Mağazalarda fiyatla düşüşte. Tekstilde uygulanmaya başlanan KDV indirimi en çok müşterinin hoşuna gittiği. Ünlü Türk firmalarının birçoğu indirimi ürünlerinde uygulamaya başladı. Çin mallarının sektöre etkisinden rahatsızlık duyan firma sahipleri alınan bu karardan dolayı çok memnun. Tabi ki Bursa Ticaret Odası Başkanı gibi bazı yetkililer sadece indirimin sektöre bir katkısı olmayacağını düşünüyor.
Teksticiler ile Başbakan
buluştu
Çin malları ve girdi maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle ihracatta rekabet avantajını kaybetmekten endişe eden tekstilciler, 14 Şubatta Başbakan Tayyip Erdoğanla bir araya geldi. Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlunun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya sektörü temsil eden birlik, oda ve derneklerin başkanları da katıdı. Zirvede Odalar Birliği Tekstil Kurulu tarafından hazırlanan ve tekstilcilerin görüşlerini bir araya getiren rapor Başbakana sunuldu. Zirvede üç konunun öne çıktı. Yüksek enerji fiyatları ile istihdam üzerindeki vergi yükünde iyileştirmeye gidilmesi talep edilirken, tekstilciler, daha önce gündeme getirdikleri Katma Değer Vergisi indirimini yineledi. Oranın sektör için ilk aşamada yüzde 18den yüzde 8e, uzun vadede de yüzde 1e indirilmesi istendi.
Uzakdoğu tekstilcileri tehdit ediyor
Odalar Birliği Tekstil Sektör Kurulu Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, tekstilcilerin girdi maliyetleri ve kur yüzünden sıkıntılı günler geçirdiğini söyledi. Hazırladıkları raporda, tekstildeki son durumu tahlil ettiklerini ve sektörün nereye gittiğini ortaya koyduklarını ifade eden Konukoğlu, raporun konfeksiyon, iplik ve dokuma sektörü temsilcileriyle birlikte hazırlandığını kaydetti. Firmaların enerji maliyetleri, pahalı iş gücü ve yüksek KDV oranlarından bunaldığını belirten Konukoğlu, "İşçiliklerin üzerindeki vergi yükleri kaldırılmalı. Türkiyede patrondan çıkan ile işçinin eline geçen arasında yüzde 42 fark var. 100 lira patrondan çıkıyorsa, bunun 42 lirası vergi ve fonlara gidiyor. Elektriğe gelince, TRT fonundan tutun her türlü fonlarla beraber yükselmeler var. Bunun, düşmesini istiyoruz. Üçüncü isteğimiz, KDVnin bir an önce yüzde 8e düşürülmesi." dedi. Uzakdoğu ülkelerinden yapılan tekstil ithalatını haksızlık diye niteleyen Konukoğlu, döviz kurundaki gerileme sebebiyle ara malı ithalatının cazip olmaya devam ettiğini vurguladı. Konukoğlu, "Sanayici zor durumda. İthalatın önüne geçilmesi için kota konmalı veya antidamping yasası biraz daha hızlı çalıştırılmalı." şeklinde konuştu. Tekstilin işçi ambarı olduğunu anlatan Konukoğlu, hükümetin sektörü iyileştirmek için bir an önce tedbir alması gerektiğine işaret etti. Sektördeki ihracat artış hızı son yıllarda yavaşlıyor. 2004te 4 milyar 564 milyon dolarlık ihracat yapan tekstilin 2005 sonunda ulaştığı rakam ise 4 milyar 861 milyon dolar.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, hükümetin adımının önemli olduğunu, ancak asıl beklentilerinin istihdam ve enerji üzerindeki kamu yükünün azaltılması olduğunu vurguladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, sadece KDV indiriminin sektöre ilaç olamayacağını belirterek, "Tabii ben çok üzüldüm. Sadece KDV sektöre ilaç olamaz, hazır giyim sektörüne ilaç olamaz, önceliğimiz istihdam üzerindeki maliyetlerdi" dedi.
Tekstil ürünlerinde % 8 KDV indirimi
Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, yarından itibaren yürürlüğe girdi. Alınan karara göre, tekstil ürünlerinde mal ile hizmet ifalarında yüzde 8 KDV uygulanacak: İplikler ve iplik imali için hazırlanan her nevi filamentler, lifler, vb. (Pamuktan, yünden, tiftikten, hayvan kıllarından, ipekten, sentetikten, suni maddelerden, dokumaya elverişli her nevi maddelerden veya bunların karışımlarından elde edilenler), Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk iplik, lif ve benzerleriyle, hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte, el tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı vb. şekillerde olsun olmasın), emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli mensucat, dokunmamış mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve işlemeler, söz konusu mensucatlar ile vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul, iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç), işlenmiş post, deri ve köseleler ile bunların taklitleri ve bunlardan mamul giyim eşyası (şapka, kemer, kravat, eldiven ve benzerleri dahil), her nevi maddeden mamul ayakkabı, terlik, çizme, çanta, bavul, valiz ve benzerleri, halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları.
Celal Sönmez tekstilde ilerlemek gerektiğini düşünüyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan tekstil sektöründe KDV oranlarının yüzde 18den yüzde 8e düşürülmesi çalışmalarıyla ilgili görüşlerini açıklarken, "Tekstil sektöründe KDV oranlarının düşürülecek olması önemli bir gelişme olmakla birlikte tek başına yeterli değildir" dedi. KDV oranlarındaki indirimin bir iyileştirme olduğuna dikkatleri çeken Sönmez, "Tekstil ve konfeksiyon ürünleri üzerindeki KDV yükünün azaltılması üretim süreci açısından fiyatlara olumlu yansıyacaktır. KDV indirimi, finansmanda kolaylık sağlar, kayıt dışını kayıt içine alır. Bu sektöre kısmi bir canlılık getirebilir. Ancak tekstil sektörünün içerisinde bulunduğu sıkıntıdan çıkabilmesi için tek başına yeterli değildir. Çünkü sektördeki esas sıkıntı girdi maliyetlerinin yüksekliğiyle ilgilidir" değerlendirmesinde bulundu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, tekstil sektörünün üretimde maliyetleri direkt olarak indirecek düzenlemeler beklediğini belirtirken, "Tekstil ve hazır giyim sektörünün KDVdeki indirimin yanı sıra, özellikle girdi maliyetlerini artıran SSK primleri ile elektrik ve doğalgaz fiyatları gibi kalemlerde indirimler, yeni düzenlemeler beklemektedir. Bunlar yapılmadıkça, kur politikası yüzünden zaten dış pazarlarda rekabet gücünü iyice kaybetmiş olan sektör, iç piyasada da tamamen bitme noktasına gelecektir" dedi.
Mağazalar indirimi
uygulamaya başladı
Tekstilde KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesinin ardından mağazalar da söz konusu indirimi faturalara yansıtmaya başladı. Tekstilde uygulanmaya başlanan KDV indirimi mağazalarda tüketiciye yüzde 8,5 ile yüzde 9,5 arasında yansıyor. İndirim, bazı mağazalarda etiketlerde yapılan acil değişikliklerle, bazılarında afişlerle müşterilere duyuruluyor. İndirim uygulaması haberini son anda alan ve etiketlerini değiştiremeyen mağazalarda ise müşteriler indirimi kasada farkediyor. Boyner'de KDV indirimi, kasalarda kasiyerler tarafından manuel olarak faturaya yansıtılıyor. Hotiç ise küçük afişlerle indirimi duyuruyor ve kasalar indirimi otomatik olarak yapıyor. Pekçok mağaza gibi henüz yeni etiket hazırlayamayan ayakkabı mağazası İnci'de indirim oranı yüzde 9 olarak faturalara yansıtılıyor. İndirim, afişlerle müşterilerini bilgilendiren Damat Tween'de yüzde 8,5, Pierre Carden'de yüzde 9,5 oranında uygulanıyor.