Denet Gıda olarak Pesah ürünleriyle ilgili çalışmalar nelerdir?
Pesah ürünleri ve tüm yıl boyunca satışına devam edilen ve Denet Gıdanın denetimiyle hazırlanan peynir çeşitlerinin yanı sıra büyük miktarda şarap üretimi gerçekleştirildi.
Bu yıl ithal şaraplar da satış ürünlerimiz arasına kattık. Şarap imalatında geçen sene çalıştığımız Dolucanın yanı sıra Kavaklıdere firmasını da ekledik. Cemaat bireylerinin de bildiği gibi Pesah için özel hamursuz ve hamursuz unu üretimi tamamlanarak, bir çok kaşer et satan kasap, market ve satış noktalarına dağıtıldı.
Ayrıca yine geçen seneki gibi İsrailden Yehuda Matsot firmasından normal bir kiloluk matsa ve çok az miktarda çikolatalı matsa ürünü getirttik.
Uzun süreli bekleyiş ve yaşanan beyaz şarap sıkıntısını Fransadan ithal edilen Herzog Chardonnay beyaz ve Herzog Merlot kırmızı şaraplarının satışına başlayarak unutturacağımızı umuyoruz. Peynir severlerin beğenisine sunduğumuz; Gouda, Kaşkaval, Gruyer, Kekikli, Kimyonlu ve Biberli Gouda ürünlerimizi de denemenizi öneririz. Bunun dışında Ezine koyun beyaz peyniri, eski kaşer, taze kaşer ve inek beyaz peynirlerinin de satışı sürmektedir.
Denet Gıdanın otel ve kurumlardaki görevinden söz edebilir misiniz?
Bet-Din üyelerimiz tarafından dini vecibeler (düğün Bat Mitzva- Bat Mitzva) yerine getirilen tüm etkinliklerin, gece faaliyetlerinde kaşerut kurallarına uyulması istendi. Bunun takibi de Denet Gıdaya bağlı denetim ekiplerimiz yani şomerlerimiz tarafından yapılıyor. Otellerde ve kurumlarda yapılan etkinliklerde kadrolarda yerleşik denetçilerle, kaşerut kurallarına özen ve titizlik gösteriliyor.
Otellerde yapılan etkinliklerde, şarapların açılması konusunda bazı zorluklarla karşılaşılıyordu. Şimdi ise ithal edilen ve üretilen "pastörize" şarap ile bu engel aşıldı. Bu konuda bilgi verir misiniz?
Bir çoğumuzun belki de farkında olmadığı bir nokta;Yahudi dininde kaşerut ritüelleri göz önünde bulundurularak imal edilen şarapların açılması ve servisinde dini bütün biri tarafından yapılaması gerekiyordu. Böyle bir kaygıyı ancak pastörize edilmiş bu ürünleri ithal ederek ve üreterek çözmemiz öngörülmüştü. Yeni çalışmaya başladığımız Kavaklıdere firması her iki ürünümüze de böyle bir çalışma uygulayarak bu çekincemizi tamamen bertaraf edip Alicante Carginan kırmızı ve Angora beyaz şaraplarını pastörize olarak üretmemizi sağladı.
Şarapta pastörize işlemi nasıl yapılıyor?
Üzüm suyunun çok kısa süreli olarak ısıl işleme tabii tutulması ve daha sonra şişelenmesiyle gerçekleşiyor. Bu şekilde üretilen ürünler, herkes tarafından servis edilebiliyor
Ennekave: "Bu vesileyle tüm cemaat bireylerimizin Pesah Bayramını kutlar beraber paylaşacağımız sofralarınızdan neşenin eksik olmamasını dileriz" sözleriyle söyleşimizi sonlandırdı.