Ekim ayında yaptığı konuşmada İsrailin haritalardan silinmesi gerektiğini söyleyerek dikkatleri üzerine çeken İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, geçtiğimiz Perşembe günü Suudi Arabistanın Mekke şehrinde gerçekleştirilen İslam Konferansı Örgütü Zirvesinde Yahudi soykırımını kabul etmediklerini ve İsrail devletinin Avrupaya taşınması gerektiğini söyleyerek yine uluslararası tepkiye neden oldu.
Ahmedinecad konuşmasında, "Bazı Avrupa ülkeleri, İkinci Dünya Savaşı sırasında milyonlarca masum Yahudinin fırınlarda yakıldığı konusunda ısrar ediyor. Şüphe eden ya da tersini iddia edenleriyse suçluyor ya da mahkum ediyorlar" dedi. "Bu iddiayı kabul etmemekle birlikte, doğru olduğunu varsayarsak bile Kudüsü işgal edenleri desteklemenin sebebi Hitlerin masum Yahudileri öldürmesi midir?"
Sözlerini Siyonistlerin Avrupada bir devlet kurmaları yönünde sürdüren Ahmedinecad, "Eğer Avrupalılar hislerinde samimi ise, kendi topraklarının bir kısmını Siyonistlere versinler. Almanya, Avusturya ya da diğer Avrupa ülkeleri Siyonistlere toprak versin ve Siyonistler kendi devletlerini Avrupada kursun. Böyle bir teklifi hepimiz destekleriz" dedi.
Ahmedinecad, Avrupa ülkelerinin 1948de Ortadoğuda bir İsrail devleti kurulmasını destekleme sebeplerinin Nazi soykırımı için yaşadıkları vicdan azabı olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanının da dahil olduğu İranın muhafazakar kesimi, Yahudi soykırımının boyutlarının İsrailın varlığını ve devletin kuruluşundaki Batı desteğini haklı kılmak amacıyla abartıldığını düşünüyor.
İsrail, Ahmedinecadın yorumlarını "ırkçı" olduğunu söyleyerek kınadı. İsrail Dışişeri Bakanı Silvan Şalom, Ahmedinecadın devletin taşınması yönündeki açıklamalarının tehlikeli olduğunu savundu. Cumhurbaşkanının ABDdeki yankıları ise Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellanın sözleri ile basına yansıdı. McClellan, yapılan açıklamaların, ABDnin İrandaki rejime ilişkin kaygılarını doğrular nitelikte olduğunu söyledi. İsrail ve ABDnin ortak vurgusu, İsraile olan düşmanlığını açıkça ortaya koyan İranın nükleer silah kullanımının engellenmesi yönünde.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecadın İsrail hakkındaki açıklaması ile ilgili sorulan bir soruya verdiği cevapta "Herkesin önceliği mevcut sorunları çözmek ve yeni sorunları önlemek olmalıdır" şeklinde net bir cevap verdi.
Bakanlık sözcüsü Namık Tan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Günümüzde ülkeler ve uluslararasındaki diyalog, anlayış ve dostluk ilişkilerinin teşviki ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özellikle uzun süredir sorunlarla dolu dünyamızda, bu daha hayati bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Böyle bir ortamda diyalog, uzlaşı ve işbirliği anlayışına ihtiyaç varken, çatışmacı nitelikteki beyanları tasvip etmek mümkün değildir.
Bu tür beyanların ne sahiplerine, ne de bir başkasına faydası bulunmaktadır. Bunlar sadece istikrarsızlık ve güven bunalımını daha da arttırmaktadır.
Yahudilerin II. Dünya Savaşı sırasında uğradığı soykırım (Holokost) insanlığın vicdanını yaralamış olan tarihsel bir olgudur. İşlenmiş olan bu insanlık suçu uluslararası hukuk tarafından da tespit edilmiştir.
Nitekim, ülkemiz de Nazi zulmünden kaçan Yahudilere yardımcı olmuş ve sığınma imkanı sağlamıştır. Son olarak, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen buna dair karara ülkemiz de katılmıştır.
Herkesin önceliği mevcut sorunları çözmek ve yeni sorunları ve felaketleri önlemek olmalıdır."
Ahmedinecadın sözlerine tepki gösteren diğer ülkelerin başında Almanya geliyor. Berlindeki İran Büyükelçisine yaptığı açıklamada Ahmedinecadın sözlerinin "kabul edilemez" olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger, İsrailin varlık hakkının kabul etmeyen herkese en sert şekilde tavır gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de İran cumhubaşkanının açıklamalarının kabul edilemeyeceğini söylerken, Berlinde biraraya geldiği Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da bu sözlere katıldı. Soykırım inkarcılığının Avusturyada cezaya tabii olduğunu belirten Avusturya Başbakanı Wolfgan Schüssel de Ahmedinecadın sözlerini eleştirdi.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise, bütün ülkelere, Yahudi halkının üçte birinin öldürüldüğü soykırım konusundaki tarihi gerçekleri halklarına öğretmeleri konusunda çağrıda bulundu. Sözcüsü Stephane Dujarric, Annanın, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın soykırım gerçeğinden şüphe eden ve Avrupada bir devlet kurulmasını öneren ifadeleri üzerine "şoke olduğunu" belirtti.
Ahmedinecadın Holokost ve İsrail ile ilgili sözlerinin uluslar arası anlamda kınanması üzerine İran batı dünyasını fikir farklılıklarını anlayışla karşılamamakla suçladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Reza Asefi cumhurbaşkanının sözlerine gösterilen tepkilerin haksız olduğunu söyledi. "Avrupalıların başkalarının fikirlerini hoş görememelerine şaşırıyorum. Kendileri konuşmaya ve başkalarının dinlemesini istemeye alışıklar" dedi.
Aşırı muhafazakar basında ise gelen tepkilerin yalnızca Ahmedinecadın daha geniş kitlelerce tanınmasına yardımcı olduğuna dair haberler yer aldı.