Haftanin İzi

Hazırlayan: Sabi VARONÇin Başkanı Dünya TurundaÇin Başkanı Hu Jintao ABD gezisinden sonra Afrika`yı ziyaret ediyor. Başkan Hu ABD ve Afrika ziyaretleri arasına bir de Suudi Arabistan`la Ticaret antlaşması sıkıştırmayı başardı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Çin’in bir süredir sürdürdüğü aktif dışişleri politikaları çerçevesinde Çin Başbakanı Hu Jintao uzun bir dünya gezisine çıktı. Başkan Hu önceki hafta önce ABD’yi ziyaret etti. ABD’nin başkenti Washington’dan önce Microsoft ve Boeing firmalarını ziyaret etti. Başkan Hu, Microsoft ziyaretinde Çin’in yazılım korsanlığına karşı mücadele edeceği taahhüdünde bulundu. Boeing ziyareti sırasında da Çin’in gelecek 15 sene içerisinde 2 bin’in üzerinde uçak satın almayı planladığını belirtti. Başkan Hu Çin ile Boeing firmasının arasındaki iyi ilişkilerin ABD ile Çin arasındaki ticaretin ne kadar yararlı olduğuna dair bir örnek oluşturduğunu ifade etti.
ABD başkanı Bush ile Çin Başkanı Hu arasındaki temaslarda aralarındaki 202 milyar Dolara ulaşan ticari açığa dikkat çekti. ABD Çin’in para birimi Yuan üzerinde sıkı bir kontrol uygulaması ve bilerek değerini düşük tutması nedeni ile ticari açığın oluştuğunu belirtirken Yuan’ın değerini arttırılmasını talep etti. Çin ise ABD’nin uyguladığı ticari kotaların kaldırılmasını istedi. Çin Televizyonlarının ziyaretin (protestocular başta olmak üzere) hiçbir negatif unsurunun Çin izleyicilerine yansıtmaması dikkat çekti
Hu Jintao ABD ziyaretinden sonra 22 Nisan Cumartesi günü Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Prens Valid bin Talal, Çin’in giderek artan enerji ihtiyacına, batı dışında bir pazar oluşturmanın Suudi Arabistan için önem taşıdığını belirtti. 3 günlük ziyaret sırasında Kral Abdullah ile Çin Başkanı Hu Jintao’nun enerji, güvenlik, sağlık, savunma sanayii ve petrol sektörlerinde ticari antlaşmalar imzaladılar. Kuzey Çin’de 5 Milyarlık bir rafinerinin kurulması yönündeki ortak çalışmalar ise hala görüşülüyor. Çin şu anda petrol ihtiyacının %17’sini Suudi Arabistan’dan karşılıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 15 Milyar Dolara ulaştı.
Çin Başkanı Hu bu hafta da Afrika’da ticari temaslara devam edecek. Başkan Hu’nun Afrika gezisi 24 Nisan Pazartesi Fas gezisiyle başlıyor. Hu’nun gezi programında Cezayir, Gabon, Kenya ve Nijerya bulunuyor. Hu’nun ziyaretinde ana temaların ticaret ve petrol olması bekleniyor.

Nepal’da demokrasi rüzgarı

Nepal’da 3 haftadır süren protestolar ve grevler sonucunda Nepal Kralı Gyanendra geri adım atmak zorunda kaldı. Kral parlamentonun tekrar açıldığını ilan ederken muhalif gruplar protestoları sona erdirdi. Maoist gerilla grupları ise bu hareketin rejimi korumak için bir oyun olduğunu ifade ederek eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar

Nepal'da 14 kişinin ölümüne yol açan ve başken Katmandu’nun günlerce yiyecek sıkıntısı çekmesine neden açan protesto ve grevler 3 hafta önce başlamıştı. Maoist gerillaların da desteğini alan protestoların hedefi 14 ay önce parlamentoyu feshederek yönetime el koyan Kral Gyanendra’yı demokrasiye geri dönüş için zorlamaktı. Kral Gyanendra, 1990’lardan beri aktif olan ve yaklaşık 13 bin kişinin ölümüne yol açan Maoist isyan ile başa çıkabilmek için otoritenin tek kaynakta toplanması gerektiğini iddia etmişti.
Maoistler 10 yıl önce parlamenter sistem kurulduğunda seçimlere katılmış fakat istedikleri sonucu alamayınca silahlı mücadele başlatmışlardı. Nepal'in kastlara dayalı toplum yapısında köylülerin ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesi nedeni ile büyük destek gören gerillalar, son 10 sene içerisinde giderek güçlenerek marjinal bir gruptan 10 ᆣ bin kişilik silahlı bir örgüte dönüşmüştü.
3 hafta süren eylemler Krala bağlı polis ve askeri birliklerin sert müdahaleleri ile karşılaştı. Kral şiddetli protestolar neticesinde 25 Nisan Pazartesi günü parlamentoyu tekrar açtığını açıklamak zorunda kaldı. Kral,  monarşinin yetkilerini kısıtlayan ve gücü seçilmiş vekillere aktıran yeni bir anayasanın oluşturulmasının da yolunu açacağını ifade etti, fakat tahttan çekilmedi. Kralın açıklaması üzerine protestoları düzenleyen ve 7 muhalif partiden oluşan koalisyon eylemlerine son verdiğini açıkladı. Maoist gerillalar ise muhalefetin bu hareketle kendilerine ihanet ettiğini iddia ettiler. Maoistler Katmandu’ya giden yolları tutmaya ve diğer eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar.

Mısır’da bombalı
saldırılar

Mısır’ın Kızıl Deniz kıyısındaki tatil bölgesi Dahab’da patlayan 3 bombanın en az 23 kişinin ölümüne ve 87 kişinin yaralanmasına yol açtı. 24 Nisan Pazartesi saat 7’de patlayan bombalar nedeniyle ölenlerin çoğunluğunun Mısır vatandaşı olduğu bildirildi

Patlamaların Bin Laden’in yeni bir video kaydının ortaya çıkmasından bir gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Patlamanın intihar saldırısı veya uzaktan kumandalı bombalı bir saldırı olup olmadığı henüz belirlenemedi.
Mısır geçen hafta da nüfusun %10’unu oluşturan Koptik Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında çatışmalarla çalkalanmıştı.
Üç ayrı kilisede Hıristiyanlara karşı bıçakla yapılan saldırılar sonucunda bir Hıristiyan hayatını kaybetmişti. Cenaze töreni sırasında başlayan şiddet olayları bir hafta boyunca sürmüş, Müslüman ve Hıristiyanlar birbirlerine taşlarla ve Molotof kokteylleri ile saldırmışlardı. Bir Müslüman’ın hayatını kaybettiği olaylarda dükkanlar yağmalanırken arabalar ateşe verilmişti.
Mısır polisi üç kiliseye de saldıranın aynı kişi olduğunu ve bu kişinin akli dengesinin bozuk olduğunu açıklamıştı.