Gaziantep Sinagogu`nun kapisi hurdaciya satildi…

Restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının başlatılması gündemde olan tarihi Gaziantep Sinagogu`nun kapısı önce çalınmak istendi, daha sonra teslim edildiği Gaziantep Müze Müdürlüğü`nce yanlışlıkla hurda olarak satıldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İstanbul Valisi Muammer Güler’in  Gaziantep Valiliği sırasında önemli çabalarıyla restorasyon ve restitüsyon projelerini çizdirdiği ve günümüzde Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzel’in çabalarıyla restorasyon aşamasına gelen Gaziantep Sinagogu kapısız kaldı.
Geçtiğimiz hafta içinde Sabah Gazetesi’nde  yer verilen "Havranın kapısı hurdacıya satıldı" başlıklı  bir habere göre:  Gaziantep’te bir süre önde hırsızlar tarafından çalınmak istenince, müze müdürlüğüne emanet edilen tarihi sinagogun kapısı görevliler tarafından hurda olarak satıldı.
Gaziantep’in Düğmeci Mahallesi’nde bulunan havranın tarihi avlu kapsı, 4 Nisan 2005 tarihinde hırsızlar tarafından çalınmak istendi. Polisler tarafından yakalanan zanlıların yargılanmasına Gaziantep 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilirken, tarihi demir kapı Gaziantep Müze Müdürlüğü’nde görevli Arkeolog Ahmet Beyazlar’a teslim edilerek, yük taşıma aracında  muhafazaya alındı.
Vakıflar bölge Müdürlüğü’nün tarihi havra kapısını yeniden yerine takmak istemesi üzerine, müze yetkilileri kapıyı gönderdi. Ancak kapının kanatlarından biri eksikti. Arama çalışmaları kapının hurda olarak satıldığını ortaya çıkardı.
Yine habere göre kapıyı teslim alan Arkeolog Ahmet Beyazlar şu savunmayı yaptı: "Muhafaza altına aldığımız kapı, müzedeki inşa ve teşir düzenlemeleri sırasında yük taşıma aracından indirildi. İş bitiminde müdürlük makamının talimatıyla bina içinde bulunan hurda eşyalar dışarıya çıkarıldı. Bu sırada söz konusu  demir kapı da yanlışlıkla hurda olarak satıldı. Kapının eritilmek üzere İskenderun Demir Çelik Fabrikası’na gönderildiği anlaşıldı.”