Yaklaşık 2000 yıllık bir sürgün tarihinden sonra, Yahudi halkı yeni ve dini özellik içermeyen bir bayrama daha sahip oldu. Bu bayram İsrail Devletinin kuruluş yıldönümü için kutlanan bir bayramdır. İbrani takvimine göre 5 İyar tarihinde kutlanan Yom Haatzmaut genelde Nisan ayının son haftasına veya mayıs ayının ilk haftasına denk gelir. Yom Haatzmaut (Bağımsızlık Günü), Yom Hazikarondan (Anma Günü) ayrı olarak düşünülemez ve gerçekleştirilmez. Yom Hazikaron, İsrail ülkesinde yapılan savaş ve çarpışmalarında hayatlarını kaybeden askerleri anma günüdür. Bu günde, 1948 yılında devlet kurulmadan önce hayatını çarpışmalarda kaybeden kişilerden başlayarak, günümüze değin, ülkeleri uğruna savaşırken ölen askerlerin anısına törenler düzenlenir.
İsrailde o gün yani 4 İyar günü saat 11.00de bütün ülkede sirenler çalar. İnsanlar bulundukları yerlerde sabitleşip 2 dakikalık saygı duruşunda bulunurlar. Yom Hazikaron Günü ülkede ağır ve yaslı bir hava vardır. Televizyon ve radyo kanalları tüm günboyunca savaşta yakınlarını kaybedenlerle söyleşi ve anı programları yaparlar. O gün içinde ölen askerlerin mezarları ziyaret edilir, ruhlarına kadiş duası okunur. Yizkor (anma) duaları okunur. Aşkenaz Yahudileri cenazelerde ve günlük dualarda okunan "El Male Rahamim" ilahisini okurlar. Sefarad ve doğulu Yahudiler ise "Aşkava" duaları okurlar.
Gökyüzünde yıldızlar parlamaya başladığında keder bayrama dönüşür. 5 İyar gelmiştir ve bu kez İsrail Devletinin kuruluş günü olan Yom Haatzmaut (bağımsızlık günü) başlamıştır. Sokaklar kalabalıklarla dolar. Her tarafta bayraklar dalgalanır. Bir kutlama ruhu içinde sevinçler karnavala dönüşür. Gençler ellerinde plastik çekiçlerle birbirlerinin kafasına vururken, çeşitli renkler püskürten plastik içerikli köpük spreyler sıkılır. Herşey şaka ve kahkaha doludur. İnsanlar şehir merkezlerine kurulan orkestralar eşliğinde sokaklarda şarkı söyleyip dans ederler. Ayaküstü yiyecek atıştırıp şenliklere katılırlar. Bazı gruplar organize olup, sokaklarda halk dansları yaparlar. Hora teperler, eski kahramanlık şarkıları (Hagana ve Palmah şarkıları) söylerler. Sokaklarda ateşler yakılır, üzerinden atlanır. Askeri birlikler geçit törenleri düzenler. Hava kuvvetleri uçaklarla akrobatik gösteriler yapar, gece havai fişek gösterileri olur. O gün İbranice şarkılar festivali düzenlenir.
Yom Haatzmaut günü, gündüz vakti insanlar pikniklere gider ve açıkhavada günün mutluluğunu yaşarlar.
Camp David barış anlaşması imzalanırken, başbakan Menahem Beginin orada okudğu 126. Mezmur, aslında şarkı halinde bestelenmiş olup Yom Haazmaut günü tüm ülkede mutlulukla söylenir.