Mahmud Abbas`in Türkiye ziyareti

"Çalışma ziyareti" çerçevesinde Türkiye`yi ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 2 gün süren temaslarının ardından Norveç, Finlandiya ve Fransa`da görüşmelerde bulunacak. Türkiye`de, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah G&#

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıların ardından Mahmud Abbas basın açıklamalarında bulundu. Arafat’ın ölümünün ardından devlet başkanlığı görevini üstlenen Abbas, Türkiye ziyareti sırasında Hamas’ın iktidara gelmesi, güvenlik ve barış görüşmelerine dair açıklamalarda bulundu.
Mahmud Abbas Türkiye’nin İsrail-Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasında arabuluculuk çalışmaları yapmak istemesini ''Biz, kardeş ülkeleriz. Türkiye'nin İsrail ile de iyi ilişkileri var...Ben Türkiye'nin, gücü ve kapasitesi doğrultusunda, Ortadoğu'da etkin bir rol oynayabileceğine inanıyorum. Ayrıca biz sizin yardımınızı gerçekten istiyoruz. Türkler bizim kardeşlerimiz ve Türkiye bize rahatlıkla yardım edecek durumda'' şeklinde yorumladı.
Türkiye’nin FÖY’ün ekonomik kalkınmasına yardım çerçevesinde faal hale getirmek istediği Erez sanayi bölgesi projesi içinse; ''Güvenlik koşullarındaki sorunlar nedeniyle hiçbir şey yapamıyoruz maalesef. Asayiş sağlanmadan yapabileceğimiz pek bir şey de yok. Bu konudaki sıkıntıyı çözdüğümüz zaman her şey yavaş yavaş düzelecek'' dedi.
Filistin genel seçimlerini de değerlendiren Abbas, Hamas'ın seçim zaferiyle ilgili soruyu “Hamas'ın başarısından çok El Fetih'in başarısızlığı" olarak tanımladı.
 Abbas sözlerini "Hamas gerçeklerle yüzleşmeli ve İsrail hükümetiyle günlük ihtiyaçların gerektirdiği şekilde iletişim kurmalı. Hamas artık muhalif bir grup değil, bir iktidar partisi. Filistin kabinesindeki 24 bakan İsrailli meslektaşlarıyla her gün görüşüyor. Buna rağmen Hamas İsrail'i tanımamakta direniyor...İki taraf arasında görüşmeler devam ediyor, ortada uzun çabalarla oluşturulmuş bir yol haritası var, Arap tarafının çözüm önerileri de var. Ancak hükümetimiz bütün bunları tanımıyor" şeklinde sürdürdü.
Ortaya bir  çözüm çıkması halinde referandum yolunu kullanacağını belirten Mahmud Abbas, ''Hamas beni ister desteklesin, ister desteklemesin. İsrail ile çözüm yolunu bulduğum zaman bunu referandumuna sunacağım. Filistin halkı Hamas'tan da diğer siyasetçilerden de daha üstündür'' dedi. Görüşmeler içinse İsrail'de hükümetin işbaşı yapmasını beklediğini, iki taraf arasında diyalog kanallarının açık tutulması ve barışı sağlamak için işbirliğinin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
ABD ve Avrupa’nın FÖY’e yaptığı yardımları kesmesini de değerlendiren Abbas, mali yardımın kesilmesinin Filistin halkının cezalandırılması anlamına geleceğini belirterek, ''Yardımlar olmadan uzun süre ayakta duramayız. Amerika ve Avrupa'nın yardımları kesme kararını doğru bulmuyorum. Hamas'la ilişki kurmamak için bazı sebepleri olabilir, ama isteseler yardımları Filistin halkına başka yollarla da ulaştırabilirler. Biz bu kaynağı, Filistinli yardıma muhtaç insanlara çeşitli yollardan ulaştırabiliriz. Uluslararası toplum eğer barışın sağlanmasını istiyorsa, Filistin halkına yapılan yardımları kesmek yerine daha fazla yardım göndermeli.'' dedi. Yardımların  kesilmesi sebebiyle FÖY’de tehlike oluştuğuna dikkat çeken Abbas, ''FÖY'ün ekonomik sıkıntısı sosyal bir patlamaya dönüşebilir. Bu yüzden bu sorunun bir an önce giderilmesi gerekiyor" dedi.
"Tek taraflı geri çekilme" planına dair açıklamalarda bulunan Mahmud Abbas, ''Barış dayatmaları var olduğu sürece, belki çatışma 5ᆞ sene ertelenebilir, ama çözümlenemez.  Çatışmanın uzun vadeli olarak sona erdirilebilmesi için çözüm önerileri üzerinde karşılıklı anlaşma sağlanması gerekiyor. İsrail'de artık Ehud Olmert ve yeni bir koalisyon hükümetinin olduğuna işaret eden Abbas, ''Bunun olacağından emin değilim, ama
umuyorum ki onlarla daha iyi çalışacağız ve artık Yol Haritası'nı göz önünde bulundurarak görüşmelere başlayacağız. Yol Haritası bence herkesin çok değer vermesi gereken bir belge. İsrail hala işgalleri, suikastleri, misillemeleri, tankları, uçakları, roketleri kullanılıyor. İki tarafın da durması ve kendini kontrol etmesi lazım. Bence bunu yapmak hiç de imkansız değil'' şeklinde yorumladı.