İsviçre bankalarina köşeye sikiştiran araştir

İran, Suriye ve FÖY Hamas hükümeti`nin katılmadığı Dünya ekonomik bölgesel forumunda Ortadoğu bölgesel diyalogu görüşüldü

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, Antisemitizm’e karşı kurulan departmanının başına, daha önce İsviçre bankalarının Holokost’ta oynadığı yardımcı rolü araştırması ile ön plana çıkan Gregg Rickman’ı atadı
Gregg Rickman daha önce ABD Senato komitesinde çalışarak İsviçre bankalarının Holokost ile bağlantısını araştırmış ve ortaya çıkarmıştı. Rickman, daha sonra BM’nin Irak’a uyguladığı "Petrol karşılığı yiyecek" programını inceleyen ABD meclis komitesine katılmıştı. Rickman bu komitede yaptığı araştırma ile BM yetkililerinin bu programda Irak hükümetinden rüşvet aldığını belirlemişti.
Rickman’ın araştırma konusunda başarısı, Washington’daki politik ve bürokratik protokolleri tanıması ve İsviçre bankalarını araştırmasının ardından Avrupa’da da önemli yerlerde tanıdıkları olması nedeni ile öne çıktı. ABD’deki Yahudi toplum liderleri, atamayı olumlu bulduklarını, bu sayede henüz 18 ay önde kurulan departmanın kısa sürede aktif olabileceğini bildirdiler. Aynı pozisyona atanmak için lobi yapan, Eski Sovyet Cumhuriyetleri’ndeki Yahudilerin haklarını savunmak için kurulan NCSJ’in Yöneticisi Mark Levin, ABD liderliğinin yokluğunda Avrupa’nın ve genel olarak dünyanın Antisemitizmi ciddiye almayacaklarını belirtti. Levin atamayla beraber ABD hükümetinin farklı bölümlerinin Anti-semitizm konusunda koordine olmasının sağlanacağını söyledi.
Atama ile ABD Yahudi liderleri ile Bush hükümetinin de arasının biraz daha ısınması bekleniyor.
Bush yönetimini takip eden bürokratlar ve politikacılar 2004 yılında departmanın kuruluşuna muhalefet etmişlerdi. Bürokratlar dışişleri bünyesindeki insan hakları ihlallerini takip eden kurumların Antisemitizm konusunda da çalıştıklarını belirterek karşı çıkmışlardı.
Rickman departmanın başında anti-semitizm eylemlerini takip etmenin yanı sıra dış politikada da aktif olacak. Rickman’ın görevleri arasında ABD’nin dışişleri anlaşmalarını anti-semitizm açısından incelemek ve  gerekli maddeleri eklemek de bulunuyor.