Almaya`da yeni dönem

5 gün boyunca dünya yörüngesinde kaldıktan sonra Çin`in asronotlu uzay aracı Shenzhou VI geçtiğimiz pazar günü ülkesine geri döndü.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz günlerde yapılan genel seçimlerde en çok oyu alan ilk iki parti olan Muhafazakarlar ve Sosyal Demokratlar, kurulacak koalisyon hükümeti ile ülkeyi de birlikte yönetmeye hazırlanıyor.
Yapılan ön görüşmeler sırasında Muhafazakarların başkanı Angela Merkel’in başbakan olacağı, tüm önemli bakanlıkların Sosyal Demokratlara verileceği ve Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Shröder’in hükümette yer almayacağı belirlenmişti.
Son olarak yapılan görüşmelerde kabinede yer alacak isimler de netlike kazanıyor.
Yeni dönemde dışişleri bakanlığı görevine, Shröder’e yakınlığı ile tanınan Frank-Walter Steinmeier getiriliyor.
Dışişleri bakanlığı dışında yedi önemli bakanlık daha sosyal demokratlılar tarafından doldurulacak. Bu kapsamda maliye, sağlık, adalet, kalkınma, ulaştırma ve çevre bakanlık koltukları sosyal demokratlı politikacılar tarafından doldurulacak.
Öte yandan muhafazakarların kontrolünde olacak bakanlıklar için belirlenen isimler, Almanya’da yeni dönemin rengini belirliyor.
Parti başkanı ve yeni başbakan Merkel tarafından ekonomi bakanlığı için düşünülen isim olan Edmund Stoiber, Türkiye’ye sunulan ayrıcalıklı ortaklık teklifinin fikir babası olarak tanınıyor. İçişleri bakanlığına getirilecek Wolfgang Schoible de, Stoiber kadar olmasa da Türkiye’nin AB üyeliğine karşı bir politika izliyor.
İki parti arasında kabine pazarlıklarının tamamlanmadığı ve 12 Kasım’a kadar görüşmelerin devam edeceği belirtiliyor.