Geçirdiği ciddi rahatsızlık sonrasında Ariel Şaron`un siyasi yaşama dönemeyeceğinin açıklık kazanması ile Ehud Olmert geçici başbakanlık görevine getirildi. Böylelikle Ehud Olmert, Ariel Şaron`un iki ay kadar önce kurduğu Kadima Partisi`ni 28 Mart`ta gerçekleşecek genel seçimlere taşıyacak
Ariel Şaronun popülaritesi ve halkın büyük çoğunluğu tarafından desteklenmesi nedeniyle yeni kurduğu merkez partisi Kadimanın seçimlerde büyük başarı göstereceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Çünkü Kadima, Şaronun partisiydi. Geçici Başbakan Ehud Olmert, kurucusu Şaronun liderliğinde olmayan bir Kadimanın seçmene pek de cazip gelmeyeceği endişelerini gidermeye çalışıyor.
Aslında Ehud Olmert, Ariel Şaronun doğal bir varisi... Başbakan yardımcılığı görevinde Şaronun sağ kolu oldu. Olmert, Gazzeden geri çekilme sürecinde Şaron ile omuz omuza çalıştı. Şaron partisi Likudu terk edip Kadimayı kurduğunda başbakanın peşinden ilk giden yine Olmertti.
Ancak seçmenler Olmertin bir Ariel Şaron olmadığını gayet iyi biliyorlar. Güçlü ve efsanevi lider olarak gördükleri Şaronu desteklemek adına yıllardır oy verdikleri partiyi değiştirmeyi göze almışlardı.
Kadimanın Şaronsuz gerçekleşen ilk toplantısına başkanlık eden Ehud Olmert, başbakanın koltuğuna oturmaktan kaçındı ve Şaronun görüş ve istekleri doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini vurguladı.
Ehud Olmert kimdir?
Otuz yıldır İsrail siyasetinde fiilen etkin olan Ehud Olmert 1945 yılında Binyaminada doğdu. Piyade birliğinde görev yaptı, ordunun yayın organı "Bamahane" de muhabir olarak çalıştı. Kudüs İbrani Üniversitesinde Psikoloji, Felsefe ve Hukuk eğitimi gördü. 1973te milletvekili seçilmesi ile Knessetin çeşitli komisyonlarında görev aldı. 1988 arasında azınlık işlerinden sorumlu devlet bakanı, 1990 yıllarında sağlık bakanı oldu. 1993te seçildiği Kudüs belediye başkanlığı görevini Teddy Kollekten devralarak iki dönem boyunca sürdürdü.
2003ün Şubat ayında yeniden seçildiği Knessette, Şarona karşı Likud liderliğine adaylığını koydu. Kazanmadıysa da Şaron hükümetinde Ticaret ve Endüstri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu. Bu dönemde Olmert hükümetin etkin bir üyesi ve Başbakan Ariel Şaronun Gazzeden geri çekilme planının sıkı bir savunucusuydu.
Evli ve dört çocuk babası olan Ehud Olmert görüldüğü gibi, Ariel Şaron veya İsrailin geçmiş başbakanlarının çoğu gibi askeri bir kariyerden gelmiyor. Ancak İsrailliler onu zeki, güvenilir, ılımlı ve dengeli bir siyasetçi olarak tanıyor.
Olmertin bir zamanlar merkez sağ, şimdi ise merkezde yer almasına karşın eşi Aliza, "Şimdi Barış" kuruluşunun etkinliklerine katılıyor, oğlu işgal topraklarında askerlik yapmak istemeyen 200 subay arasında yer alıyordu. İsrail siyasetinde giderek yükselen Olmert, bu durum karşısında; "ben evde azınlıktayım" demekle yetiniyordu.
Son olarak gerçekleştirilen kamuoyu yoklamaları Ehud Olmert açısından olumlu sonuçlar verdi. Bu sonuçlara göre, Likud Partisi Lideri Binyamin Netanyahu ve İşçi Partisi Lideri Amir Peretz gibi rakipleri karşısında halkın %71i Ehud Olmerti başbakan olarak görmek istiyor. Yapılan diğer iki kamuoyu yoklaması da Kadimanın seçimlerde 42ᆿ sandalye çıkaracağını ortaya koyuyor.
İsrailli bir tarihçi ve Haaretz Gazetesi köşe yazarı olan Tom Segev, Ehud Olmerti ulusal bir lider olmaktan çok, mesleği siyaset olan profesyonel bir siyasetçi olarak nitelendiriyor, "Şaron efsanevi ulusal bir lider, oysa Olmert değil" diyor.
Kadimanın destek görüp görmeyeceği sorusuna Tom Segev; "Şaronun kurduğu bu yeni partinin gerçek bir parti mi, yoksa hayran olunan bir liderin etrafındaki gruplaşma mı olduğunu seçimlerde göreceğiz" yanıtını verdi.
Yazar Tom Segev, "Filistinliler Olmert hakkında ne düşünüyor?" sorusunu; "Kudüs Belediye Başkanlığı döneminde Olmert Filistinlilere pek dostça davranmadı. 2003ten sonra merkeze kaydı ve daha gerçekçi bir bakış açısı sergiledi. Filistinlilerin Olmertteki değişimin farkında olduklarını sanıyorum" şeklinde yanıtladı.
Olmert barışçıl mı?
Ehud Olmertin Mart genel seçimlerini kazanması durumunda, Filistinlilerle barış görüşmelerinin başlamasını beklememek gerekir. Çünkü Olmert, tek yanlı çekilmeyi destekleyen politikacılar arasında yer alır. Son olarak da Washington ile olası bir anlaşmazlığa yol açmamak için Filistinlilerin 25 Ocak seçimlerinde Kudüsün Arap kesiminde oy kullanmalarını kabul etti.
İsrail genel seçimlerinde Kadima Partisinin büyük başarı göstereceği ileri sürülüyor. Çünkü İsrail halkı, Filistinlilerle aralarında kesin sınırlar çizmeyi hedefleyen Kadima Partisini Ariel Şaron efsanesinin bir devamı olarak görüyor.