İspanya - İsrail ilişkilerinin 20. yil kutlamasi

Alber NASİGeçtiğimiz Perşembe günü İspanya ile İsrail arasında diplomatik ilişki kurulmasının 20. yılı kutlandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bilgi Üniversitesi’nin Dolapdere kampüsünde düzenlenen etkinlikte İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai İspanya’nın İstanbul  Başkonsolosu Raimudo Ezquerra,   500. Yıl Vakfı Başkanı ve işadamı Jak Kamhi kısa bir konuşma yaptı.
Cervantes Enstitüsü’nün davetlisi olarak İsrail’den gelen tarihçi Abraham Haim’in Sefarad Dünyası "The Sephardic World"  başlıklı konuşmasının ardından "Los Paşaros Sefaradis’in yeni CD’si Las Puertas’ın tanıtıldığı bir konser düzenlendi.
İsrail ve İspanya Büyükelçileri iki ülke arasındaki dostluktan duydukları memnuniyeti  dile getirirken, İspanya büyükelçisi İspanya ile İsrail arasında  diplomatik ilişki kurulmamasının sebebi olarak İspanya’nın İsrail’i o günkü konjonktür gereği resmen tanımamış olması olduğunu kabul etti.
İsrail ve İspanya konsoloslarından sonra söz alan Jak Kamhi kendisinin o günlerde IKV Başkanı olarak İspanya ile AB arasındaki üyelik görüşmelerine gözlemci olarak katıldığını ve AB’nin üyelik koşulu olarak İspanya’nın İsrail’i tanımasının olduğunu vurguladı.
Kutlama çerçevesinde Sefarad Dünyası başlığı altında konferans veren Abraham Haim, İspanyol Yahudilerinin İspanya için çok önemli olduğunu belirtti.
İspanya’dan göç eden Yahudileri  "kardeşlerimiz" olarak niteleyen Haim İspanyol kültürünün Avrupa’ya yayılmasında Sefarad Yahudilerinin büyük katkısı olduğunu söyledi.
Konuşmasında II. Dünya Savaşı’nda yaşananlara  da değinen Haim, Holokost’ta Dünya Sefarad Yahudilerinin % 85’inin katledildiğini belirtti. II. Dünya Savaşı sırasında İspanya’nın Sefarad Yahudilerine sahip çıktığını ve isteyen İspanyol Yahudilerine İspanyol pasaportu verilerek hayatlarının kurtarıldığını söyledi.
İsrail İspanya  arasındaki ilişkilerin geç başlamasına gerekçe olarak İspanya’daki demokratik süreci  gösteren Haim, konuşmasında İspanya’nın kapılarının her zaman için İspanyol Yahudilerine açık olduğunu belirtti.
Konuşmaların bitiminde verilen kokteyl sırasında misafirler birbirleriyle kaynaşma fırsatı buldular. Daha sonra da Los Paşaros Sefaradis grubunun Yarkın Group Ensemble ve İzi Eli eşliğinde verdikleri konsere geçildi. Şarkı sözlerini powerpoint ile arkalarındaki dev ekrana yansıtan grup böylelikle seyircilerin şarkılara katılımını kolaylaştırmış oldular. Konserin sürpriz bölümleri ise İzzet Bana’nın yetiştirip yönettiği Estreyikas d’Estambol grubu ile Karen Şarhon’un Cervantes Enstitüsü’ndeki kursunda okuyan öğrencilerinin sahneye gelip şarkılar söylemesiydi. Karen Şarhon’un belirttiği gibi: "Bundan sonra misyonumuz kültürel mirasımızı genç kuşaklara aktarmaktır." Seyircilerin yoğun ilgisini çeken bu bölümde Karen Şarhon ayrıca Judeo-Espanyol öğrencilerinin Murcia’daki kısa hikaye yarışmasına birer Judeo-Espanyol hikaye ile katıldıkları ve Hülya Deniz’in "Sabra" adlı hikayesi ile beş finalist arasına kaldığını ilan etti. Bütün bu faaliyetlerde ve Judeo-Espanyol’un İspanyolcanın meşru bir variantı olduğunun kabulünde Cervantes Enstitüsü müdürü Pablo Martin Asuero’nun çabalarının yadsınamayacağını belirten Karen Şarhon önümüzdeki sene için 20 ila 40 yaş arası gençleri kurslara beklediklerini söylemeyi de ihmal etmedi.
Gözlem Yayınevi tarafından çıkartılan Las Puertas adlı çift-CD’li albüm İzi Eli’nin aranjmanlarıyla Los Paşaros Sefaradis’in 7.ci albümü oldu.