Ottostrasse Sinagogu`nda mücadele

Ester YANNİER17 Mayıs Çarşamba akşamı Avram Leyon Salonu`nda Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül`ün katılımı ile gerçekleştirdiğimiz kültürel gecenin konuğu Mario Levi idi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Alman üniversitelerindeki bazı Türk ve Yahudi öğrencileri ve mezunlarının, Almanya’da antisemitizm, anti-islamizm ve yabancı düşmanlığına karşı birlikte mücadele etmek amacıyla kurdukları Ülkümen-Sarfati Topluluğu isimli kuruluş tarafından davet edilen Naim Güleryüz 11 Mayıs  Perşembe günü Köln’de, Ottostrasse Sinagogu’nun toplantı salonunda bir konferans verdi.
Türkiye Köln Başkonsolosu Asım Temizgil, Başkonsolos Muavini Ece Öztürk Çil, Alman Federal Meclisi Üyesi Dr. Lale Akgün, Köln Musevi Cemaati Başkanı Ronald Graetz  ve Yönetim Kurulu üyeleri, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Başkanı Rıdvan Çakır ve Yönetim Kurulu Üyeleri  Mehmet Yıldırım ve İsmail Zengin’in de aralarında bulunduğu 120 kadar dinleyiciye hitap eden Güleryüz, Türk Yahudilerinin Osmanlı İmparatorluğu’nda ve Türkiye Cumhuriyeti’nde 700 yıllık tarihleri ve yaşamları hakkında bilgi verdi ve soruları cevaplandırdı. Lozan Antlaşması’na göre azınlık addedilseler dahi Türk Yahudilerinin kendilerini Anayasanın ışığında, Musevi dinine mensup  öz be öz Türkler olarak hissettiklerini ve gördüklerini vurgulayan Güleryüz, Almanya’daki Müslüman ve Musevi öğrencilerle Bonn’da kurulu Türk Akademisyenler Birliği üyeleriyle de temaslarda bulundu. 
Ülkümen-Sarfati grubu eş Başkanları Kemal Önel ve Marc B. Simon ve bazı üyeleri  ile beraber Köln Merkez Camii’ni de ziyaret eden Güleryüz,  Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DITIB) Genel Başkanı Rıdvan Çakır ve Genel Sekreter Mehmet Yıldırım’la da makamlarında görüştü.
Güleryüz, kökenleri, dinleri, gelenekleri farklı iki toplumun iyi niyetle aynı bayrak altında huzur içinde yaşayabildiklerinin İnsanlığa Örnek uygulaması olan Türkiye’de Türk Ulusu’nun insancıl yaklaşımının başka toplumlara da örnek teşkil etmesi amacını güden 500. Yıl Vakfı’nın ve Türk Musevileri Müzesi’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Toplantıda, Almanya’da sıkça rastlanan bazı olaylar ve ayrıcalık uygulamaları karşısında iki toplumun birlikte hareket etmelerinin ve müşterek kültürel etkinlikler düzenlemelerinin sayısız faydaları üzerinde duruldu.
DITIB 23 Mayıs  günü Berlin’de, Türkiye ve İsrail Büyükelçilerinin himayesinde ve Almanya Yahudileri Merkez Konseyi’nin de katkısıyla antisemitizm, islamofobia ve yabancı düşmanlığı konularının irdeleneceği bir sempozyum ve Uluslararası Dürüstler’in tanıtılacağı "Visas for Life" sergisini düzenlemekte.