Formula 1`in arkasindaki adam

İzzet ANCEL55 yaşlarında , 1.60 boylarında, önemsiz, pistte huysuzluk yapmaya çalışıyormuş gibi gözüktüğüne bakmayın. Aslında o her şeyin başı. Bu heyecanın mimarı. Aynı zamanda dünyanın en zengin Yahudileri listesinde. Bernie Ecclestone

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
55 yaşlarında gözüktüğüne bakmayın demiştim çünkü bu adamı ilk gördüğünüzde, enerjisinden dolayı, 75 yaşını aşmış olduğuna inanmak istemiyorsunuz. Ecclestone 28 Ekim 1930 yılında İngiltere’de, İpswich yakınlarında, St Peter South Elham adlı bir kasabada dünyaya geldi. Babası bir balıkçı teknesi kaptanıydı. 16 yaşında okulu bırakıp, babasının bir tanıdığının sorumlu olduğu bir gaz deposunda asistan olarak çalışmaya başladı. Motosikletlere her zaman hayranlık duyduğundan yemek aralarında motor parçalarıyla ilgileniyordu. 2. Dünya Savaşı’nın bitmesinden sonra fırsat bulup motosiklet parçaları alım satımıyla uğraşmaya başladı. İlerleyen yıllarda  arkadaşı Fred Compton’la, Compton & Ecclestone adlı bir şirket kurdular.
Daha sonra Bernie şansını 500cc Formula 3 serisinde sürücü olarak denedi fakat 1951 yılında Brands Hatch pistinde geçirdiği kazadan sonra yarışmaktan vazgeçip işine odaklanmayı tercih etti. Bir süre sonra Weekend Car Auctions’ı idare etmeye başladı. 1957 yılında, Stuart Lewis-Evans’in menajerliğini yaparak yarışlara döndü ve bir süre sonra F1 Connaught takımını satın aldı. Hatta 1958 yılında Monaco’da takımı adına bir kere yarıştı fakat yarışı bitiremedi. Aynı senenin sonuda Vanwall takımına geçen Lewis-Evans’ın menajerliğini yapmaya devam ediyordu. Fakat Fas yarışında Lewis-Evans’in motoru havaya uçtu ve vücudundaki yanıklar yüzünden birkaç gün sonra öldü. Bernie bu olay yüzünden büyük bir sarsıntı geçirdi ve yarışlara bir daha veda etti.
Ama bu ayrılık da pek uzun sürmedi ve 1960’ların başında, arkadaşı Salvadori’nin yardımıyla pilot Jochen Rindt’in menajeri ve yine Rindt’in Formula 2 takımı Lotus’un ortağı oldu. Aslına bakılırsa Bernie çalıştığı kişilere pek uğurlu gelmiyordu. 1970 yılında Rindt, şampiyonluğa giderken Monza pistinde bir kaza geçirdi ve hayatını kaybetti. Daha sonra Rindt’e şampiyonluk ünvanı verildi. Bu olayın ardından Bernie motor sporları hayatına yine bir süre ara verse de 1972 yılında Brabham takımını satın aldı ve günümüz F1’inin temellerini atmaya başladı. 1974 yılında; Frank Williams, Colin Chapman, Teddy Mayer, Ken Tyrrell, ve  Max Mosley ile birlikte Formula 1 Yapıcı Kurulunu (FOCA) oluştudu ve bu kurulun başında, bazı takımların desteğiyle birlikte FIA ile çatışmaya başladı. Bunun sonucunda 1978 yılında, Formula 1’in yayın haklarının büyük bir bölümünü takımların alması, bir bölümünü ise FOCA’nın alması kararlaştırıldı. Daha doğrusu Bernie’nin alması. Bu gelirler elbetteki takımların mütiş gelişimlerindeki ilk adımlar oldu.
1987 yılında Bernie FIA’nın başkan yardımcılığına getirildi. Bu yüzden Brabham ile eskisi kadar ilgilenemiyordu. Senenin sonunda takım sponsorunu kaybetti ve Bernie bir seneyi yarışlara katılmadan geçirmeye karar verdi. İlerki günlerde de takımı Alfa Romeo’ya sattı. 1990’ların sonunda Bernie takımlarla ve FIA ile yeni bir anlaşma yaparak F1’in reklam anlaşmalarının tamamını eline aldı.
Bernie Ecclestone yaklaşık son 20 senedir Formula 1’in arkasındaki tek adam. Formula 1’i sadece bir motor sporu olmaktan öteye götürerek, onu milyar dolarların konuşulduğu bir endüstri haline getirdi. Bu yolda müthiş bir servet edindi tabi, fakat F1’i bu düzeye getirmek için de müthiş para ve emek harcadı. Kendisi, ne kadar inatçı, aksi, huysuz olsada, bu sporun bu kadar gelişmesini, dünyada milyonlarca kişi tarafından izlenilmesini  sağlayan kişidir. 

Kaynaklar: wikipedia
BBC
grandprix.com
absoluteastronomy.com