardından İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz bir açıklama yaparak; Filistin Yönetimiyle sağlanı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz Pazar günü üç İsrailli’nin ölümü ile dördünün de yaralanmasına sebep olan saldırıların ardından İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz bir açıklama yaptı. Mofaz, yaptığı açıklamada "Filistin Yönetimiyle sağlanılan güvenlik bağlantılarını kesmeye" karar verdiklerini söyledi. İsrail Savunma Kuvvetleri’ne geçtiğimiz sene kaldırılan yol engellerini tekrar kurma emri veren Mofaz, bazı Filistin şehirleri üzerindeki tartışmalı ablukanın tekrar konması gerektiğini belirtti. Hebron bölgesine giren İsrail Savunma Kuvvetleri, Betlehem gibi bazı Filistin şehirlerini de kontrol altına almak üzere harekete geçti.  
Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre Betlehem ve Hebron, abluka altına alınan ilk şehirler olacak. Yetkililer, Savunma Bakanlığı’nın ilerleyen zamanlarda durumu tekrar değerlendirmeye alacağını bildirdi.
Geçtiğimiz ay İsrail Ordusu, Filistin şehirlerinde yaptığı aramalarda 700 şüpheli teröristi tutuklamıştı.
Başbakanlık ofisinden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre ise İsrail, Batı Şeria’da gerçekleşen terör olaylarına, Gazze’de gerçekleşen olaylarda gösterilen tepkinin aynısı gösterecek. "Teröristler yeni kurallar koymayı deniyorlar. Dikkati Batı Şeria’ya çekerek Gazze’ye sakin bir görünüm vermeye çalışıyorlar" açıklamasını yapan yetkili, bunun işe yaramayacağını ve teröre her bölgede aynı şekilde cevap vereceklerini söyledi. Yetkililer ayrıca, istihbarattan alınan bilgilere göre, terör örgütlerinin yeni odak noktalarının Batı Şeria olduğunu ve bu örgütlerin Hizbullah, İran ve Suriye tarafından desteklendiğini ekledi.
İsrailli yetkili "Filistinliler terörü durdurmak için gerçek ve işe yarayan adımlar atmadıkları sürece, konuşacak bir şey yok" derken, görüşmelerden sorumlu bakan Saeb Erakat CNN’e güvenlik bağlantılarının kesilmesinin "yanlış karar" olduğunu öne sürdü ve "şanssızlık" yorumunda bulundu.
Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın ABD ziyaretinin hemen ardından gelen pazar günkü saldırının, ABD Başkanı George Bush’un Abbas’a yaptığı "terör örgütlerini ortadan kaldırma" çağrısını gerçekleştirmeye "cüret" edilmemesi için bir ima olduğu düşünüldü.
Diğer yandan, Batı Şeria ve Gazze’deki Yahudi Cemaatleri Konseyi, Şaron ve Mofaz’ı, 60 numaralı yolu Filistinlilere açtıkları için suçladı ve "60 numaralı yolda Filistinlilerin varlığı ölümleri arttıracak" yorumunda bulundu.
Guş Etsion Bölgesel Konseyi Başkanı Şaul Goldstein "birleşik güvenlik örgütü" kurmak istediklerini açıklarken "bu örgütü kurmak istememizin nedeni, burada bir güvenlik çitinin varolmayışıdır" açıklamasında bulundu.
Bölge komutanı Albay Nitzan Alon, televizyonda yaptığı açıklamada "İsrail Savunma Kuvvetleri, kapatmayı düşündüğü yolların sayısını bir daha gözden geçirmelidir. Eğer biz sınırlamaları hafifletirsek ve diğer şehirlerin kontrolünü Filistin Yönetimi’ne devredersek, bundan yalnızca terör örgütleri kazançlı çıkar. Bizim jestlerimizden tek yararlanan, Hamas’tır" diye konuştu. 
El Aksa Şehitleri Tugayı bütün saldırıları üstlenirken, Batı Şeria’daki liderlerinden Naser Cuma "biz sorumlu değiliz" dedi. İsrail Savunma Kuvvetleri de saldırılarda Hamas etkisini göz önünde bulunduruyor.