İsrailli ve Batılı diplomatlar, İsrail ve bağış yapan ülkelerin Dünya Bankası vasıtasıyla Filistinlilere yardıma ilişkin bir teklif hazırladıklarını belirttiler. Dünya Bankası, Filistin Yönetimine destek amaçlı güven fonunun bütçesini çok önceden hazırladı
İsrailli bir yetkili, maddi yardım kararının henüz kesinleşmediğini belirterek, "Filistinlilere ihtiyaç duydukları insani yardımı göndermek, ama aynı zamanda verilen paranın teröre gitmediğinden de emin olmak zorundayız" dedi. Batılı bir diplomatın söylediğine göre, İsrail tarafından desteklenen teklifin Dünya Bankası tarafından kabul edilip edilmeyeceği hala belirsiz.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Regev, Hamas hükümeti oluşturmaya başladığından bu yana Filistinlilere yardım konusunda konuşmayı reddetmişti. Son olarak yaptığı açıklamada, "Filistin hazinesini kontrol eden Hamasa doğrudan maddi yardımı kesmenin önem taşıdığı gibi, Filistin halkına dolaylı yoldan insani yardım sağlayabilmek de bir o kadar önemli" dedi.
Batılı bir diplomat "Dünya Bankası Filistinlilerden izin almadığı sürece yasal olarak Filistinlilere ait olan paraya elini süremez" açıklamasını yaptı.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğinin ileri gelenleri, yaklaşık 140.000 işçi ve güvenlik görevlisinin maaşlarını alabilmeleri için İsrailin bu maddi kaynağı Filistin Yönetimine transfer etmeleri gerektiğini belirtti. Dünya Bankası 2004ten beri Filistinliler için 310 milyon dolarlık bağış fonunu yönetiyor. En çok bağışı yapanlar Avrupa Birliği, Japonya, Norveç ve İngiltere. Filistinliler yılda 1 milyar Dolarlık dış yardıma bağımlı. Bağış yapan ülkelerin, İsraili yok etmeyi amaçlayan Hamasın seçilmesinden sonra, bu maddi yardımın ne ölçüde devam edeceği henüz belirsiz.