Şarabin yolculuğuna eşlik etmek için siz de Mürefte`ye bir yolcul

Jinet ZALMABağları, bahçeleri ve gök mavisi deniziyle çok şirin, mis gibi deniz orman ve dağ havası almak yıllanmış şarapların tadına bakmak, zeytinlerinden yağlarından üzümlerinden tatmak, balıkçıların tuttuğu taze mevsim balıklarından kekik kokan lezzetli etlerinden çiftçilerin yetiştirdikleri sebze salata ve meyvelerden yemek, bağ bozumun

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Mürefte, biraz Karadeniz'e has bir yeşillik, biraz da Ege'nin mitolojideki gizemi arasında kalmış küçük bir kasaba. 1800'lü yıllardan bu yana şarapçılık yapıldığı biliniyor ama varolan bağların daha da eskiye dayandığı düşünülüyor. "Küçük İstanbul" olarak anıldığı yılların izlerini, Kutman Müzesindeki eski Mürefte fotoğraflarında görebiliyorsunuz. Rumlarla Türkler içiçe yıllarca bağcılık yapıp şarap yapmışlar burada. Ta ki, 1912 yılı mübadelesinde Rumlar bu şirin kasabadan ayrılana kadar. Burada diğer mübadele kasabalarındaki gibi Rumlar'dan kalma yoğun bir yapılaşma olmasa da şaraptan gelen bir ortak kültürü hissedebiliyorsunuz. Rivayete göre; mübadelede Mürefte açıklarına gelen gemiden "hemen gidiyoruz, gelen gelir, gelemeyen burada kalır" anonsunu duyan Mürefteli Rumlar kalırız korkusuyla ateşte tencerelerini, çaydanlıklarını bırakarak apar topar gemiye doluşmuşlar. Onların ayrılmasından sonra ocaklardan çıkan yangınla Mürefte kül olmuş.  Mübadele sonrasındaki büyük deprem ve muhtelif yangınlar da eski dokunun yok olmasına sebep olmuş.
1700’lü yıllarda 4600 haneli bir Rum köyü iken bugün Şarköy'e bağlı bir belediye olan Mürefte, geçmişinden gelen köklü şarap kültürü ile eski güzel ve görkemli günlerine geri dönme telaşı içine girmiş. Geçen yaz Doluca Şarapçılık'ın yaptığı Bağbozumu Gezilerini bu yıl Kutman Şarapçılık Turizm Acenteleri kanalıyla yapmaya hazırlanıyor. İstanbul ve yakın çevresindeki şarap severler ve gezginler yaklaşık 3.5 saatlik bir yolculuk sonrasında Kutman Şarapçılık'ın ev sahipliğinde doyumsuz bir Pazar günü yaşayabilir, Mürefte'nin bağlarında ve şarap mahzenlerinde usta birer şarap tadımcısı olabilirler
Bağbozumu ve Papazkarası Riesling gibi üzümlerin yolculuğunu izlemek isteyenler için Ağustos ile Ekim ayları arasında şarap tesislerinin özel turları var. Bunun dışında Şarap Müzesini ve bölgeyi gezmek isteyenlere de turlar düzenleniyor.Bunun için şarap üretim şirketlerini aramanız yeterli olacaktır.
Bu turlarda, bağları dolaşıp yörede cacala tabir edilen kilimlerin üzerinde yöreye özgü yemekleri yedikten sonra tesisleri gezebilirsiniz. Ayrıca uzmanlardan şarap kültürü ile ilgili ilginç detaylar alabilirsiniz.Mesela şarap mantarlarının sadece İspanya ve Portekiz de yetişen meşe cinsi bir ağacın kabuğundan yapıldığını biliyor muydunuz?
Mürefte civarında 5’i büyük 30 civarında şarap tesisi var. Tesislerin çoğunu gezerek alışveriş yapmak mümkün, ama eğer turla değil de kendi imkanlarınız la gidecekseniz önceden gideceğiniz yeri aramakta fayda var: Kutman Şarapları, Doluca Şarapları.
Mürefte de bağları ve tesisleri gezdikten sonra gezeceğiniz Kutman Şarap Müzesi Türkiye’nin ilk ve tek müze olma özelliğini taşıyor. Burada şarap tarihine dair her şeyi görebilirsiniz.
Tahta presler, elle çevrilen salkım ayırma makineleri,eskiden nasıl şarap yapıldığına dair birçok aleti müzede görmek mümkün. Şarap müzesinin sanat galerisinde sergilenen resimlerin teması da tabii ki üzümler ve şarap yapımı.

NASIL GİDİLİR?
Mürefte İstanbul’dan 230 Km uzaklıkta Tekirdağ’a bağlı bir belde. Mürefteye gitmek için Tem otoyolundan gidip Kınalı çıkışından Tekirdağ yönüne devam etmek gerekiyor.
Tekirdağ’dan sonra da Şarköy istikametine doğru gidiyorsunuz. Yolculuk İstanbul’dan yaklaşık 3.5 saat sürüyor. Eğer yol uzun diye düşünüyorsanız Tekirdağ’da ufak bir mola verebilirsiniz. Çakıl taşlı yoldan hedefinize yaklaşırken, üzüm bağları sizi karşılıyor olacak.