İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı etkinlikleri ile İstanbulu her daim hareketli tutmaya kararlı. Tiyatro festivali biter bitmez başlayan Müzik festivali ve ardından başlayacak olan Jazz festivali, bu yaz da müzik severleri her gece programlarla karşımızda. Öte yandan İKSVnin etkinlikleri dışında, havaların ısınmasıyla birlikte pek çok yerli ve yabancı grupların konserleri ufukta görünüyor. Örneğin "Efes Pilsen One Love Festivali" de bu sene oldukça canlı ve kapsamlı bir programla başladı ve bitti.
9Haziran gecesi de bir yandan Efes Pilsen One Love Festivali kapsamında Park Ormanda Black Eyed Peas sahne alırken, şehrin öte yanında, Aya İrinide Basel Oda Orkestrası Christopher Hogwood yönetiminde klasik müzik severlere muhteşem bir Mozart dinletisi sundu. Aya İrininin atmosferinin ve akustiğinin de konsere çok şey kattığı söylenebilir. Gecenin programı ikisi uyarlanmış üç tane Mozart eseri ve günümüz bestecilerinden John Woolrichin 1991 yılında Mozart yılı dolayısıyla bestelediği bir kolajdan oluşuyordu. Mozartın, hayatının son aylarında, tüm müzik dehasını ve tecrübesini yansıttığını düşünülen Viyola ve Orkestra için Konçerto KV 622 adlı eserini yorumlayan Ünlü viyolacı Tabea Zimmermanna Basel Oda Orkestrasının eşlik etti. La Majör Klarnet Konçertosunun bir uyarlaması olan bu eseri, Mozart, arkadaşı olan virtüöz Anton Stadler için bestelemiş. Stadler kardeşler, klarnetin yanı sıra 1770lerde Passauda Mayrhofer tarafından icat edilen Bassethorn (küçük bas korno) adı verilen enstrümanı da çalmaktaydılar. Mozart bu enstrümanın sesinden çok etkilenmiş ve konçertoda "duygulu bir insan sesi gibi değerlendirmiş". Bunun da ötesinde bazı kaynaklara göre, bu konçerto aslında bassethorn için bestelenmiş, daha sonra Mozart bunu klarnete dönüştürmüştür. Eserin, özellikle final bölümü, aynı zamanda bestelemekte olduğu Requieme benzememektedir; Requieme nazaran çok daha sıcak ve kıvrak bir Rondo: Allegro ile bitmektedir. Solistin, orkestrayı tamamen arkada bırakan üstelemelerden ziyade, orkestrayı tamamlayan, müziği birleştiren bir şekilde kullanıldığı bu eseri, Tabea Zimmermann, ses rengi bassethorn ile yakınlık gösteren viyola uyarlaması ile çaldı.
Şiirsel bir akıcılık ile viyola çalan Tabea Zimmermann, aynı zamanda Arcanto Dörtlüsünün bir üyesi. Bunun dışında dünyanın pek çok önde gelen orkestraları ile de çalan Zimmermannı dinleme fırsatı bulanmayanların kaçırmamasını tavsiye ederim.
Tatmin edici bir
Morrissey Konseri
10 Haziran gecesi ise Alpaslan Ertüngealpin yönetimindeki Acadimia Oda Orkestrasının Aya İrinideki Alaturka konserini kaçırmak pahasına Park Ormandaki Morrissey konserine gittim. Öncesinde Çilekeş ve Mor ve Ötesinin sahne aldığı organizasyon oldukça başarılıydı. 80lerden beri müzik sahnesinde olan asıl adamımız Morrissey ise, her yaştan ve her türden insanı oraya toplamayı başarmış görünüyordu. Önceleri The Smithsin bir üyesi olarak tanınan ve onlardan ayrıldıktan sonra da solo kariyerini sürdüren Morrissey, konserde yeni albümü "Ringleader of the Tormentors"dan parçaların yanı sıra benim kişisel favorim "Let Me Kiss You" gibi bildik şarkılarını da seslendirdi. Türkiyedeki hayran kitlesine inanmakta güçlük çeken Morrissey, herkesin yeni albümündeki şarkılarını bilmesine de oldukça şaşırdı. Konser iki taraf, Morrissey ve seyirciler, için de oldukça tatmin ediciydi sanırım. O kadar ki, Morrissey birkaç şarkısının sözlerini seyircilerine uyarlamadan geçemedi. Yeni albümünün ilk videosunun çekildiği "You Have Killed Me" ve aynı albümden "To Me You are a Work of Art" bunların sadece ikisi idi.
İki gecede de iki yerde birden olamamaktan muzdarip olmama rağmen çok tatmin edici iki etkinliğe katıldığımı söylemem gerekir. İstanbulun böylesine geniş bir etkinlik yelpazesi sunduğu özellikle bu dönemde üşenmeyip birkaç etkinlik için bilet almak gerekir.