İsrail`de günün adami: Ehud Olmert

Ceki BİLMENAriel Şaron`un siyaset sahnesinden çekilmesinden sonra tüm gözler Kadima partisinin yeni lideri Ehud Olmert`e çevrildi. İsrail`deki son genel seçimleri kazanmasının ardından Kadima partisinin lideri Ehud Olmert İsrail`de günü adamı durumunda. Peki bir kaç ay evveline kadar bu kadar tanınmayan ve haber kanallarını süslemeyen bu lider kimdir, nasıl bir g

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ariel Şaron’un Likud’u bırakıp Kadima partisini kurduktan sonra sağlık durumu nedeniyle siyasetten çekilmesinden ve yeni kurulan partinin son İsrail genel seçimlerinden ilk parti olarak çıkmasının ardından tüm gözler Kadima Partisinin Başkanı Ehud Olmert’e çevrildi.
1945 yılında Binyaminya da doğan, evli ve dört çocuk babası olan Ehud Olmert siyasetten önce meslek olarak avukatlık yapmasına rağmen Kudüs İbrani Üniversitesinden psikoloji, felsefe ve hukuk diplomalarına da sahip. Bir çok kişinin Kadima Partisinin başına geçmesinden ve Ariel Şaron’un siyaseti bırakmasından sonra başbakan vekili olmasından sonra ismini duyduğu Olmert’in siyasi geçmişi aslında çok parlak.
28 yaşından, yani 1973 yılından beri İsrail Parlamentosu Knesset’te milletvekilliği yapan Ehud Olmert içinde iç işleri, anayasa, eğitim, kültür, çevre, dış işleri, savunma ve finans ağırlıklı bir çok parlamento komitesinde görev yaptı. Son derece zeki ve hazır cevap bir politikacı olarak bilinen Olmert 1988񮖖 arası hiç bir önbilgisi olmamasına rağmen Yitshak Şamir hükümetinde azınlıklardan sorumlu bakan olarak görev yaparken, 1990񮖘 arası Sağlık bakanı olarak görev yaptı. 1993 yılında, çok popüler olan rakibi Teddy Kolleck’e karşı oyların yüzde altmışını alarak seçimleri kazanan ve Kudüs Belediye Başkanı seçilen Olmert, 2003’te geri dönmek üzere 1998 yılında Knesset’teki görevinden istifa etti.
İsrail’deki en hassas görevlerden biri olan Kudüs belediye başkanlığında geçirdiği 10 senenin ardından bir çok otoriteye göre Olmert Filistin ve İsrailliler arasındaki dengenin nasıl kurulması ve sürdürülmesi gerektiğini en iyi anlayan kişilerden biri oldu. Belediye başkanlığı süresince Likud partisinin aşırı sağ kanadıyla arası, Filistinlilerin kendi kendini yönetme haklarını savunduğu için açıldı. Endüstri ve Ticaret bakanlığı yaptığı sırasında yolsuzluğa karıştığı iddia edildi. Kendisini savunacak olan avukatların kendi avukatlık şirketinden olduğu ve bunların parasını dahi Likud partisine ödetmeye çalıştığı iddia edildi. Diğer yandan Likud partisinin bir çok üyesi tarafından yıllar içinde Şahin diye tanımlanan aşırı sağcı duruşundan, özellikle Filistinlilere toprak verme konusunda ödün vermeye istekli ve çok ılımlı olmakla suçlandı. Bunun yanında kendisini eleştiren bir çok kişiye göre Kudüs belediye başkanlığı sırasında ne Kudüs’ün göreceli olarak fakirleşmesini engelleyebildi ne de Doğu Kudüs’teki Arapların bulunduğu bölgelerdeki hizmetlerin Yahudilere verilen hizmetler seviyesine çıkartılabilmesini başarabildi.
Şubat 2003 yılında Ariel Şaron’a karşı Likud partisi genel başkanlığına aday olan Olmert, bu yarışı kaybetmesine karşın Ariel Şaron tarafından kabineye alınarak en düşük profilli bakanlıklardan biri olarak bilinen Endüstri ve Ticaret bakanı olarak görev aldı. Fakat buna karşılık beklenmedik bir şekilde Olmert kabine içinde son derece etkili bir isim oldu. Özelikle Gazze'den çekilme fikrini ilk ortaya atıp, dönemin Başbakanı Ariel Şaron’un geri çekilmeyi hayata geçirmesinde büyük etkisi oldu. Olmert 2005 yılının Ağustos ayında Finans bakanı vekili, Kasım 2005 de ise Finans bakanı olarak atandı. Olmert, 2005 yılının Kasım ayında Ariel Şaron’un Likud partisinden ayrılıp yeni bir merkez parti olarak Kadima’yı kurmasından sonra bazı bakanlarla beraber kendisini takip etti.
Ehud Olmert bir önceki İsrail Başbakanı Ariel Şaron’dan daha farklı bir kişilik olarak ortaya çıkıyor. Öncelikle İsrailliler tarafından kahraman bir asker olarak kabul edilen Ariel Şaron gibi ciddi bir askeri geçmişe sahip değil. İsrail ordusu savaş piyade birimde subay olarak görev yapan Olmert aynı zamanda İsrail Ordusu’nun dergisi için askeri muhabirlikte yaptı. Fakat Olmert bir önceki Başbakan Ariel Şaron gibi ülkesini kurtarmış bir savaş kahramanı olarak görülmüyor İsrail’de.. Dolayısıyla İsrail de savaş kahramanı olarak görülen Şaron kadar popüler olamadığı gibi dış dünyada da Şaron kadar iyi tanınmadığı söylenebilir. Çoğu İsrailli onu sadece istikrarlı ve profesyonel bir politikacı olarak tanıyor. Belki de Ehud Olmert’in en magazinsel yanı New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ile olan yakın dostluğu. 4 Ocak 2006 yılında Ariel Şaron’un rahatsızlığından itibaren Ehud Olmert İsrail Başbakan vekili olmakla beraber iç işleri ve sosyal refah bakanlıkları görevlerini de sürdürdü ve ülkeyi 2006 yılındaki seçimlere taşıdı. Partisi Kadima’nın seçimlerden birinci parti çıkmasının ardından şu an koalisyon kurma çabalarını sürdürmekte. İsrail ordu radyosunun haberlerine göre şu an Ehud Olmert’in koalisyon kurmaya en yakın olduğu lider İşçi Partisi lideri Amir Peretz.