Psikolog Dr. Nita Scherler YSK`nin konuğuydu

Selim Shlomi BENBASATTam bir dijital dünyada yaşıyoruz. Devamlı yeni aletler, MP3`ler, canlı videolar, dijital resimler, chat`ler, "bas konuş" teknolojiler, elektronik ticaret, SMS, MMS, dijital dokümanlar (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) ve başka aklınıza ne gelirse tüm bu ortamlar ve araçlar hayatımızı ve iletişimizi kolaylaştırmak içindir. Peki bu kadar kalabalık ort

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Beki BARDAVİD

Yıldırımspor Kulübü’nde düzenlenen Çağdaş Eğitim Seminerleri’nde geçtiğimiz hafta Psikolog Dr. Nita Sherler  ile " Gündelik Yaşantıdan Kesitler ve Değişim" başlıklı konu irdelendi. Konuyla ilgili Beki Bardavid’in yazısına yer veriyoruz

Sorunlar tepenin üstünde bir yumak, dert içinden çıkılmaz, üzüntü, ağlamaklı gözler, oysa herşey tıkırında ötekiler için yani,  uyku dersen yok, hep hesap, hep hesap, doluya koyarsan dolmaz, boşa koyarsan olmaz.  Diyeceğim öylesine berbat bir durum.  Ne yapılır?  Psikologa gidilir.  Psikolog çözüm getirecek.. Hem hasta olmak gerekmiyor  ki..
Sade, anlaşılır, herkese yönelik, örnekli,  ve capcanlı bir anlatım biçimi,  işte Psikolog Hana Nita Scherler’in konuşması.  Kendi biçemi ile ele aldığı konuları, açık ve seçik bir biçimde açıklıyor, anlatıyor, hiç kuşku bırakmamacasına dile getiriyor. Dr. Scherler gayet rahat,  saydam, sayısız örnekler vererek hiçbir karanlık nokta bırakmıyor kendi konusunda.  İnsanlar, bazen hasta diyebileceklerimiz rahatlıyorlar, içlerinde taşıdıkları dertleri, soruları, sorunları  açıklandıkça bakışlarında bir berraklık oluyor.  Sorular peşpeşe geliyor hastalardan, kendilerini hasta sananlardan, sağlıklılardan,…yani her tür insandan. Sorular arkası kesilmeksizin Dr. Nita’nın önüne geliyor:
-"Şimdi de ne yanıt verecek" diye dertleniyorsunuz.
Oysa ki yanıt Dr. Nita’nın bilgisinde var za ten. Kendinizi dertsiz, tasasız sanıyorsunuz. Oysa hiç değil.
Evdeki ile / Evdekilerle uğraşıyorsunuz ve bildiğin gibi değil.  Ya kavga ve gürültü, ya içten içe, sinsice, sessizcene, bir salyangoz gibi yuvasından kıpırdamayan.  Ancak zararı büyük bir salyangoz.
Çok kadın, erkek, Doç. Nita Scherler’ın karşısına geçmiş dinliyoruz.  Sonra da sorularımızı istiyor Doç. Nita.  Herkes derdinden minik bir parça sergiliyor "grup terapi" nerdeyse.  Anlatıyoruz,  konuşuyoruz, ola ki biraz rahatlıyoruz.  Sorunlarımızdır çünkü, sorularımız, günlük savaşımımız evdekilerle.  Evdekiler anlamıyor ki bizi, biz kadınları yani.  Koca, çoluk çocuk, kayınvalide, eş, dost,… daha kimlerle savaşıyoruz, laf anlatıyoruz, veya anlatamıyoruz, yutuyoruz tükürüğümüzmüş gibi, çünkü umarsız dertlerdir bunlar, evlendik bir kez çekeceksin.  Hem "ailesini de" baş tacı etmeli, çünkü ailesiz olmaz. Atasözü bile var "bir erkekle evlenince ailesi ile de evlenmiş oluyorsunuz".  Ailesi derken gelenek var, görenek var, hastalıklar da var elbet. Soyaçekin deriz ya, işte o "soyaçekim".   Ama biz hep güzellikleri istiyoruz, güzel burun, çağla göz, fidan boy, ince bel.  Bunlarla birlikte bir sürü sevimsiz şeyleri de birlikte getiriyor.  Şimdi saymasam daha iyi. Diyeceğim Doç. Hanna Nita Scherler toplumumuzun çok gerekli bir öğesi. İyi ki Dr. Nita var, onu bulduk, keşfettik, biz ona koşacağız sorunlarımız için. Ve hastalık hiç olmasın dileyelim. Artık Doç. Dr. Hanna Nita Scherler var.

Doç. Dr.  Hanna Nita Scherler kimdir?
Doç. Dr. Hanna Nita Scherler, birey ve çiftlerle danışmanlık, meslektaşlarına eğitim ve süpervizyon ve farklı zeminlerden kişilerin oluşturduğu gruplara kişisel gelişim eğitimi sunan, serbest çalışan bir klinik psikologdur. Aynı zamanda, Bilgi Üniversitesinde sözleşmeli olarak ders vermektedir. 1997 yılından beri Gestalt Institute of Cleveland’ın İsrail’de yılda iki kez düzenlediği eğitim programında Gestalt öğretmektedir. 2005 yılında Gestalt Institute of Cleveland’ın eğitmen kadrosuna geçmiş olan Scherler, İstanbul’da da bir Gestalt topluluğu oluşturarak, Gestalt temel kavramları ve metodolojisini bir yaşam biçimi olarak öğretmeye devam etmektedir.
Scherler 1999 yılından beri çok uluslu şirketlere danışmanlık hizmetleri vermektedir. Bu alandaki çalışmaları performans, geçiş ve dönüşüm alanlarında koçluk ve fasilitasyonu içermektedir. 
Hanna Scherler’in Boğaziçi Üniversitesinden İş İdaresi-Pazarlama dalında BS derecesi, Sosyal Psikoloji dalında MA derecesi, Klinik Psikoloji dalında da MA derecesi vardır. Scherler bir çocuk ve aile danışmanlık merkezinde yarı-zamanlı çalıştıktan ve iki yıl bir devlet hastanesinde gönüllü hizmet verdikten sonra ABD Santa Barbara’daki Fielding Graduate Üniversitesinde Klinik Psikoloji dalında doktora derecesini almıştır. ABD’deki çalışmaları esnasında Gestalt Institute of Cleveland’da Gestalt temel eğitimini tamamlamıştır. Lisansüstü çalışmalarını tamamladıktan sonra 1994񮖞 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesinde yardımcı öğretim görevlisi olarak çalışan Scherler, 1994 yılından beri gerek meslektaşlarına gerekse konuya ilgi duyan meslek dışı gruplara çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlarda alanıyla ilgili konferanslar vermektedir. Uzmanlık alanını süreç müdahalesi olarak tanımlayan Scherler, klinik psikolog, koç ve fasilitatör olarak işlevini "değişim katalizörü" olarak açıklamaktadır. Süreçlere, mevcut verilerin tümünü değerlendirerek, farkındalık arttırmak ve tekrarlanan kalıpları kırmak amacı ile, yaşantısal boyutta müdahale etmektedir. 
Çeşitlilik içeren bir sosyo-kültürel ortamda yetişmiş olan Scherler, kariyeri boyunca farklı kültürlerle, farklı etnik ve dini gruplara mensup bireylerle temas etmesi sayesinde esnek bir gerçeklik yaklaşımı ve çok kültürlülük yetkinliğini geliştirme fırsatı bulmuştur. Bunun yanı sıra, akademik çalışmalarının iş idaresi, sosyal psikoloji ve klinik psikoloji gibi farklı alanlardan oluşan özel bileşimi sayesinde, algıladıklarını yaratıcı ve yapıcı bir biçimde yorumlayıp uygulama becerisi geliştirmiştir.