Öncelikle Kobedir yapar dedim ve kafama fazla takmadım. Sonuçta önünde 19 sayılık bir farkla Wilt Chamberlain duruyordu. Ayrıca, sadece Chamberlainin üç haneli rakamlara ulaşabildiğini düşünmek bile onu çok daha fazla yükseltiyordu gözümde. Fakat bu durum hakkında daha kafa yorunca 81 sayı atmanın da gerçekten insan üstü bir performans gerektirdiğini anlıyorsunuz. Hatta biraz zorlayıp araştırınca bu performansın Wiltin çok altında kalmadığını da fark etmek mümkün. (Daha iyi olduğunu bile iddia edenler var)
Kobenin son dönemdeki performansına bakıldığında zaten böyle bir patlamanın sinyallerini veriyordu. Son 10 maçta yaklaşık 45 sayılık bir ortalama tutturdu ve bundan sadece 1 ay önce Maverickse karşı 62 sayı atarak kendi rekorunu kırmışrı. Arada atlamadan belirteyim bu maçın son periodunda Kobe oyundan çıkmış ve bu başarıyı sadece üç periodluk bir zaman diliminde göstermişti. Toronto maçında ise son periodları seven Kobe, eline geçen bu fırsatı elbette sonuna kadar kullandı. Kobe, ilk yarıda 26 sayı atmasına karşılık üçüncü periodda 27, son periodda ise tam 28 sayı attı.
Şu da bir gerçek ki Kobe son periodda artık Raptorsa karşı değil de 60, 70 sayıdan fazla atan oyunculara karşı oynuyordu. Chamberleain, Michael Jordan, David Robinson, David Thompson
Ama azımsanacak gibi değil NBAin en çok sayı atan oyuncusu Kareem Abdul Jabaarın kariyer rekoru 55 sayı. Yani Kobenin sadece ikinci yarıda attığı kadar. Bunun dışında basketbol ilahı Jordanın rekoru 69 sayı. Kobeden önce NBAde 70 sayı barajını geçebilen sadece dört, 80 sayı barajını geçebilen ise sadece bir kişi vardı. Ayrıca Kobe bu maçta takımının 122 sayısının 81ini atarak yaklaşık yüzde 66,4 lük bir oranla daha önce takımının 71 sayısını atan David Robinsonun rekorunu da kırmış bulunuyor.
Kobenin yaptığı işi Chamberlain ile karşılaştırmak gerekirse; Kobenin 32 dakika sahada kaldığını ve 81 sayısını bu zaman diliminde attığını unutmamak gerekir. Bunun dışında Chamberlain 100 sayısını takımının 169 sayısına oranladığımızda yaklaşık olarak 59 luk bir oran elde ediyoruz. Kobenin oranının çok altında. 1962deki bu efsane maçı izleyemedim fakat bildiğim kadarıyla 76ers takımının tamamı son periodda Chamberlainin rekoru kırması için uğraşıyorlardı. Şut yüzdelerine bakacak olursak Chamberlain, kullandığı 63 atıştan 36 sında isabet bulurken Kobe attığı 46 atışta 28 isabet kaydetti ki bunun içinde 13 te 7 lik bir üçlük isabeti söz konusu. Ayrıca Kobe, kullandığı 20 serbest atışın 18inde isabet bulurken Chamberlain, 32 atıştan 28ini isabet ettirmiş. Yani şut oranlatında Kobenin üstünlüğü gözle görülebiliyor. İki oyuncunun da ikinci yarı performanslarına bakacak olursak Chamberlainin 59 sayısının yanında Kobe 55 sayı atmış. Anlaşılıyor ki Kobenin performansı Chamberlainin çok da altında denemez. Bence burda Chamberlainin tek avantajı üç haneli bir skora imza atmanın büyüsüne sahip olması. Elbette ki böyle bir karşılaştırma yapmak, geçen 44 seneye, zamanın değişen koşullarına bakacak olursak, çok sağlıklı değil fakat benim anlatmak istediğim Kobenin gerçekten müthiş bir performans sergilemiş olduğu.
Hidayeti 30 sayı attığı zamanlarda göklere çıkardığımızı düşünürsek 81 gerçekten akıl almaz bir sayı; fakat şunu biliyorum ki, bu olay Kobenin hayatında bir tek olmayacak. Bunu bize Maverickse karşı üç periodda attığı 62 sayıyla da gösterdi zaten. Bundan sonra sadece oturup Kobenin başka bir çılgınlık yapmasını bekleyeceğiz.