Hazırlayan: Sabi VARON
Bangladeşte "Baştan Çıkarıcı" gece konuşmalarına son!
Bangladeşte ebeveynler gece yarısı bedavaya konuşmanın gençleri yoldan çıkardığı gerekçesiyle hükümete baskı kuruyor
Bangladeş Hükümeti cep telefonu operatörlerine yolladığı mektupla gece yarısından sonra bedava konuşma hizmetini kaldırılmasını talep etti. Bir süredir ülkedeki beş cep telefonu operatöründen ikisi (GrameenPhone (Norveç Firması) ve CityCell) ülkenin gençlerini kazanmak için gece yarısından sonra saat 06:00a kadar olan zaman diliminde bedavaya konuşma hizmeti sağlıyordu.
Koyu Müslüman ve muhafazakar ülkedeki ebeveynler, gece yarısından sonra bedava hizmetin gençlerin davranışlarını değiştirerek yoldan çıkardığı gerekçesiyle hükümete şikayette bulundu. Şikayette, hizmetin kız ve erkek gençlerin birbiriyle serbestçe konuşma fırsatı sağladığı, gece yarısı muhabbetleri yüzünden gençlerin kabalaştığı ve derslerine önem vermedikleri belirtildi. 140 milyon nüfuslu Bangladeşte 1 milyon normal telefon hattı bulunurken 9 milyon cep telefonu abonesi bulunuyor. Gelecek sene içerisinde altıncı bir cep telefonu operatörünün daha piyasaya girmesi ve abone sayısının 18 milyona çıkması bekleniyor.
Grip virüsleri direnç kazanıyor
Grip virüsleri ilaçlara karşı hızla bağışıklık kazanırken uzmanlar kuş gribi salgını tehdidi yüzünden tedirgin
Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin (Center for Disease Control and Prevention, CDC) yaptığı açıklamaya göre, grip virüsleri anti-viral ilaçlara karşı hızla direnç kazanıyor. ABDde en sık kullanılan iki anti-viral ilaç (Rimatandine ve Amantadine) üzerinde yapılan araştırmada grip virüslerinin %98inin ilaçlara karşı bağışıklık kazandığı bulundu. Bu direnç oranı 2 sene önce %2 iken geçen sene %11e çıkmıştı.
Bu sebeple yeni nesil ilaçların (Tamiflu ve Relenza) tahmin edilenden önce piyasada yaygınlaşmaları gerekiyor. Yeni nesil ilaçlardan özellikle Tamiflunun kuş gribine karşı da etkili olduğu belirtiliyor. Fakat bu durum doktorları özellikle endişelendiriyor çünkü yeni nesil ilaçların daha erken piyasaya girmesi, grip virüslerinin bu ilaçlara daha erken bağışıklık kazanacakları anlamına da geliyor. Bu durumda olası bir kuş gribi salgınında ilaçların etkilerini yitirmesinden korkuluyor.
CDC şu anda ABDdeki doktorlara artık eski ilaçları kullanmamalarını ve hastalarını senelik grip aşısı yaptırmaya teşvik etmeyi tavsiye ediyor.
Konuyla ilgili bir başka gelişmede, Endonezyada kuş gribinden ölenlerin sayısının 13e ulaştığı bildirildi.
ABD saldırısının ardından Zevahirinin kaderi belirsiz
18 kişinin hayatını kaybettiği CIA saldırısında, asıl hedef Zevahirinin olay yerinde olmadığı tahmin ediliyor.
CIA geçen cuma (13.01.06) günü insansız uçak kullanarak Pakistanın Afganistan sınırındaki bir kasabaya saldırı düzenledi. CIA aldığı istihbarata dayanarak El-Kaidenin ikinci adamı Ayman el-Zevahirinin kasabada bayram yemeğinde olmasını bekliyordu. Olayda 18 kişi hayatını kaybederken, Pakistan istihbarat yetkilileri o gün Ayman el-Zevahirinin bölgede bulunmadığını iddia ettiler. FBI ve CIA görevlileri ise yeterli delil toplanmadan Zevahirinin ölüp ölmediğini belirleyemeyeceklerini açıkladılar.
Pakistan yetkilileri olayda 5 çocuk, 5 kadın ve 8 erkeğin öldüğünü belirterek kendilerine haber verilmeden yapılan saldırıyı kınadı. Hafta sonu boyunca Pakistanda ABD karşıtı protestolar yapılırken, Avrupalı gazeteciler de ABDnin bu eyleminin sadece Pakistan hükümetini ve Pakistan ile ilişkileri zora soktuğunu belirttiler.
Kuveyt Emiri vefat etti
Bir süredir hastalıkla boğuşan Kuveyt Emirinin yerine politik sebeplerden yine hasta olan veliahdı geçirildi. 40 günlük yasın ardından bir sonraki veliaht açıklanacak.
Uzun zamandır hasta olan 79 yaşındaki Kuveyt Şeyhi Cabir El Ahmed El Sabah pazar günü (15.01.06) vefat etti. Kuveyt Şeyhi Suudi kralı ve Dubai Şeyhinin arkasından son 6 ayda vefat eden üçüncü lider oldu.
Kuveytin anayasası ve gelenekleri gereğince tahta Cabir ve Salem ailelerinden üyelerin sırayla oturması gerekiyor. Bu sebeple Salem ailesinden olan veliaht Saad El Abdullah El Salim El Sabahın 75 yaşında olmasına ve yürüyemeyecek kadar hasta olmasına rağmen tahta geçirilmesine karar verildi.
40 günlük yasın arkasından yeni veliaht olarak Cabir ailesinden Başbakan Şeyh Sabah Al Ahmed Al Sabah'ın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Eski Emirin hastalığı süresince Şeyh Sabah Al Ahmed Al Sabah reel olarak ülkenin yönetimini eline almıştı. Yönetim değişikliklerinden sonra Kuveytin enerji ve dış politikalarında ise bir değişiklik olması beklenmiyor.