Or-Ahayim`in yeni “ALLEGRA TOREL GERİATRİ PAVYONU içinProf. Dr. Mois Bah
Ester YANNİERCemaatimize mensup doktorlar arasındaki saygın yerini koruyan, sağlık sorunları olan kişilerin yardımına koşan Prof. Dr. Mois Bahar, Or-Ahayim Hastanesi`ne de her zaman yardım elini uzatmıştır. Gerek tıbbı cihaz alımlarında, gerek ameliyathane yenilemelerinde, gerek yeni Geriatri binası proje çalışmalarında Prof. Dr. Mois Bahar, hastane yönetim ku
Or-Ahayim Hastanesinin cemaatimizdeki yeri, sizce nedir?
Or-Ahayim Hastanesinin Türk Yahudi Cemaatinde yerini değerlendirirken tarihsel özelliğini ön planda tutulmasının gereğine önem vermek gereklidir. Geçmişte, son yüzyıl içinde cemaate yapmış olduğu tedavi ve bakım hizmetleri tartışmasız son derece büyüktür. Bugünkü yerinin aynı bakış açısıyla değerlendirilmesinin doğru olacağına inanıyorum:
- Yardıma muhtaç Yahudi vatandaşların tedavi ve bakımlarını ön planda tutması
- Özellikle yaşlı popülasyona yönelmesi
- Şu sırada var olan olanaklarıyla belirli branşlarda tedavi/cerrahi ve bakım yaklaşımlarını sürdürmesi
Geriatri konusunda bugüne kadar vermiş olduğu hizmeti yeterli buluyormusunuz?
Bugüne kadar geriatri konusunda vermiş olduğu hizmetlerin pek yeterli olduğu söylenemez, günümüz koşullarında farklı bazı yönelişlere gitmenin gereği vardır. Geriatri hastalarına yataklarında yapılan bakım hizmetlerinin konseptini rehabilitasyon seviyelerine yöneltmenin yolları araştırılmalıdır.
Or-Ahayim yeni Geriatri Binasının sağlık sektörüne katkısı sizce ne olacaktır?
Yeni geriatri binasını inşaat yönünde mükemmel buldum. Kullanım alanlarını sadece hasta odalarının yerleşimi olarak görmek geriatri klinik anlayışı ve yeterli hizmetin sağlanması açısından görmek iyi diyebilmek için pek doğru olmaz. Hasta odalarına ayrılan alanın dışında rehabilitasyon yaklaşımları için verilmesi gereken önem için gerekli alan düşünülmemiştir. Olaya herkesin kafasında öngördüğü hastane hizmet anlayışı hakim kılınmıştır ve bu düşünceye göre mükemmel yapılmıştır.
Amaç ve hizmet arasındaki ilişki bina bittikten sonra değil de öncesinde ele alınmalıydı. Yine de bu bina çok iyi hizmet verebilecek niteliktedir ve geç kalınmış sayılmamalıdır.
Bu bina fiziksel yetersizliklere sahip insanları, demanslı kişilerin, unutkanlık ve bellek kaybı başlayan insanların, depresyon geçiren insanların, sağlık ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte midir?
Fiziksel yetersizlikleri yaşlı hasta bireyleri için düşünürsek hizmet amacına yöneliktir. Fakat depresyon gibi değişik mental bozuklukları olan genç ve yaşlı hastalar için düşünürsek kesinlikle hayır. Çünkü bu hastanenin tarihsel geçmişi ve bugünü ile birlikte bir imajı vardır. Bunun psikiyatri kliniği niteliğine yönelmesi kesinlikle doğru değildir. Bu tür hastaları geriatri hastaları ile biraarada düşünmek yanlıştır.
Bu binayı Alzheimer hastalarına, ilişkili demansiyel sendromları (bunama) olan hastalara tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sunmak için yeterli buluyor musunuz?
Alzheimer, bellek kaybı ve demans tedavi ve bakımı geriatri konsepti içindir ve buna toplumumuzun gereksinimi vardır. Fakat depresif durumlar ve diğer psikiyatri hastalıkları farklı bir anlayışın içine girer. Buranın bu amaçla kullanılmasını doğru bulmuyorum.
Bu binada hastane yöneticilerinin kaliteli ve çağdaş bir hizmet verebilmeleri için önerileriniz nelerdir?
Yöneticilerin kaliteli ve çağdaş bir hizmet verebilmeleri için önerilere gelince, buna yanıt vermek çok zor. Bu hastanede yönetimde uğraş veren insanları yakından tanıyorum. Herbiri büyük özveri ile yarar yarar sağlamak için çalışmaktadır ve kendilerini en içten duygularımla takdir ediyorum. Fakat unutulmaması gereken bir durum da biz doktorların yönetim işini iyi bilmediğimizdir. Bildiğimiz iyi sağlık hizmetinin nasıl bir yaklaşımla verilebileceğidir. Buna koşulların yaratılma işlemi çok kompleks bir durumdur:
- Çeşitli etkenler rol oynar, farklı hesaplara gerek duyulur.
- Kalite kontrolü sisteminin varlığı
- Harcanan her kuruşun efektif olması değişik yorumlara yöneliktir.
- Yakın gelecekte ve ileriki yıllarda prodüktivitenin devamlılığı için neler öngörülmelidir?
- Ve nasıl bir tahmini bütçe ile doğrulara yaklaşılmalıdır?
- Ve başkaları
Bu konuda eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Profesyonel hastane yöneticileri (vakıf başkanı ve yadımcısı + hastane müdürü + vakıf muhasebe müdürü + başhekim + başhemşire) ile belli sayıdaki doktorlardan oluşacak bir tıp konseyinin birarada çalışmalarının gerekliliğine dikkati çekmek isterim. Diğer çok önemli husus Vakıf yönetiminin bütçeyi çok sıkı bir biçimde kontrolellerinde tutmaları ve herşeyin üstünde herbir kuruş harcamanın son kararını her koşulu iyi tartarak vermeleridir. Bu hastanenin sağlık hizmeti karşılığında elde ettiği gelir bütçesinin belli bir payını oluştururken unutulmaması gereken diğer önemli durumun bağış yapan kişilerin beklentileridir. Bu beklentiye olumlu yanıt yöneticiler tarafından verilmediğinde Türk Yahudi Cemaatinin çok önemli kaybı ortaya çıkar.