Geçtiğimiz yaz Maccabi Oyunları için İsraildeyken Türkiyeliler Derneğinde konuşma fırsatı bulduğumuz tarih araştırmacısı Daniel Zifferden Maccabi Oyunlarının kökeninin Türkiyede kurulmuş olan ilk Maccabi kulübüne dayandığını öğrendik. İşte Zifferin yazmış olduklarından derlediğimiz Maccabi Türkiyenin hikayesi:
19. yüzyılı 20. yüzyıla bağlayan dönemde Avrupada esmekte olan antisemitizm rüzgarı spor alanını da etkisi altına almıştır. Avusturyadaki ve Almanyadaki spor kulüpleri birer birer Yahudi sporcularla ilişkilerini kesmeye başlarlar. Bu sıralarda İstanbulda Tevtonia Jimnastik Kulübü çatısı altında sportif faaliyetlerini sürdüren bir grup Yahudi genci bu tip bir olasılığa karşı kulüplerinden kendi rızalarıyla ayrılırlar ve Yahudi Jimnastik Kulübünü kurduklarını duyururlar. Yahudi Jimnastik Kulübünün kuruluşu olan 5 Ocak 1895in, Dreyfüsün Fransız Ordusundan ihraç edildiğinin açıklandığı güne denk gelmesi de tarihin ilginç tesadüflerinden biridir. Hamidiye Kanunları altında geçen ve 1908 Jön Türk Devrimine dek süren dönemde kulüp pek fazla etkin değildir. Kulüp üyeleri sıkı disiplin altında geçen 2. Abdülhamit Döneminde fazla aktif olmamış ve Galatada bulunan Goldschmidt Okulu öğrencilerine jimnastik dersleri vermekle yetinmişlerdir. Theodor Herzl de Padişah 2. Abdülhamitle görüşmelerde bulunmak için geldiği İstanbulda kulübün adını duymuş ve bir arkadaşıyla birlikte kulübü ziyaret etmiştir.
1908de gerçekleşen Jön Türk Devriminin ardından Osmanlı Hükümetinin tutumu tamamen değişir. Adını 1905de "Maccabi" olarak değiştiren kulüple Osmanlı Yönetiminin ilişkileri artık tam anlamıyla mükemmeldir. 1. Dünya Savaşının çıkmasına kadar Osmanlı yönetiminin izniyle ve dahası desteğiyle birçok spor organizasyonu düzenlenir. Çokça subay ve Müslüman sporcu da Maccabi etkinliklerinde yer alır. Organizasyonlarda güreş, jimnastik, boks, eskrim, futbol, hentbol ve atletizm dallarındaki yarışmaların yanısıra Maccabi Kulübü ile Ermeni ve Rum kulüpleri arasında gerçekleşen spor karşılaşmaları da yer alır. İstanbul Maccabi Kulübü, Yahudi kimliği taşımasına ve üzerinde Yahudi sembolleri bulunan formalarla mücadele etmesine rağmen Osmanlı yönetimine bağlılığıyla ün salar. Kulüp en fakirinden en zenginine kadar İstanbuldaki tüm Yahudilere spor olanağı sağlar.
Maccabi Futbol Takımı da savaş yıllarına kadar yeni yeni yapılanmakta olan Türkiye Futbol Liginde yer alır. Cuma Ligi, daha sonraları da Pazar Ligi olarak adlandırılan organizasyonda aralarında Fenerbahçe ve Galatasarayın da bulunduğu takımlara karşı sahaya çıkar. Bunun yanısıra İngiliz Ordu ve Elçilik takımlarıyla da mücadele eder.
Maccabi Kulübünün düzenlemiş olduğu en önemli organizasyon ise Temmuz 1914e, "Cihan Harbi"nin kopuşundan hemen önceye rastlar. Bugün Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumunun bulunduğu, o zaman adı "Papazın Çayırı" olan alanda "Maccabi" adı altında büyük bir spor organizasyonu düzenlenir ki, modern Maccabiatların doğuşu bu organizasyona dayanır. Türk Ordusu bu organizasyona açıkça destek verir, ordunun bando ekibi de ilk "maccabiat"ta aktif olarak yer alır.
1895de Yahudi Jimnastik Kulübü adı altında kurulan Maccabi, etkinliğini 1923e dek sürdürür. O dönemde bir kaç gencin sporu Türk Yahudi toplumuna yaymak amacıyla kurduğu kulüp, bugünlerde tüm Dünya Yahudilerinin yüksek katılımla yer aldığı önemli spor organizasyonlarından birinin ilk adımıdır.
Derleme:
Daniel Zifferin yazısından
Resimler: İsrail Maccabi
Müzesi'nden.