İran`ın yeni Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad`ın bir üniversitede İsrail`e yönelik olarak "haritadan silinmeli" açıklamasını yapması, gizli nükleer çalışmaları sebebi ile zaten dünya gündeminde olan İran`ı, dünya barışına bir tehdit olarak tekrar gündeme getirdi
BMnin son Genel Kurulunun gündemi Holokost idi. Holokostu anma ve eğitimi ile ilgili önemli kararların alındığı asamblenin katılımcı ülkelerinden biri de Türkiye oldu
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, "Holokostu Anma" gündemi ile, Ekim ayının sonunda toplandı. Altmışıncı asambleye, aralarında Türkiyenin de bulunduğu yaklaşık doksan ülke katıldı.
Asamblenin başında, İnsan Hakları Deklarasyonunun bazı maddelerinin üzerinden geçilerek, din, ırk veya başka bir özelliğinden dolayı hiç kimseye ayrımcılık yapılamayacağı, insanların yaşama ve özgürlük haklarının ellerinden alınamayacağı, ve herkesin düşünce ve din özgürlüğüne sahip olduğu tekrarlandı. Asamblede, BMin kurulduğu yıllardaki amacının, 2.Dünya Savaşı yaşamış olan halkın yaralarını ve savaşın insanlar üzerinde bıraktığı kötü etkileri silmek olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra, daha önce alınan, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Yapanların Cezalandırılması yönündeki kararlar da tekrarlandı.
Nazi Rejiminin yenilgiye uğratılmasının altmışıncı yıldönümünde gerçekleştirilen Asamblede, ölüm kamplarının yıkılmasında rol oynayan cesur askerler de onurlandırıldı.
BM Genel Asamblesinde Holokostu anma konusunda şu kararlar alındı;
q 27 Ocak tarihinin Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü olarak benimsenmesi,
q Üye devletlerin, gelecek kuşakların yaşanmış olan bu soykırımdan ders alması ve benzer olayların yaşanmaması için, Holokost Eğitim Programları düzenlemesi,
q Holokostun tarihi gerçeklerinin bir kısmını veya tamamını inkar edenlere kesinlikle onaylanmaması,
q Dini inançları veya kökleri nedeniyle, başka insanlara ayrımcılık, taciz veya şiddet uygulayan tüm birey ve toplumların kınanması,
q BM Genel Sekreterliğinin, önümüzdeki altı ay içerisinde "Holokost ve Birleşmiş Milletler" konulu bir program başlatması, bu kapsamda sivil toplumlardaki Holokost eğitimi ve anılmasına katkıda bulunması kararlaştırılmıştır.
Birleşmiş Milletler Genel Asamblesinde alınan kararların ardından, Avrupa Birliği de benzer görüşlerini açıkladı. Yapılan resmi açıklamada; "Avrupa tarihinin en karanlık bölümünün, diğer bir deyişle, Avrupa Yahudileri ve diğer bazı azınlık grupların sistematik bir şekilde yok edilmeye çalışılmasının üzerinden altmış yıl geçti. Geçen zamana rağmen, acı dolu hatıraların unutulmasına izin veremeyiz. Bu nedenle Avrupa Birliği, BMin Genel Asamblesinde almış olduğu tüm kararları desteklemektedir."
ABden yapılan açıklamada, gelecek nesillerin yaşananları unutmasına izin verilmemesi gerektiği, bu nedenle Holokost kurbanlarının anılmasının çok önemli olduğunun altı bir kez daha çizildi.
Holokosttan ders almanın da önemi vurgulanırken, Holokost eğitiminin her türlüsünün destekleneceği belirtildi.
ABden yapılan resmi açıklamanın son bölümünde ise şu ifadeler yer aldı;
"Holokost evrensel bir olaydır. Ancak Avrupa kıtasında yaşanmış olması Holokostu Avrupalılar açısından daha da önemli kılmaktadır. Yeni Avrupa, geçmişin bu karanlık sayfalarında doğmuştur. Bu nedenle AB üye devletleri, kendi sınırları içerisinde ve ötesinde, barış ve demokrasiyi elde etmek ve korumak için birlikte çalışacaktır."