Hazırlayan: Sabi VARONÇin Başkanı Dünya TurundaÇin Başkanı Hu Jintao ABD gezisinden sonra Afrika`yı ziyaret ediyor. Başkan Hu ABD ve Afrika ziyaretleri arasına bir de Suudi Arabistan`la Ticaret antlaşması sıkıştırmayı başardı
Nepalda demokrasi rüzgarı
Nepalda 3 haftadır süren protestolar ve grevler sonucunda Nepal Kralı Gyanendra geri adım atmak zorunda kaldı. Kral parlamentonun tekrar açıldığını ilan ederken muhalif gruplar protestoları sona erdirdi. Maoist gerilla grupları ise bu hareketin rejimi korumak için bir oyun olduğunu ifade ederek eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar
Nepal'da 14 kişinin ölümüne yol açan ve başken Katmandunun günlerce yiyecek sıkıntısı çekmesine neden açan protesto ve grevler 3 hafta önce başlamıştı. Maoist gerillaların da desteğini alan protestoların hedefi 14 ay önce parlamentoyu feshederek yönetime el koyan Kral Gyanendrayı demokrasiye geri dönüş için zorlamaktı. Kral Gyanendra, 1990lardan beri aktif olan ve yaklaşık 13 bin kişinin ölümüne yol açan Maoist isyan ile başa çıkabilmek için otoritenin tek kaynakta toplanması gerektiğini iddia etmişti.
Maoistler 10 yıl önce parlamenter sistem kurulduğunda seçimlere katılmış fakat istedikleri sonucu alamayınca silahlı mücadele başlatmışlardı. Nepal'in kastlara dayalı toplum yapısında köylülerin ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesi nedeni ile büyük destek gören gerillalar, son 10 sene içerisinde giderek güçlenerek marjinal bir gruptan 10 ᆣ bin kişilik silahlı bir örgüte dönüşmüştü.
3 hafta süren eylemler Krala bağlı polis ve askeri birliklerin sert müdahaleleri ile karşılaştı. Kral şiddetli protestolar neticesinde 25 Nisan Pazartesi günü parlamentoyu tekrar açtığını açıklamak zorunda kaldı. Kral, monarşinin yetkilerini kısıtlayan ve gücü seçilmiş vekillere aktıran yeni bir anayasanın oluşturulmasının da yolunu açacağını ifade etti, fakat tahttan çekilmedi. Kralın açıklaması üzerine protestoları düzenleyen ve 7 muhalif partiden oluşan koalisyon eylemlerine son verdiğini açıkladı. Maoist gerillalar ise muhalefetin bu hareketle kendilerine ihanet ettiğini iddia ettiler. Maoistler Katmanduya giden yolları tutmaya ve diğer eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar.
Mısırda bombalı
saldırılar
Mısırın Kızıl Deniz kıyısındaki tatil bölgesi Dahabda patlayan 3 bombanın en az 23 kişinin ölümüne ve 87 kişinin yaralanmasına yol açtı. 24 Nisan Pazartesi saat 7de patlayan bombalar nedeniyle ölenlerin çoğunluğunun Mısır vatandaşı olduğu bildirildi
Patlamaların Bin Ladenin yeni bir video kaydının ortaya çıkmasından bir gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Patlamanın intihar saldırısı veya uzaktan kumandalı bombalı bir saldırı olup olmadığı henüz belirlenemedi.
Mısır geçen hafta da nüfusun %10unu oluşturan Koptik Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında çatışmalarla çalkalanmıştı.
Üç ayrı kilisede Hıristiyanlara karşı bıçakla yapılan saldırılar sonucunda bir Hıristiyan hayatını kaybetmişti. Cenaze töreni sırasında başlayan şiddet olayları bir hafta boyunca sürmüş, Müslüman ve Hıristiyanlar birbirlerine taşlarla ve Molotof kokteylleri ile saldırmışlardı. Bir Müslümanın hayatını kaybettiği olaylarda dükkanlar yağmalanırken arabalar ateşe verilmişti.
Mısır polisi üç kiliseye de saldıranın aynı kişi olduğunu ve bu kişinin akli dengesinin bozuk olduğunu açıklamıştı.